Het wordt steeds spannender, en steeds duidelijker zien we dat het de politici al weer schijnt te lukken het domme volk achter zich te krijgen voor verlenging van het avontuur in Afghanistan.

Met slimme ritselarij en dank zij een gedraai van de PvdA (Wouter Bos) is Nederland in het Afghanistan avontuur gestort. Met alle gevolgen van dien. Alleen maar tot augustus 2008, daarna zou alles over zijn. Maar niet heus!

We noemen slecht enkele resultaten. Tot nu toe 10 (NL)doden en veel meer gewonden, (en een veelvoud dode Afghanen), met een record opbrengst aan drugs en met zowat een miljard euro NL-belastinggeld, met een verminderende koopkracht voor NL-burgers, met belastingverhogingen en mogelijk nog meer dergelijke “leuke” dingen die de politici veroorzaakt hebben.
En dat zou dan het einde zijn. Maar, mooie belangrijke internationale posities lonken.
En daarom moeten we toch maar langer doorgaan. Meer doden, meer gewonden en nog meer miljarden belastinggeld en nog minder koopkracht.

Deze week werd de politicus oud minister Max van der Stoel van zijn stoel gehaald om het volk te vertellen dat “wij” toch echt in Afghanistan moeten blijven. Zo niet dan komt er ellende!!
Even later werd er door de politici uit Australië aan ons aangezegd dat “wij” daar moeten blijven.
En daar bovenop, (in de vakantie?) werd er met belastinggeld een reisje van NL-parlementariers naar Afghanistan georganiseerd waarvan de meeste parlementariërs terugkwamen met laaiend enthousiaste verhalen over hoe goed “wij” zijn en dat we door moeten gaan met het verbeteren van bovengenoemde resultaten.

Dit alles is wel misselijkmakend. Maar versagen zullen we nooit. En ik hoop dat ook u dat ook niet doet en ook uw mogelijkheden gebruikt om aan deze waanzin een einde te maken.

Iedereen die met zijn eigen middelen en mogelijkheden Afghaanse burgers wil gaan helpen, is overigens vrij om dat te doen.

7 REACTIES

 1. Met al dat drugsgeld dat de NL staat verdient aan haar papaverkwekerijen in Afghanistan zou toch een forse belastingverlaging haalbaar moeten zijn…

 2. Ik ben altijd al van mening geweest dat de politiek naar de burgers moeten luisteren op dit soort belangrijke beslissingen. Uit jou verhaal blijkt maar weer dat de politiek dat niet doet. De beste oplossing om dit eens en altijd op te lossen is om een referendum te houden onder de bevolking en daarbij de vragen wat wij willen. Of we willen een zelfverdedigings leger (beetje het voorbeeld van Japan), of Nederland moet een echt leger hebben en dus ook op vredesmissies gaan en zorgen voor vrede, veiligheid en stabiliteit in een regio waar gevochten word. Ik ben voor dat laatste omdat Nederland, zeker als je naar het verleden kijkt, tot de grootste en invloedrijkste landen hoort van de wereld. Zeker als je het vergelijkt met de oppervlakte van andere landen.

  Deze keuze maakt ook gelijk duidelijk voor iedereen hoe het geld zal worden besteed. Kiest de meerderheid voor zelfverdediging zal dit grote besparingen opleveren. De marine zal geen grote fregatten en andere schepen met grote diepgang nodig hebben. Enkel een aantal korvetten en laagbodems zullen nodig zijn, deze zijn ook gelijk een stuk goedkoper. De luchtmacht hoeft niet zoveel vliegtuigen en helikopters te hebben. Met eenderde van het aantal wat ze nu hebben kan je Nederland met grote kundigheid verdedigen. En natuurlijk zal ook het aantal mensen verminderd kunnen worden. Als je alleen al kijkt dat een helikopter goed is voor 25 man (andere voertuigen hebben natuurlijk weer meer of minder mensen nodig na gelang het gebruik ervan) zal dit flink schelen.

