Zoals wij al hadden verwacht is het onvermijdelijke toch gebeurd. De subprime- en hedgefondscalamiteiten hebben hun sporen nagelaten en nu zijn dan de financiële markten aan de beurt en als domino’s vallen deze waninvesteringen en treffen de rest van de economie.

De dollar is naar een dieptepunt gezonken en goud staat op een 27-jarig hoogtepunt. De Federal Reserve is in een paniekstemming en heeft recentelijk de rente met een half procent verlaagd. De eurolanden klagen steen en been, omdat de euro een hoogtepunt heeft laten zien ten opzichte van de dollar. Landen als Frankrijk en Italië merken dat hun exporten veel duurder zijn geworden naar de Verenigde Staten en zijn gedwongen saneringen binnen hun bedrijven toe te passen.

Dit is nog maar het begin. Ik verwacht dat goud verder gaat stijgen en zelfs voor het einde van dit jaar boven de $800 gaat komen. Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, zal niet schromen om zijn Federal Reserve Note, beter bekend als de dollar om zeep te helpen, al is het maar om de grote Amerikaanse bankinstellingen van dienst te zijn om hun slechte leningen, oftewel toxic waste, op het Amerikaanse volk af te wentelen, via een torenhoge monetaire inflatie.

De huizenmarkten van de Verenigde Staten, Ierland en Spanje staan onder druk, weldra gevolgd door andere westerse landen zoals Engeland, Nederland en de rest van Europa.

De euro beleeft nu haar kortdurende glorietijd, omdat paniekkapitaal een ‘veilige’ haven probeert te zoeken, waardoor valuta als o.a. de euro, Zwitserse franc en Canadese dollar in trek zijn bij buitenlandse investeerders. Als ook deze valuta verder worden gedevalueerd zal de trek naar de echte veilige havens, zoals goud en zilver een feit zijn. Dit is dan een situatie gekenschetst als concurrerende devaluaties, waardoor landen elkaar proberen te beconcurreren via het bijdrukken van enorme aantallen papiergeld en zodoende hun valuta naar hun intrinsieke waarde laten gaan en dat is nul. Met andere woorden we gaan van een stagflatiesituatie, die al sinds 2000 een feit is richting een hyperinflatieperiode. Beide perioden worden gekenmerkt door een negatieve reële economische groei met een significatie waardedaling in het bestedingsniveau.

Het probleem is eigenlijk wat Hans Sennholz eens heeft gezegd en dat is:

“The history of fiat money is little more than a register of monetary follies and inflations. Our present age merely affords another entry in this dismal register.”

We zijn nu bij de slotfase aangekomen van een periode van een groteske financiële gekte, die ons reeds sinds 1913 beheerst. Het is derhalve diep droevig te moeten vaststellen dat zelfs nu de meeste economen niet op de hoogte zijn van de grondige en noodlottige implicaties die dit economische wanbeleid met zich meebrengt in de nabije toekomst. Deze zullen drastisch zijn.

43 REACTIES

 1. Interessant artikel. Maar ik heb al economische leek wel wat vraagjes.

  Hoe lang kunnen Bernanke en zijn buitenlandse collega’s de eventuele crash eigenlijk uitstellen, of afstellen, door de rente te verlagen en geld beschikbaar te stellen voor de eventueel in problemen gekomen banken? Kunnen ze in principe eeuwig de rente blijven verlagen (en tijdelijk verhogen in eventuele periodes van voorspoed), of is dit een onvermijdelijke spiraal neerwaarts?

  Is er op de één of andere manier een zachte landing mogelijk waarbij vooral de partijen die debet zijn aan de crisis de klap moeten opvangen? En zijn dat alleen degenen die relatief risicovolle leningen zijn aangegaan of hebben verstrekt? Of is uiteindelijk de Centrale Bank verantwoordelijk voor het "te laag" houden van rentes? Die kan dan onmogelijk voor de gevolgen van de crisis betalen, omdat dit automatisch betekent dat de belastingbetaler, inclusief de slachtoffers zijn eigen vergoeding betaalt.

