Om een goed overzicht te krijgen van de krachten in het speelveld van het Midden Oosten, is de video die middels de volgende link te zien een aanrader. De gecompliceerde situatie maakt duidelijk dat bemoeienis een grote plank voor het hoofd vergt, iets dat dhr. Bush blijkbaar wel gegeven is.

KLIK HIER

13 REACTIES

 1. Saddam, Microsoft and US military-industrial complex

  http://blogs.siliconindia.c
  blogs DOT siliconindia DOT com SLASH goldrupee

  UITREKSELS

  Microsoft appeal dismissed.
  Neelie Kroes has spoken. Nobody is safe any longer.
  +
  Bloomberg says that today’s ruling may bolster EU antitrust investigations by Competition Commissioner NEELIE KROES. She is also probing, says Bloomberg, Intel Corp., Rambus Inc. and Qualcomm Inc., all of which dominate markets or hold key patents. Microsoft, which reached a settlement with U.S. authorities in 2002, argued regulators shouldn’t be allowed to force it to help rivals.
  (Microsoft Loses Most of Appeal of EU Antitrust Order (Update2) http://www.bloomberg.com/ap…)
  EU to prosecute all software engineers.
  +
  Or is Microsoft part of the US military-industrial complex?
  And is it because dollars can be printed without limit that the US military-industrial complex is able with these dollars to wage war and buy corporations worldwide?
  Did the EU Court in fact want to promote the Gold Euro which is with the Gold Rupee and others one of the fertilisators of the Gold Dinar?

  Greenspan says in his memoirs that the Iraq war was for oil.
  Saddam Hussein had to die because he wanted to be paid in petro-euro when selling oil through his Iranian Oil Bourse.
  Will we now see oil for Gold {Euro]?

  ==

  Ach ja, de Vrijspreker houdt niet van de euro …

 2. Wat nu?
  Wat dacht u van een oefeningetje schouderheffen?
  Als ik Bill Gates of George W. Bush was, zou ik gewoon mijn bedrijf ontbinden.
  Bill mag na de bevrijding uit de gulch komen.

  EU competition chief urges Microsoft to move now to comply with 2004 antitrust ruling
  © AP
  17.09.2007 11:25:15
  http://www.live-pr.com/en/e
  (live-PR.com) – BRUSSELS, Belgium (AP) – European Union Competition Commissioner Neelie Kroes urged Microsoft Corp. on Monday to move now to «comply fully» with 2004 antitrust ruling after an EU court rejected its appeal against a landmark fine.
  «The court has upheld a landmark Commission decision to give consumers more choice in software markets,» Kroes said in a statement. «Microsoft must now comply fully with its legal obligations to desist from engaging in anticompetitive conduct. The Commission will do its utmost to ensure that Microsoft complies swiftly.

 3. Wat ik vreemd vond was dat de EU nu ineens wel voor vrije markt werking is. En we weten allemaal hoe erg de EU de vrije markt verstoort met de landbouw. Waarom krijgt Microsoft een vette boete voor een monopoliepositie die ze overigens niet via dwang hebben verkregen, maar de EU die effectief gezien derde wereld landen uitsluit van de wereldmarkt in landbouw niet! Ow ja want de EU is een dictatoriaal regime, zij maken wel uit wat mag en niet mag. En niemand mag kritiek hebben op de EU, laat staan hen blokkeren, zoals we inmiddels allemaal weten door de EU grondwet. De EU zal de geschiedenis ingaan als het meest ondemocratische regime dat zich voorgedaan heeft als democratie.

 4. [4]
  De EU is niets anders dan … Das VIERTES REICH … niets meer en ook niets minder …

  Overigens, vroeg of laat wordt het weeeeeer oorlog tussen de Duitsers, Franse en Britten …

 5. Mooi overzicht, André. Soort van België maar dan op wat andere schaal en nog wat andere belangen. Nog even los van de godsdienstwaanzin.

 6. Ook ik moest bij het filmpje direct aan Belgie denken. Heeft Belgie eigenlijk olie in de grond?

 7. [4]
  Het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt ontrafeld.
  De feiten dwingen de Brusselse bureaucraten tot realiteitszin.

  Het nieuws vorige week was immers niet enkel dit:
  EU told to accept 20m migrant workers
  By Andrew Bounds in Brussels
  Financial Times, September 12 2007 23:00 |
  http://www .ft.com/cms/s/0/a23dbdaa-6164-11dc-bf25-0000779fd2ac.html
  Europe must relax its immigration controls and open the door to an extra 20m workers during the next two decades, the European Union’s justice chief will say on Friday.
  Franco Frattini, justice commissioner, is to tell the bloc’s immigration ministers in Lisbon that the EU should stop erecting barriers and instead build safe pathways for Africans and Asians who risk their lives heading to the continent to find a job.
  (Waarom Hub dit bekritiseerde
  http://www.vrijspreker.nl/v
  begrijp ik niet)

  Maar ook dit:
  EU urged to halt set-aside to boost grain production
  David Gow in Brussels
  Friday September 14, 2007
  The Guardian
  http://www.guardian.co.u k/eu/story/0,,2169082,00.html
  The European commission proposed yesterday to scrap the 20-year rule requiring EU farmers to leave 10% of their land fallow, which would enable them to grow more grain and offset recent poor harvests and soaring food prices.
  In a move coinciding with a "pasta strike" in Italy in protest at a 20% leap in prices, Mariann Fischer Boel, EU farm commissioner, said up to 17m tonnes more wheat, oats and barley could be grown next year under her plans to reduce the set-aside rate for plantings this autumn, winter and spring to zero.

