Karel van het Reve heeft er in de jaren zeventig al eens op gewezen dat het toepassen van terreur altijd groot begrip doet ontstaan voor de idealen van de terrorist. “Van iemand die veel mensen dood maakt – vooral wanneer die mensen ongewapend zijn – neemt men al gauw aan dat hij dat allemaal niet zou doen als hij daartoe niet gedwongen werd door de grote bewogenheid met het lot van zijn medemens.

Maar als die terroristen zo bewogen worden door het leed van hun medemens, waarom schieten ze dan treinbestuurders, bezoekers aan winkelcentra en bankbedienden dood? Daar zouden ze dan toch – veel meer dan u en ik, die zich over Berufsverbote, Palestijnen en Molukkers veel minder druk maken – een grote aversie tegen moeten hebben?”

Hoezeer Karel met zijn stelling de spijker op de kop sloeg werd zaterdag weer eens bewezen door Cees Grimbergen van Rondom Tien. Cees betitelde niet alleen Tanja Nijmeijer consequent als idealistisch, maar ook Che Guevara, de leden van de Rote Armee Fraktion, en zelfs Samir A. Voor Cees Grimbergen (en voor het gros van de pers met hem) is de enige ware idealist een gewelddadige idealist. Als je bij de main stream media in het gevlei wilt komen, dan kun je veel beter onschuldige voorbijgangers neerknallen dan geld wegschenken aan een goed doel. Ik maak geen gekheid.
Toen de uitvinder van de Tomtom 100 miljoen afstond aan liefdadigheid, schreef de Volkskrant “Nieuwe Filantroop zoekt Spotlight”. Bill Gates, die 200 miljard heeft weggegeven en bovendien meer werkgelegenheid heeft geschapen dan alle vakbonden ter wereld bij elkaar, wordt bij voorkeur gekwalificeerd als “nerd”, “monopolist”, of “plagieur”. En zijn werknemers werden door de Volkskrant ooit betiteld als “de zestigduizend slaven van Microsoft”. Ik weet zeker dat Cees Grimbergen liever zijn tong afbijt dan Bill Gates een idealist te noemen.

Het wil er bij Cees nog steeds maar niet dat iemand zich bij een terreurgroep (of bij een “bevrijdingsbeweging”, zoals Cees het liever uitdrukt) aansluit, doodeenvoudig omdat hij graag mensen wil doodschieten; because it turns him on.
Ik kan een heel klein beetje met Cees meevoelen. Zo heb ik zelf geruime tijd gedacht dat al die trendy Troskisten, salonsocialisten, Castofielen en DDR-fans waar de grachtengordel in de jaren zestig en zeventig van wemelde, dat die lui zo warm liepen voor totalitaire regimes ondanks het geweld. Het heeft even geduurd voor ik me realiseerde dat ze zich juist tot die totalitaire regimes aangetrokken voelden vanwege het geweld, en nergens anders om. Maar bij Grimbergen zal dat besef, vrees ik, pas doorbreken als zijn eigen kinderen door een Nederlandse onderafdeling van de FARC worden doodgeschoten.

Wat in Rondom Tien ook niet ter sprake werd gebracht was het feit dat de generatie van Tanja door linkse babyboomers als Cees Grimbergen van de wieg af is klaargestoomd voor de gewapende revolutie. Deze stumpers hebben van hun leraren in spijkerpakken onafgebroken ingepompt gekregen dat “socialisten zich inzetten voor de zwakkeren, en dat liberalen de zwakkeren aan hun lot willen overlaten”. Zo stond het letterlijk in hun schoolboeken maatschappijleer.
De generatie van Tanja kreeg van het onderwijs een dag vrijaf om Janmaat uit te jouwen bij zijn inauguratie in de Tweede Kamer. De generatie van Tanja kreeg les van gozers die hun leerlingen geld lieten inzamelen voor het Sandinistisch Bevrijdingsfront. Tanja heeft op school geleerd dat Che Guevara een held was, en Mao een groot staatsman die een eind heeft gemaakt aan de hongersnoden in China. Tanja is opgegroeid met de overtuiging dat de armoe alleen bestreden kan worden door alle rijken tegen de muur te zetten.
Als er iemand verantwoordelijk is voor het feit dat ze nu met een machinegeweer door de jungle dwaalt, dan is het wel het Nederlandse onderwijs. Ik verwed er mijn kop onder dat ze in de Boliviaanse rimboe is beland via een of ander derde wereldproject van het IKV of Pax Christi. Of via een excursie armoedebestrijding van de universiteit.

Ik wou dat ik op die tribune had gezeten. Dan zou ik Grimbergen hebben gevraagd: wat stempelt iemand volgens u eigenlijk tot een idealist? Was Fortuyn een idealist? Was Theo van Gogh een idealist? Was Janmaat een idealist? Is Wilders een idealist? Zo nee, waarom niet? Waarom zijn het uitsluitend moordenaars die van u het predikaat idealist krijgen, terwijl u een uitgesproken walging vertoont van mensen die nog nooit iemand een haar hebben gekrenkt? Vergis ik me nou, of tippelt u zelf op geweld, net als Tanja Nijmeijer?
Maar ja, ik word dan ook niet uitgenodigd voor die tribune.
Ze kijken wel wijzer uit, bij Rondom Tien.
————————————-
Ingezonden door Pamela Hemelrijk

10 REACTIES

 1. Weer een juweeltje van Pamela. Grimbergen en consorten worden juist ingehuurd door het kritiekloze klootjesvolk, dat niet nadenkt en zich aangesloten heeft bij de karavaan geleid door valse profeten als Rousseau en Marx en de bewonderde politieke (massa)moordenaars uit de twintigste eeuw.