  Al vraag ik me wel af of je echt van slachtoffers kunt spreken als ze moedwillig riskante leningen zijn aangegaan met variabele rentes, en de banken die deze moedwillig hebben verstrekt kun je ook moeilijk een onwetend slachtoffer noemen. Maar hoewel mensen zouden weten dat het geld dat ze op hun spaarrekeningen hebben staan voor 90% wordt uitgeleend, en dat ze slechts een vergoeding kunnen krijgen voor een maximumbedrag? Een "verzekering" die ze ook nog eens verplicht zelf betalen via de belastingen, mocht onverhoopt de bank failliet gaan. In het VK staat de Centrale Bank of de overheid nu "garant" voor de tegoeden van spaarders. Voorkomt zoiets dat die banken failliet gaan, of kan dat slechts door de verliezen te laten betalen door de gehele bevolking via inflatie van de munt, zoals al in het artikel is genoemd, of via hogere belastingen?

  En ik dacht dat in Japan nu de rente een tijdlang praktisch op 0 stond, maar dat heeft daar toch niet geleid tot enorme inflatie. Integendeel, er was zelfs een tijd deflatie. Hoe is dat dan mogelijk als lagere centrale bankrentes zorgen voor de beschikbaarheid van meer geld? Kunnen de Japanse banken simpelweg geen onderpand bieden (en moeten ze dat eigenlijk bieden?) voor nieuwe leningen van de centrale bank, of durven ze het gewoon niet meer aan omdat er zelfs bij die superlage rentes niemand bereid is te lenen?

 2. Hoe moeten wij dan deze ‘hyperinflatie’ precies zien? IJskoude prijscorrectie met als gevolg verdampen van spaartegoeden, pensioenen en andere dragers van fiatgeld? Zoals het in Rusland was 15 jaar geleden. Zo’n situatie kan leuk worden voor hypotheekbeziters met vaste renteperiodes. Dan kunnen wij dus een soort nivellering verwachten, geregisseerd door centrale banken?

 3. Kredietbubbels hebben in de geschiedenis geleid tot deflatie, niet inflatie.

  Het klappen van kredietbubbels leidt tot inkrimping van de geldhoeveelheid (instellingen durven amper meer, of voor veel hogere rentes, aan elkaar uit te lenen), en daarmee wordt de geldhoeveelheid kleiner.

  Centrale banken kunnen hier niet zo veel tegen doen. In Japan is er al jaren sprake van deflatie.

  Deflatie leidt tot lagere prijzen, en ook prijzen van goud. Want er is grote behoefte aan liquiditeit in tijden van deflatie. Cash = King

  Ook zie ik banken over de kop gaan, dat betekent ook een enorme inkrimping van de geldhoeveelheid.

  Denk niet dat je geld gegarandeerd is door de overheid:

  Andere banken moeten het gegarandeerde bedrag betalen aan de rekeninghouders van de omgevallen bank. In een financiele crisis, kunnen andere banken dat niet.

  Dit betekent weer een verdere inkrimping van de geldhoeveelheid.
  Meer informatie over hoe kredietbubbels leiden tot deflatie, kijk op deze pagina:

  http://www.libertarian.nl/N
  Ik had er een mooi artikel over geschreven, dat helaas niet geplaatst is. Want het lijkt me een zeer interessante discussie of we nu inflatie, dan wel deflatie tegemoet gaan.

  Iets wat grote effecten heeft hoe je met je vermogen om moet gaan.

 4. THE BOTTOMLINE … is en blijft dat de Amerikaanse economie, de dollar en ’s lands ongeevennaarde DYNAMIEK … gedurende tenminste DEZE eeuw eenvoudig DOMINANT zal zijn en dat ook zal bliven … ONGEACHT wat men ervan zegt …

  En al ZEKER op een puur amateuristisch "libertarische" forum als deze … Waarom ik hier dan (nog) kom?

  Om de ongelovelijke verbeeldings- en inbeeldingskolder te aanschouwen en daar af en toe wat licht op te schijnen.

 5. [7] Maar over HOEVEEL geld heeft tie precies? Want onder de anderhalluf miljard zet het nauwelijks zoden aan de dijk…

 6. Zijn ze hier niet chique genoeg? Of heb je te veel in dollars uitstaan?[7]

 7. [1] Er zijn twee mogelijkheden om de crisis te beheersen. De eerste is om zoveel mogelijk liquiditeit te scheppen, i.e. de monetaire inflatie stijgt enorm, waardoor de dollar verder zal zakken. De resulterende prijsstijgingen zullen op de rest van het volk worden afgewenteld. Deze prijsstijgingen zullen maar ten dele worden gecompenseerd door hogere salarissen, omdat veel bedrijven zuchten onder enorme schulden. Na deze hyperinflatie zal er een periode van deflatie of sanering aanbreken, omdat de waarde van bezittingen zal kelderen vanwege het weinige animo om verdere schulden te maken. Nu zien we al de problemen om hypotheken af te sluiten.

