Open brief aan Joep Dohmen, n.a.v. alweer een dreigend verzoek van hem


Beste Joep Dohmen,


Ja, ik heb me inderdaad verbaasd over uw vraag om het antwoord dat ik ontving op mijn brief aan de redactie van de NRC, te verwijderen. Dit antwoord was opgenomen in het overzicht op de Vrijspreker betreffende de gebeurtenissen n.a.v. uw artikel: “Opkomst en ondergang van extreemrechtse sites”, waarin, volkomen onjuist, ook de Vrijspreker werd genoemd.

Omdat dit artikel over extreem rechtse sites door u geschreven was, stond er een foto van u bij, die geplukt was uit het internet. Die foto staat overigens op een behoorlijk groot aantal sites en is vrij toegankelijk voor ieder. Kent u Google? Die kan u helpen om ze te vinden.

Daarom verbaast het mij nog meer dat u nu alweer over dit geval begint en zegt dat die foto “uw eigendom is” en “de persoon op de foto ben ikzelf”.
En dan dreigt u: “Ik bied u de kans om de foto vrijwillig van uw site te halen. Doet u dat niet, dan zal ik andere wegen moeten bewandelen.”

Wel ja, u gaat nu toch wel erg hoog van de toren blazen. Bedankt voor de kans! In plaats van een excuus van u voor een foutieve berichtgeving over de Vrijspreker, gaat u nu zelfs schermen met een bedreiging.

Ik weet niet op welk “Recht” u dat baseert, maar naar mijn eerlijke overtuiging is het iedereen vrij om plaatjes en foto’s van de afbeeldingen van bvb Google te plukken en bij een artikeltje te plaatsen.
Bent u echt van plan om nu alle andere sites, inclusief Google, die gebruik gemaakt hebben van uw foto, te manen die te verwijderen?

Ik ga het een beetje pathetisch vinden en zou u willen aanraden om niet op die weg verder te gaan. Zoals ik al eerder stelde, concentreer u op een nieuw objectief onderzoek, bvb over extreem linkse sites, en laar zien dat u het zoveel beter kunt.

33 REACTIES

 1. BIJDRAGEN EVENTUEEL PROCES:
  Het deed me een groot genoegen om van verschillende kanten, zowel op deze site (waaronder [19] [21] [24] )
  als daarbuiten, een toezegging te mogen ontvangen voor een bijdrage in de kosten
  van een proces.
  Dit is zeer positief en een stimulans om dit werk voort te zetten.
  Heel hartelijk dank al vast.

 2. Volgende keer gewoon beginnen met zeggen dat ‘ie "lief" is, dan leest ‘ie duidelijk niet verder. Dat heeft hij al bewezen…
  Dan mag je vast wel zijn foto gebruiken.

Comments are closed.