  En dus dit:
  EU to suspend grain limits to boost cereals
  By Andrew Bounds in Brussels and Javier Blas in Vienna
  Financial Times September 14 2007 03:00
  http://www.ft.com/cms/s/0/6
  Europe reacted to soaring cereal prices yesterday by seeking to boost output through scrapping limits on grain production imposed 15 years ago.
  The European Commission said it would suspend for at least a year a rule requiring farmers to set aside 10 per cent of their land. Agriculture ministers from the 27-member bloc and the European parliament should approve the move by the end of the month.

  Zoals toenmalig europarlementslid Richard Cottrell het in 1987, da’s twintig jaar geleden (Kalterherberg – iedereen ziek), het schreef op de achterflap van zijn boek
  “The Sacred Cow – The Folly of Europe’s Food Mountains” (London, Grafton Books, 1987):
  “… the sacred cow of Europe’s common agricultural policy is leading us towards a world food crisis. In creating the greatest agricultural machine in history, the European countries have crushed the fragile economies of Third World nations, while in Europe the balance of nature has destroyed by agricultural over-production.”

  Er is blijkbaar thans hoop dat dat landbouwbeleid afgeschaft wordt.

  Hoe het verder moet met de computerindustrie, weet ik niet. Thomas Vinje, raadsman van de eisers (burgerlijke partijen?) in de Microsoft zaak zegt dat het arrest van gisteren geen gevolgen heeft voor de praktijken van zijn klanten.

  We zullen zien.

  Indien de in het arrest gevatte regels Vinje’s klanten ook zullen beschuldigen van misbruik van machtspositie dan gaan we nog lanchen.

  Ondertussen kost aardolie reeds 81 dollar per vat. Goud heeft nog geen echte goesting om mee te bewegen. Wacht nog efkes.

  Vanavond wordt Bernanke met de beslissing van zijn leven geconfronteerd.

  Tien dagen geleden schreef ik ergens op deze site
  ( Reactie 8 van maandag 10 september 2007, 08:42
  op “uitleg van de politiek in Belgie”
  http://www.vrijspreker.nl/v… )
  dat het vorige week weer zou moeten lelijk gedaan hebben op de aandelenmarkten. Ik heb mij weer vergist.

  Uitstel is geen afstel.

  Maar jij schrijft dat de EU voor de vrije markt is?
  Waarom is Microsoft dan niet vrij te doen wat het wil?

 8. Zie je wel. Er zit meer achter dan enkel kartelrecht.

  Het gaat inderdaad om dollarhegemonie.
  Dollarhegemonie verstoort inderdaad de vrije markt.
  Maar dat is niet de gebruikelijke betekenis waarin verstoring van de vrije markt begrepen wordt.

  Microsoft heeft geen keus dan om zich neer te leggen bij het Diktat van Luzemburg.

  In “Capitalism – the Unknown Ideal”, boek dat ik kwijt ben, heeft Ayn Rand zelf, dus niet Alan Greenspan, daarover iets geschreven in een artkel getiteld, denk ik, “(Big business –) America’s mosd persecuted minority” of zo iets, waar zij ook verwijst naar foto’s van de antitrust-veroordeelden (In Amerika vliegt ge in den bak voor antitrustscherndingen. In Europa gelukkig nog niet.)

  Microsoft bows to the EU system
  By Tobias Buck in Brussels
  Published: September 17 2007 18:30 | Last updated: September 17 2007 20:26
  http://www.ft.com/cms/s/0/2
  UITREKSEL
  That Monday’s ruling came as a surprise to many had a lot to do with the Court of First Instance’s past record. Over the past five years, the court annulled a whole series of Commission antitrust decisions, mainly relating to controversial merger prohibitions, proving that it has no qualms about inflicting serious embarrassment on the Commission.
  On Monday, however, the court used its judgment on the Microsoft case to deliver a clear message: as long as the Commission gets its facts right, does not commit any procedural mistakes and produces a carefully drafted, scrupulously checked and counter-checked decision, the Luxembourg judges will not stand in its way.

 9. Nog eens proberen:
  In “Capitalism – the Unknown Ideal”, boek dat ik kwijt ben, heeft Ayn Rand zelf, dus niet Alan Greenspan, daarover iets geschreven in een artkel getiteld, denk ik, “(Big business –) America’s most persecuted minority” of zo iets, waar zij ook verwijst naar foto’s van de antitrust-veroordeelden (In Amerika vliegt ge in den bak voor antitrustschendingen. In Europa gelukkig nog niet.)

 10. Zie je ook dit?

  Nu willen de Brusselse bureaucraten het gemeenschappelijk landbouwbeleid kapot omdat tarweprijzen uit de bol gaan.