  Met deflatie wordt echter bedoeld de kredietinkrimping, want zolang er geld wordt gedrukt dat als wettelijk betaalmiddel wordt gebruikt zal er nooit sprake zijn van monetaire deflatie. In Japan is een periode lang geprobeerd de economie omhoog te krikken d.m.v. enorme hoeveelheden geld in het systeen te pompen. Dit beleid is nu ten einde en zodoende is Japan het enige land dat een reële groei kent en de sectoreren aldaar zich langzaam herstellen. Japan is na 18 jaar de crisis te boven. De VS en de eurozone staan nu aan het begin hiervan, want de crisis is weliswaar in 2000 begonnen na de eerste inzinking van de financiële markten na het Nieuwe Economiedebacle, dus hebben deze economieën nog ca. 11 jaar voor de boeg om deze te boven te komen. Nu is dan de tweede poot aan de beurt en wel de inzinking van de huizenmarkt in de betreffende landen (o.a. VS, Ierland, Spanje, Portugal, Engeland, Nederland). Dit heeft een grotere impact op de economie, omdat een groter deel van de bevolking huizen bezit in vergelijking met aandelen.

  De tweede mogelijkheid is om een snelle sanering mogelijk te maken, maar dan zal er een direct eind moeten komen aan de kredietexpansie, waardoor de huizenval sneller plaatsvindt en dit alle sectoren in de economie raakt. De pijn is dan hevig maar beperkt in duur (ca. 2-3 jaar). Dit was het geval in Weimar Duitsland in 1923-24 en in Argentinië in 2002-03. Voor politici en centrale bankiers is dit in andere westerse landen blijkbaar geen optie. Derhalve denk ik dat het wordt doormodderen tot 2018-20.

 8. [9]
  Dollar ? wat is dat ? Is dat dat vodje papier waar je er vandaag plusmin 1.41 van krijgt voor een pleuro ?

 9. [8]
  Als men significante assets heeft is het vooral een kwestie van WAAAAAR men het heeft, en in welke vorm en valuta. Om het dan in commoditeiten als (goud en/of zilver)metalen passief te parkeren is sowieso wel het meest achterlijke.

  [9] [10]
  NEEN … nep- en quasie-deskundigheid zoals hierooooo …

 10. [11]
  Juist..

  Gezien de stijging van de goudprijs en zo’n beetje alle andere valuta vs. de dollar moet je in ieder geval geen dollar hebben, en was "parkeren" in goud lucratief geweest, en nog.

  "The dollar fell to a record low against the euro for a third straight session on Monday, weighed down by expectations of further U.S. interest rate cuts, which are tarnishing the currency’s appeal to global investors."

  http://ml-implode.com/stati

 11. [11]
  Hoe LAGER de dollar in het buitenland hoe beeeeeter voor de VS … en hoe sterker de Amerikaanse economie … (zolang er in Amerika geen inflatie heerst, wat NIET het geval is).

  De top 15 Amerikaanse multinasjionals alleen al, die ALLEN in Pleuropa opereren, hebben mondiaal een omzet dat GROOTER is dan de BNP van GB ( numero 4na de VS, Japan en Duitsland). Zij behalen echter 25% van hun omzet in de EU, en 30% procent van de winst in Pleuropa.

  Dankzij de "lage" dollarkoers in het buitenland zijn hun winsten echter als vanzelf met een 20% GESTEGEN.

  Daarnaast is de export naar Pleuropa sterk gestegen, terwijl de Europese export naar de VS stagneert. En bij AIRBUS loopt het helemaaal in dunne stralen langs de spillebenen … ZIJ moeten mensen ontslaan …

  Tesamen met de maatregelen van de FED ter bestrijding van de sub-prime debacle is het het gevolg … dat de Dow-Jones ALWEEEER op bijna record niveau staat (rond 14.000 punten)

  Maar daar weet een letterlijke ARMOEZAAIER en meeeeloper als Bakema tuurlijk weer de ballen van. Gaat tie even stomstoer doen …

 12. [13]
  Yaaa … yaaa …. met als gevolg dat er een ware tsunamie aan ontstaan is van kapitaal richting … VS.