  Echter kiezen wij voor een echt leger dat dus ook op uitzending gaat zal men moeten ophouden over het zeuren dat er mensen dood gaan. In oorlog en gevechten gaan nu eenmaal mensen dood. Dit is heel treurig voor de mensen om wie het gaat, maar bedenkt wel je kiest niet voor niets om bij de defensie te gaan. En ook zal deze keuze de weg vrijmaken om goed voor onze jongens te zorgen als ze in het buitenland zijn. Want wij zijn geen Amerikanen die hun mensen laat rond lopen met het minimale aan bescherming.
  Die drugsvangst dat is een ander verhaal en daar zal ik nu niet op ingaan, maar om het kort te houden ben ik het wel eens dat daar wel iets meer meegedaan moet worden dan het op de stapel te gooien en verbranden.

  Om nog helemaal terug te komen op de vraag of Nederland in Afghanistan moet blijven is mijn antwoord, ja. Waarom? Omdat Nederland het is verplicht om te zorgen dat deze mensen een kans krijgen. Het land ligt in een van de rijkste gedeeltes van de wereld, maar het krijgt de kans niet om deze rijkdommen te gebruiken. En daarbij als Nederland nu terug zou trekken zal het gebied weer overstromen en taliban en als zij eenmaal een uitvalsbasis hebben is het gehele land verdoemd. En last but not least hebben die Afghanen (en toen we in Irak zaten ook de Irakezen) liever de Nederlanders dan Amerikanen. Nou is dit natuurlijk een beetje tricky aangezien Nederland soms iets te veel door de vingers zien, als je het aan de Amerikanen overlaat dan kan je er op rekenen dat het land totaal niks meer heeft om op te kunnen bouwen.

 3. [2] "Kiest de meerderheid voor zelfverdediging zal dit grote besparingen opleveren"

  Dit is niet noodzakelijk waar. Dat hangt er van af waar die verdediging wilt voeren: op eigen grondgebied (dus na de aanval) of niet (pre-emptive strike). Dat laatste gaat ervan uit dat je de kans krijgt, hetgeen vaak zo is, als je je kop niet in het zand steekt.

  Het verdient veruit de voorkeur om een oorlog niet op het eigen grondgebied uit te vechten, zoals de Amerikanen zich ook vast hebben voorgenomen. Maar een dergelijke verdediging is niet goedkoper (althans materieel-militair; het scheelt wel veel burgerslachtoffers en materiële schade in het eigen land.

  Het is vooraf lastig in te schatten hoe de hogere militaire kosten zich verhouden tot de niet geleden schade, dus wat goedkoper is valt niet zomaar te zeggen.

  Overigens verder een goed, helder verhaal, waar veel terechte opmerkingen in zitten.

 4. [2] [3] ""Kiest de meerderheid voor zelfverdediging zal dit grote besparingen opleveren"

  Is het wel zo datde meerderheid altijd gelijk heeft?
  Persoonlijk geloof ik veel eerder dat de meerderheid altijd ongelijk heeft.
  Het aantal stemmen heeft m.i helemaal niets met werkelijkheid te maken.

 5. Als de meerderheid goed geinformeerd wordt heeft ie altijd gelijk, daarom moet de overheid naar een zwitserse maat terug, waarbij iedereen stemt op een lokaal gebeuren (kleine gemeentes weer) waarbij provinciaal en landelijk bijna niets geregeld wordt met personeel. Dus stuur heel provincien en landelijke overheid massaal met pensioen.
  Laat de gemeentes maar belasting heffen

 6. [5]
  NEEEEE niet meer belasting, ook niet op lokaal niveau ! Ben je belatafeld ?? Enig idee wat voor soort ranzige machtswellustelingen er op lokaal niveau rondlopen ? Asjeblieft, zeg…

 7. Dat is het enige wat van mij mag worden geprivatiseerd, ontwikkelingshulp aan het buitenland.

Comments are closed.