In de duinen te westen van Amsterdam zitten te veel herten, met alle nadelen van dien.
Afschieten van dat overschot is onmenselijk en zal wel niet mogen van de Dierenpartij.

Maar als we er voldoende wolven op los laten, vreten die wel voldoende herten op

Dat is wat het waterschap van plan is om uit te voeren (volgens ANP). Door een toename van 30 % per jaar komen er namelijk te veel herten.
Natuurlijk mag je die niet afschieten. Beter is om een aantal natuurlijke vijanden zoals wolven op de kudde los te laten. Die vreten het te veel aan herten wel levend op. Dan komt alles in balans, tot er weer te veel wolven zijn.

Al schrijvende zit ik wel met het het probleem van de dierenrechten. Waar blijven de rechten van het hert ?

46 REACTIES

 1. [24][25]

  Babies … ongeacht of die reeds zijn geboren of nog niet, zijn volledig afhankelijk van anderen en van hun gevoel van fatsoen en moraliteit. En DAT gebeurt dus slechts als die babies echt GEWENST zijn. Zijn zij dat niet dan hebben zij in werkelijkheid ook geen rechten. Want babies hebben in de praktijk slechts … AFGELEIDE en door anderen gehandhaafde RECHTEN.

  [29]
  De reden waarom de nazis dat konden doen was omdat NIEMAND voor hun op kwam of kon opkomen. Men kan letterlijk net zoveel en zo’n verscheidenheid "rechten bedenken zonder het te kunnen handhaven en te doen gelden is het volkomen waardeloos. Het is helaas een kletsnatte droom om te denken dat ooit geheel VRIJSTAANDE rechten kunnen bestaan en al zeker niet zuiver op basis van vrijwilligheid en/of arbitraire conventie …

  [30]
  PRECIES … nix meer en nix minder … ondanks zogenaamde onbaatzuchtige
  "moraliteit". En rechten worden slechts toegekend … naaaadat zij zijn AFGEDWONGEN …

 2. Zijn die herten wel bijhoorlijk aangeklaagd? Hebben ze wel een advocaat toegewezen gekregen?
  Waar is die juridische bijstand voor hen die veroordeeld zijn?
  En straks als die allochtonen wolven hier zijn maken wij dan een contractje dat als de klus geklaard is zij weer terug gaan?
  In dit zogenaamd sociaal land is alles buiten proporties dus waarom dit niet?
  Linkse troep heeft ons land naar de verdoemenis geholpen. Dus waarom geen jacht op socialisten die ons ook te veel zijn. Afschieten die hap.

 3. [31] "En DAT gebeurt dus slechts als die babies echt GEWENST zijn. Zijn zij dat niet dan hebben zij in werkelijkheid ook geen rechten."

  Dit is een fundamenteel punt.

  Er wordt ergens een baby geboren.
  a)Heeft die het recht op zijn eigen leven?
  Onafhankelijk of zijn ouders hem/haar wensten of niet. Daar heeft die baby geen invloed op gehad.

  Maar heeft hij/zij dan het recht op eigen leven?

  b)Of moet hij/zij wachten tot het Jan Peter Balkenende behaagt om hem/haar dat recht toe te bedelen?

  Ht zal duidelijk zijn dat mijn mening a) is.

 4. [35] Dit onderwerp is in dit land niet discussieerbaar. Zolang varkend wettelijk recht hebben op speelgoed en kunstenaars worden betaald om dat speelgoed te ontwerpen, moet je niet denken aan "sterilisatie". Foei!

 5. [34]
  Hub, het punt waar het hier om draait is dat een recht iets is wat door een ander toegekend wordt. Jij praat over de morele wenselijkheid van bepaalde rechten en abstraheert dat als een ideon Platoonse stijl. Vervolgens trek je de foutieve conclusie dat er zoiets als een universeel recht bestaat. Dat is in essentie een religieuze gedachte, want universele rechten zijn alleen door een almachtige machthebber af te dwingen.

  Het enige wat je kan stellen is dit: ik ben van mening dat het leven en eigendom van bewuste wezens niet geschonden mag worden door een ander bewust wezen.

 6. [31] Inderdaad, ik viel ten prooi aan dezelfde semantische onduidelijkheid als Hub. Onder het naziregime hadden joodse kinderen geen rechten. Dit staat los van de morele wenselijkheid dat deze rechten zo universeel mogelijk toegekend moeten worden.

 7. [37] Wat door een ander toegekend kan worden, kan die ander dan ook weer terugnemen.
  Het recht op zijn leven is echter een fundamenteel, onvervreemdbaar recht.
  Betsudeer Het boek van Professor Frank van Dun"Het fundamenteel Rechtsbeginsel".
  Hij kan het beter uitleggen dan ik.

 8. Het enigste diersoort waar een overschot van is, is de mens.
  Ze pikken steeds meer natuur in, zodat de daar levende dieren een steeds kleiner gebied hebben, en dan zeggen dat er teveel zijn…

 9. [40] Helemaal eens dat er teveel mensen op deze wereld rondlopen.

  Maar als je een geslaagde poging doet om dit aantal te verminderen zoals Saddam Hoesein deed met de Koerden of Hitler joden, homoseksuelen en zigeuners, dan wordt je later in de geschiedenis uitgemaakt voor een massa moordenaar.

  Ook het 1 kind systeem in China, hier in het westen zwaar veroordeeld gaf niet het gewenste resultaat. Gelijk als in India, de twee grootste naties wat bevolking betreft, is er een overschot aan jongens en mannen wat op den duur de maatschappij zwaar zal ontwrichten.

  Nee, herten afschieten gaat dan toch een stuk makkelijker….

 10. [41] Ik vind het wel meevallen met de drukte in ons landje.

  En wanneer je hetzelfde aantal personen per vierkante kilometer wil in India en China, moeten de Indiers er nog 166 miljoen bijmaken en de Chinezen nog eens 2,46 miljard Chineesjes.
  PAS DAN zijn de verhoudingen gelijk, kwa mens/grondoppervlak.

  De Indiers en Chinezen wonen dus ruimer dan wij HIERO…..

 11. [39] Er bestaan geen fundamentele onvervreemdbare rechten. Er bestaan wel fundamentele onvervreemdbare principes.

 12. Ik wist van vroeger al dat konijnen flink van bil bil gaan. Maar herten… Bambi? En zou die dan door een wolf…? Of krijg ik dan weer ruzie met roodkapje? En dat is dan weer tegen de wet want dieren en mensen die met elkaar de liefde bedrijven … of beiden moeten het leuk vinden dan mag het weer wel. Kunt u het nog een beetje volgen? Ik ben spoorloos….

 13. [42] In beide landen zijn grote gebieden slecht of weinig bewoonbaar. Bovendien leven veel mensen in miljoenensteden, en zijn er heel veel meer grote steden dan in Nederland. Hier in Nederland kan eigenlijk vrijwel elk stukje land bewoond, dan wel "misbruikt" worden.

 14. [45]
  Beste Rob, ik begrijp je punt.

  Maar ‘wij’ hebben de Zuiderzee (gedeeltelijk) bewoonbaar gemaakt en die turf-rommelafgestoken in de moerassen 😉
  De Chinezen hebben het Amerikaanse treinspoor aangelegd en een Mega-Muur en Mega-stuwdam in eigen land gebouwd.

  Dus ook een Berg van een paar kilometer hoog is te effenen.
  Kwestie van tijd een ‘paar’ shovels en veul dynamiet.

Comments are closed.