  Men hoeft niet te gissen wat DAT in Pleuropa gaat betekenen voor de werkgelegenheid en de vooruitzichten op termijn. Zoals gezegd op deze site bevinden zich lieden die nauwelijks zichzelf kunnen bedruipen en van economie en fiscale zaken letterlijk geen ruk van afweten … omdat zij zelluf niet echt (economisch) actief zijn en alleen aan muntjes, ouwe postzegels en sigarenbandjes kunnen denken …

 13. Nou nou, beetje dimmen, Posthumuts..

  De Fed heeft met haar beleid duidelijk de bankiers uit de brand geholpen, over de rug van jan met de pet (voordat de pet uit armoe verkocht moest worden).

  De winsten van de bedrijven stijgen 0%, tenzij een Amerikaans bedrijf voor 100% buiten de VS opereert en zijn winst maakt, maar ja, wie doet dat ?

  Airbus is geen thema, met dank aan de Franse overheid. De belastingbetaler betaalt.

  Japanners en Chinezen zijn blij dat hun schuldpapier met de dag minder waard wordt. Verkopen die dollars, kopen die pleuro.. Geen hond die de VS nog geld wil lenen, dollar klapt verder in elkaar, en de economie volgt. Eens kijken of je dan nog steeds zo welbespraakt bent.. HA !

  En de Dow daalt binnenkort weer.

  http://www.lewrockwell.com/
  http://blog.nj.com/njv_murr

  Zo, ik ga nog even wat armoezaaien. Later !

 14. [1] Het feit dat de dollar aan het dalen is is een eerste stap naar herstel. Immers die is dankzij de Jappaners en Chinezen te hoog ingeschaald.

  Dat dit nu wat sneller gaat dan (waarschijnlijk ook de Chinezen willen) is omdat er nu een zeepbel aan het leeglopen is op de financiele markten.

  De FED kan hier niets aan doen en wil dat ook niet heeft ze aangegeven. Herstel moet zijn kans krijgen. Het enige wat men doet is proberen her en der van overreacties te voorkomen. Dat doet Bernanke naar mijn smaak iets te drastisch, maar niet zo drastisch dat hij herstel voorkomt.

  Ofwel, goud zal tov de dollar nog wel even stijgen. Net zoals de euro, bakstenen, olie, pinda’s en de yen dit zal doen.

  Albert is helaas niet heel duidelijk in wat hij concreet voorspelt dat gaat gebeuren, maar als hij een wereldwijde crash van het huidige financiele systeem en terugkeer naar goud als centrum van de wereldhandel voorspeld, kan ik je alvast voorspellen dat dat het laatste is wat gaat gebeuren.
  Wat wél gaat gebeuren is dat de zeepbel leegloopt, veel mensen daar nog eveb de zure druiven van gaan plukken en dat daarna de zaak weer verder gaat als vanouds. Waarschijnlijk wel tegen een gemiddeld blijvend lagere dollar dan we de afgelopen 20 jaar gehad hebben.

 15. [15] Exact, als het bij iemand dun door de broek moet lopen bij een dalende koers zijn het de EU’ers. Ze zijn al duur vergeleken met vrijwel de gehele rest van de wereld dankzij die molensteen van de sociale zekerheid, maar als ze dan ook nog eens een concurent krijgen in het westen die én kwalitatief hen aankan, én ook goedkoper is hebben ze een echt probleem. Als extra bonus zullen zij in de VS minder kopen in de EU waardoor de export daalt, terwijl bij ons de tendens ontstaat om in de VS te kopen ipv in eigen landen.

  Als de EU nu inderdaad aan de Lissabon-akkoorden had voldaan en we inderdaad de meest dynamisch economie ter wereld waren, maar de EU is juist zo inflexibel als een blok beton. Dus van aanpassen hoeven we het ook al niet te hebben.

  Al met al is het niet enkel leuk voor de VS om een dalende dollar te hebben, maar het is veel onprettiger voor ons.