  En Koninklijke Nederlandsche zegt dat we voor peak oil staan.

  As first expressed in Hubbert peak theory, peak oil is the point or timeframe at which the maximum global petroleum production rate is reached. After this timeframe, the rate of production will enter terminal decline. According to the Hubbert model, the production rate will follow a roughly symmetrical bell-shaped curve.
  http://en.wikipedia.org/wik

  Olie komt dus weldegelijk uit het Midden Oosten.

  US wheat prices soar to record
  By Chris Flood
  Published: September 12 2007 22:29 | Last updated: September 12 2007 22:29
  http://www.ft.com/cms/s/0/0
  US wheat prices soared to record levels after the US Department of Agriculture said global wheat stocks would shrink to their lowest levels for 30 years.

  Oil industry ‘sleepwalking into crisis’
  http://news.independent.co….
  Former Shell chairman says that diminishing resources could push price of crude to $150 a barrel
  By David Strahan and Andrew Murray-Watson
  Published: 17 September 2007
  Lord Oxburgh, the former chairman of Shell, has issued a stark warning that the price of oil could hit $150 per barrel, with oil production peaking within the next 20 years.
  +
  Commenting on whether "peak oil" – the point when global oil production goes into terminal decline – was likely to be reached in the near future, he said: "In a way it scarcely matters; what really matters is the gap between production and demand. I don’t know whether there is going to be a peak in world oil production, whether it’s going to plateau and then slowly come down.
  "It could well plateau within the next 20 years, and I guess I would be surprised if it hadn’t."

 11. Brussel is voor de vrije markt, niewaar?
  Dat zal soelaas brengen, niewaar?

  Sep 18, 2007
  Page 1 of 4
  Either way, it could be an unkind cut
  By Henry C K Liu http://www.atimes.com/atime
  BESLUIT
  http://www.atimes.com/atime
  Over the years of the liquidity boom, some people have profited very handsomely securitizing and selling subprime mortgages. These people were not even required to pay their fair share of taxes. Now in the consequential liquidity bust, these same people are home free because they have passed the risk onto unsuspecting money market and pension funds that hold the savings of middle income citizens. The structured financiers are keeping their ill-earned profit while the massive loss will be borne by millions of others who innocently thought they were investing in risk-averse instruments created by the same financiers. Even the former chairman of the Federal Reserve had been on record for having said publicly that systemic risk is a good trade-off for unprecedented economic expansion. There is a high probability that individuals responsible for the credit melt-down that will hurt millions will be brought to justice before the end of the day. The uncertainty is who they will be.

  Sep 18, 2007
  Page 1 of 3
  A rate cut with a shoeshine and a smile
  By Julian Delasantellis
  http://www.atimes.com/atime

 12. In de VS vliegt ge dus in den bak voor antitrustschendingen.
  Maar het Bush-regime vindt toch dat het kartelrecht er is
  om de consument,
  niet zoals in Europa de concurrent,
  te beschermen.

  Madam Kroes blijft echter toch beweren dat Brussel en Luxemburg er voor de consument zijn.

  Neelie zegt dat Microsoft de markt niet mag reguleren. In haar visie is concurrentie dus een oorlog. Welnu, na een oorlog is er meestal een overwinnaar. De oorlog is reeds meer dan 20 jaar voorbij en Microsoft heeft die gewonnen.

  De krijtlijnen waarbinnen het debat zich aanmeldt worden langzamerhand duidelijk.

  Is the invisible hand er voor de concurrenten of voor iedereen?

  Microsoft faces fresh antitrust probes
  By Tobias Buck in Brussels
  Published: September 17 2007 09:28 | Last updated: September 18 2007 01:03
  http://www.ft.com/cms/s/0/9
  Neelie Kroes, the EU competition commissioner, said: “The court has confirmed that Microsoft cannot regulate the market by imposing its products and services on people. The court has confirmed that Microsoft can no longer prevent the market from functioning properly and that computer users are therefore entitled to benefit from choice, more innovative products and more competitive prices.”
  +
  Thomas Barnett, head of the antitrust division at the US justice department, said the Bush administration was “concerned” that the standard applied by the court might harm consumers by “chilling innovation and discouraging competition”. Mr Barnett said: “In the United States, the antitrust laws are enforced to protect consumers by protecting competition, not competitors.”

  IEA urges Asian countries to lift strategic oil reserves
  http://www.bangkokpost.com/

  AP
  Greenspan: Euro Gains As Reserve Choice
  Monday September 17, 8:07 am ET
  Report: Former Fed Boss Says Euro Could Replace U.S. Dollar As Favored Reserve Currency
  http://biz.yahoo.com/ap/070
  FRANKFURT, Germany (AP) — Former U.S. Federal Reserve chairman Alan Greenspan said it is possible that the euro could replace the U.S. dollar as the reserve currency of choice.
  According to an advance copy of an interview to be published in Thursday’s edition of the German magazine Stern, Greenspan said that the dollar is still slightly ahead in its use as a reserve currency, but added that "it doesn’t have all that much of an advantage" anymore.

Comments are closed.