 2. Leuk artikel, al zwalkt Tanja rond in de Columbiaanse (niet Boliviaanse) Jungle. Als ik de reputatie van de FARC moet geloven is Tanja intussen aan de Piranha’s gevoerd.

  Ik kom zelf uit een links nest, ben ook opgegroeid met linkse onderwijzers, en toch nog goed terechtgekomen. Hun prietpraat gaat er lang niet bij iedereen in als ‘Marx’ woord in een kameraad’. Het vereist wel enige wilskracht en lef om tegen de stroom in te gaan, eigenschappen die de meesten niet hebben. De meeste linkse lui zijn zo gehersenspoeld dat zij dat niet eens in de gaten hebben van hun zelf.

 3. Als ik het niet dacht: ik krijg een mailtje van M. Devrindt. Haar/zijn dochter heeft in Leiden Talen Culturen van Latijns Amerika gestudeerd, net als Tanja in Groningen:
  "Ik herinner me dat ze eens vertelde over een bijeenkomst met leden van het Farc.
  Door wie de bijeenkomst was georganiseerd weet ik niet, maar het is goed mogelijk dat universiteiten in Nederland een platform hebben geboden (en misschien nog steeds bieden) aan dergelijke terreurorganisaties. Dat zij hier, uitgenodigd door ngo’s, propaganda mogen komen maken voor hun "strijd tegen onrecht en armoede" op kosten van de gemeenschap.
  Mijn dochter is in het buitenland, maar ik zal haar wel eens vragen wat zij zich van deze bijeenkomst herinnert.Ik herinner me nog wel dat Farc op haar, gelukkig, een weinig overtuigende indruk had gemaakt. Ze had vragen gesteld die ze niet wilden of konden beantwoorden en stonden vaak onzin te verkondigen, volgens haar.

 4. Zie ook deze rapportage van de NOS over de links tussen de vastgoed wereld en Holleeder

  http://www.nos.nl/nosjourna

  Dat al die vastgoed magnaten afgeperst werden door Holleeder komt niet bij ze op, nee de vastgoedwereld is verweven met de maffia en dus ook crimineel

 5. Leuk trouwens dat je de laatste paar dagen weer zo productief bent Pamela 🙂

 6. Leuk geschreven maar toch kan ik me goed verplaatsen in de beweegredenen van Tanja en vele anderen welke met wapens een einde willen maken aan een onderdrukking.

  Dat voor de propaganda van dit soort bevrijdings legers belasting geld wordt gebruikt is niet meer dan normaal. Iedere Nederlander steunt tientallen van dit soort legers en bewegingen. Niet vrijwillig misschien maar via uw belastinggeld worden bewapende groepen voorzien van de nodige wapens en kennis.

  En ik ben van mening dat als de Nederlandse kabinetten zo blijven klungelen, verspillen, graaien en de burgers meer uitknijpen er een terechte grond is om ook hier met wapens en aanslagen de ontwrichting van de maatschappij kompleet te maken. Als we moeten wachten op een democratische omwenteling ten bate van de “gewone” Nederlander ben ik bang dat ik het niet meer mee zal maken.

  Bloed vergieten is niet leuk maar kan soms wel noodzakelijk zijn.

 7. [6] Pamela geeft een pleidooi voor idealisten die juist geen geweld gebruiken, zeker niet tegen de klungelige kabinetten hier.
  Ik kan mij namelijk niet verplaatsen in de Tanja’s van deze wereld, niet meer sinds mijn 17e toen ik (1977) door begon te krijgen wat voor vlees je in de kuip had met de RAF, Brigado Rosso etc. Ik zag al snel in dat het hier lieden betrof die vooral geweld leuk vonden en als bijna alle ‘idealisten’ dat idealisme alleen maar gebruikten als (zelf)rechtvaardiging.

  Een toevoeging aan Pamela’s artikel: Karel van het Reve kreeg ik ietsje later pas onder ogen en die bevestigde toen mijn mening. Bij mij kwam de omslag door zijn broer, die al eens zei dat hij Albert Hein een aanzienlijker groter mensenvriend vond dan Marx, Lenin of Mao. Hij werd uitgelachen, maar ik wist onmiddellijk wat hij bedoelde.
  En dan nog maar eens, omdat het zo mooi de vinger op de zere plek legt zijn gedicht ‘roeping’

  Roeping

  (Voor de Zusters van Liefde te Weert)

  Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
  verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
  en eten voert,
  zal nooit haar naam vermeld zien.
  Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
  vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
  ziet ’s avonds zijn smoel op de tee vee.
  Toch goed dat er een God is.
  (1973)

 8. "An article of Hemelrijk a day keeps the doctor away" (alhoewel ik nu wel ernstig verkouden ben – wel gewoon aan het werk of course :)).

 9. Zo zie je maar weer eens, hoe menig "moderne" verlichte universiteit een kweekvijver is van links terrorisme.

 10. Wat een helder en goed stukje.
  Want zo is het natuurlijk helemaal.
  Het linkse ideaal: nog steeds het leitmotiv in medialand, met Grimbergen als nuttige idioot.

Comments are closed.