 16. [16] Niet te geloven … dat verfijnde zakeninstinct van Bakema …

  Ben overigens benieuwd WAT voor soort praktisch "onderwijs" hij heeft genoten. Want neem nu een willekeurige Amerikaanse multinasjional, zoals IBM, en stel dat zij mondiaal 100 miljard per jaar omzet. Waarvan 25% in Pleuropa … en dat een 30% van haar winst levert (minder R&D kosten etc.) en nu krijgt zij dan ineens een "koerswinst" van een 20%. Welnu … in dollars uitgedrukt boekt men DAARDOOR voor hun Europese activiteiten en winsten immers zo’n 20% … MEER …

  Dat "Bakema" dat niet eens kan bevatten … Herhaal dat voor de vijftien top Amerikaanse bedrijven die tesamen voor een 1,2 duizend miljard in Pleuropa omzetten (2x NL-se BNP), en het voor hun zeer GUNSTIGE effect effect van een lagere dollarkoers op hun omzet en winst in hun AMERIKAANSE boekhouding … en in DOLLARS uitgedrukt. Natuurlijk verandert het nix aan hun Pleuro omzet en winsten, maar zij houden er wel behoorlijk MEER dollars aan over ….. Waardoor Pleuropa ongewild bijdraagt aan de groei van de Amerikaanse economie …

  Wat Bakema beweerdt over de Jappen en Chinezen is eenvoudig je reinste garbage, eenvoudig omdat HUN valuta (evenals de Pleuro) uiteindelijk de facto volledig is gekoppeld aan de dollar en aan USA-Inc. . Daarnaast is het inmiddels zooo dat van ELKE dollar aan hoogwaardige consumptiegoederen dat mondiaal wordt omgezet … tussen de 12 en 14 centen rechtstreeks naar uncle Sam vloeit … ONGEACHT de plaatselijk koers.. En het is ook omwille van DAT soort de facto non-politieke industriele en consumptieve "neo kolonialistische" belangen dat de VS overal ter wereld haar strijdkrachten heeft gestationeerd …

  Yaaaa ,,, yaaa …. non-interference in het buitenland terwijl de hele wereld Amerikas speeltuin is …

  Haalt Bakema … RETRO-sites aan als Rockwell …

 17. [19] Omdat die dollar goeiekopert wordt is het toch ook handiger om die Euro-JOPS te repatrieren naar de ‘home-land’ en fabrieken HIERO te sluiten en de producten gewoon te verschepen vanuit de JoenaaitetSteeds von Amerikkkaa?

  Zijn de JENKS ook af van het gezeik van die EUrlandrotten met hun ‘cultuur-verschil en vakbonden.
  Leuk voor de overslag-Robots in Rotjeknor!

 18. [20] WROM …? Na al die moeite die de yanks hebben gedaan om de EU aan de pleuros te helpen, want zelfs DAT is letterlijk een Amerikaanse uitvinding? En om hun op een grote federale EU hoop te vegen, zodat voor hun alles makkelijker werkt. En van de vakbonden heeft geen cent last omdat die uiteindelijk steeds zichzelf opknopen. Zo zijn ook de autowerkers in de VS net tegen GM in voornamelijk noordelijke staten in staking gegaan, terwijl de Japanse, Duitsers en Koreaanse autoproducenten inmiddels in de zuidelijke Amerikaansen staten fabrieken hebben … ZONDER vakbonden …

  Ik zei eerder dat de VS een 12 a 14 centen van ellluke dollar afromen aan mondiale van kwaliteits consumer goederen die met Amerikaanse kwo-how en technologien worden geproduceert in daartoe meest geschikte landen zoals China en Latijns Amerika. Dat men in Europa opereerd is steeds minder omdat er produceert maar vanwegen marketing, distributie en service … Dell Computers bijv.

  Overigens die overslagrobots zijn mosterd na de maaltijd, want binnen afzienbare tijd worden de meeste goederen uit het verre oosten over rails van oost naar west vervoerd. En dan is de Betuwelijn nog slechts een stukje eintraject naar de werkloze Roterdamse haven arbeiders.

 19. [14] "Hoe LAGER de dollar in het buitenland hoe beeeeeter voor de VS … en hoe sterker de Amerikaanse economie … (zolang er in Amerika geen inflatie heerst, wat NIET het geval is)."

  JA, breng de waarde van de dollar terug tot NUL, iedereen kan dan gratis zoveel dollars krijgen als hijzelf wil, en dan zul je eens zien hoe god het met de Amerikaanse economie gaat.
  Stom dat ze dat nog niet eerder gedaan hebben.

 20. [23]
  Tot nul zal niet helemaal lukken, maar dat de groene rug een moeilijke tijd tegemoet gaat, is wel duidelijk, althans voor sommigen.

