Vrijwilligerswerk, gratis en voor
niets klaarstaan voor je medemens.
Tonen dat je een hart hebt. Helaas
wordt er in toenemende mate ernstig
misbruik gemaakt van de goede
intenties van mensen. Waar iemand
een boterham zou kunnen verdienen,
is er nu iemand goedbedoeld voor niets
aan de slag.
De arbeidszoekende, de vrijwilliger en
de consument zijn de dupe. De overheid
vult zijn zakken en kletst over burgerplicht
en solidariteit.
Zorginstellingen, buurthuizen, ziekenhuizen, het onderwijs, openbaar vervoer en tal van liefdadigheidsinstellingen maken gretig gebruik van vrijwilligers. Onder het motto: ‘daar is helaas geen geld voor’ worden gratis arbeidskrachten ingezet. Met een bloemetje of een gezellige avond besparen deze instanties zich ieder jaar miljoenen euro’s. Dit uitgespaarde kapitaal komt, als het aan de bestuurders ligt, nooit aan de oppervlakte. Dat (semi-)overheidsinstellingen veel rijker zijn dan ze laten blijken, mag duidelijk zijn.
Naast het feit dat er door vrijwilligerswerk een flink deel van de arbeidsmarkt wegvalt in voornamelijk lager geschoold werk, is het ook nog eens gevaarlijk. Bejaarden die bussen besturen bijvoorbeeld. In Amsterdam veroorzaakte onlangs een 70 jarige vrijwilliger een bijna dodelijk ongeluk. De man bestuurde een busje van een zorginstelling met bejaarden.
In Brabant verzorgen 52 buurtbusverenigingen circa 70 buurtbuslijnen. Daarbij zijn 1400 vrijwilligers betrokken die voorzien in 20 procent van het lijngebonden openbaar vervoer in het bevoegdheidsgebied van de Provincie. Nergens in Nederland rijden zoveel buurtbussen als in Brabant, meldt de website van de Provincie trots. Sterker nog: ‘Ze bieden met de vrijwilligers achter het stuur invulling aan een sociale behoefte. Met de buurtbus is het openbaar vervoer in de landelijke gebieden haalbaar, betaalbaar én gezellig.’ Nee, lekker goedkoop voor de provincie Brabant en gevaarlijk door bejaarde vrijwilligers achter het stuur zal je bedoelen. Als je nagaat dat de procincie Brabant inmiddels voor 210 miljoen euro boekhoudfraude heeft staan dan is deze ‘oplossing’ wel erg wrang te noemen.
Dit is slechts één voorbeeld uit honderden. Het is hoog tijd dat vrijwilligerswerk in een ander licht komt te staan. Geen onbetaalde arbeid waar genoeg budget is om salarissen te betalen. Geen onbetaalde arbeid waar het bedrijfsleven de taak op zich kan nemen. Geen onbetaalde arbeid waar dit oneerlijke concurrentie geeft t.o.v. het bedrijfsleven. Geen onbetaalde arbeid waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Mocht u als vrijwiller ergens werkzaam zijn, check dan eens de financiële situatie van uw instelling via internet en denk nog eens goed na.
In een libertarische maatschappij staat het een ieder vrij om arbeid te verrichten, ook arbeid voor niets. Het betreft gewoon een overeenkomst waar geen dwang aan te pas komt.
Als er voldoende mensen bereid zijn om voor niets bepaalde arbeid te verrichten is daar niets mis mee. Jammer dan voor degeen die die taken alleen betaald wil uitvoeren. Hij is in dat segment gewoon te duur. Jammer voor hem, komt wel vaker voor dat anderen bereid zijn om goederen of diensten te leveren tegen veel lagere prijzen. Dat is nu het voordeel van een vrije markt.
Vrijwilligerswerk verbieden is eigenlijk hetzelfde als een minimumloon. Een minimumloon verbiedt immers ook arbeid beneden een bepaalde prijs, vaak ook met het argument om "concurrentievervalsing te voorkomen".
[31] Hoe lang ga je dat volhouden, tenzij gesteund door een erfenis o.i.d.?
[30] Beschaafd blijven valt niet mee, zo blijkt niet geheel onverwacht. Het heeft weinig zin te discussiëren met mensen die kennelijk iets anders opschrijven dan ze bedoelen. Met Wouter Bos ga ik ook niet in discussie.
Nergens ligt vast dat gratis synoniem is met slechte kwaliteit. Da’s een stroman. Dat je eerst vragen stelt die al beantwoord zijn, en vervolgens boos wordt dat je niet meer serieus genomen wordt zegt mij genoeg. Einde argumenten.
[32]
Met name als "o.i.d." op de een of andere manier geld uit de staatsruif blijkt te zijn, kan vrijwilligerswerk marktverstorend werken.
[34] Uitgangspunt was "In een libertarische maatschappij" dus daar zou zo’n infuus moeten ontbreken.
Maar in onze huidige heilstaat is dat zeker het geval, en dat was naar mijn idee ook wat Seneca aan de orde wilde stellen.
Comments are closed.