  Punt is naturlijk dat die verrekte Helicopter Ben aan de centrale draaiknop moet zitten om uit het minst van een aantal kwaden te kiezen, terwijl dat in een vrije markt zoveel beter zou kunnen gebeuren.

  Anyway, hier is nog wat leesvoer: http://www.thestar.com/colu

  Clip: (lees ook vooral de rest van het artikel):

  Another bad sign for the U.S. dollar is Saudi Arabia’s plan to break its peg to the U.S. dollar. The Saudis reportedly have $800 billion (U.S.) in their Future Generation Fund and the Gulf Co-operation Council countries altogether have an estimated $3.5 trillion under management.

  There are concerns that the cut in U.S. interest rates will discourage foreign investors from continuing to invest in U.S. dollar securities and drive the dollar down further.

  In an International Monetary Fund seminar earlier this month, Nouriel Roubini of New York University warned that a U.S. recession was inevitable.

  "I expect that this financial turmoil is going to persist and it will be a vicious circle where the real economy gets worse and the financial markets get tighter and vice versa, the tightening of financial conditions leads to a slower economy," he warned.

  There already were signs of a broader weakening of consumer spending, …. etc.

  Leuk om te lezen dat de VS een lagelonen-land wordt. Pech voor de arbeiders daarentegen, die dankzij de financiele escapades (‘financial engineering’) van een kleine groep niet meer in staat zijn om het huis boven hun hoofd en de benzine voor hun truck te betalen. Ach, wellicht kunnen ze een stuk karton of golfplaat lenen om onder te slapen en op de fiets naar hun werk gaan.. Mexicanenprobleem ook opgelost; uiteindelijk hep ieder nadeel z’n voordeel, niewaar ?

 21. Als men letterlijk en figuurlijk aan het koninkrijk der Nederlanden is vastgeketend hoeft men zich echt niet om de VS druk te maken … Die redden het heus wel.

  En wat dacht je dat de VS deden tijdens de uitvoering van de Marshall Plan? De dollars to nul reduceren toch zeker. En ook dat heeft hun geen windeieren gelegd … Maar telkens gaat het wel om de zellufde vraag … Hoe INTRINSIEK en DUURZAAM tijk is een land. En DAT nu is Saudi Arabie al zeeeer zeker niet …

  Om mij kopen zij al het goud in de wereld op … daaaar zijn voor anderen helemaaal geen problemen aan verbonden.

 22. "Ik verwacht dat goud verder gaat stijgen en zelfs voor het einde van dit jaar boven de $800 gaat komen"

  Ik verwacht dat ie bij de 600 in de buurt zal komen aan het einde van dit jaar.

  Wie biedt meer 😉

 23. [26]
  Als goud gelijke tred had kunnen houden met belegde monetaire tegenwaarde (toen het als "standaard" werdt afgeschaft …), dan zou het nu meeeer dan $2000 per Troy ounce moeten opbrengen …Die schamele $800 is dus een lachertje en slechts voor hopeloze gold buff SUCKERS. Terwijl $ 600 daardoor zelfs veel meer waarschijnlijk … is aangezien goud geen enkele rendement opbrengt.

 24. Ik denk dat de kredietcrisis verder zal escaleren. Het gevolg is dat er nog meer behoefte zal zijn naar liquiditeit.

  Daarnaast acht ik de kans op deflatie groter dan inflatie (een aantal cijfers wijzen hier al in die richting: grotere fabrieksvooraden, consumenten die minder kopen, lagere huizenprijzen, homebuilders die aangekondigd hebben voor lagere prijzen te hebben).

  Tuurlijk kan er veel geld in de markt gepompt worden, maar dat is een gevaarlijke situatie met de Dollar.

  Technisch:

  Veel markten reageren de laatste maanden in grote overeenstemming met elkaar. In het (voorlopige) toppunt van de kredietcrisis steeg Goud niet. In het herstel steeg Goud wel wat harder.

  Ik verwacht nu een daling van de beurzen, en dat Goud mee gaat, vanwege de correlatie.

  Technisch gezien is Goud nu ook overbought.

 25. Mocht goud onverhoeds toch créme de la créme blijken te zijn, wat zullen de masters dan zeggen? Met alle wijsheden; geen hond kan garantie geven. Het wil in werkelijkheid wel eens totaal de andere kant opgaan. Uiteindelijk, als de kudde bang wordt en vlucht in goud, wat dan? Is dat dom? Ze doen het gewoon, klaar! [29]

Comments are closed.