Hardlopen in het bos: vergunning!
Een vergunning om te mogen hardlopen in de bossen rond Amerongen? Een groepje hardlopers van het Utrechts Running Team (URT) kon onlangs de oren niet geloven toen een boswachter hen tijdens hun training staande hield. Vooral trainer Co Willemsen wist niet wat hij hoorde.

Hij is een geboren en getogen Ameronger en traint al meer dan tien jaar in de bossen. ,,Wij liepen niet buiten de paden en veroorzaken geen schade. Die boswachter deed dat wel: hij was met een auto.”
Jawel! Als je hardloopt produceer je meer CO2 dan wanneer je dood bent, of ligt te slapen, dus

GUILTY!

Intussen heeft de groep toch maar een vergunning aangevraagd. Willemsen denkt 250 euro te moeten betalen: ,,Schandalig. Ik vrees dat de tijden van vroeger terugkeren, met overal prikkeldraad en bordjes verboden toegang.”

Renners van de Loopgroep Aart Stigter trainen ook wekelijks in de bossen rond Amerongen. Stigter, zelf een oud-politieman, heeft begrip voor het standpunt van Staatsbosbeheer. ,,De druk op de natuur wordt steeds groter. Af en toe ontstaan er conflicten tussen de gebruikers. Gemiddeld trainen wij met ruim honderd man in de bossen.

Nee, sterker nog, we leven met 6 miljard mensen op deze planeet. Maar waar moeten we anders recreeeren? Op de maan of zo?
Dat zijn niet alleen hardlopers maar ook nordic walkers. Voor elke groep hebben wij een vergunning. Regelmatig geven wij ook op zaterdag training aan medewerkers van bedrijven. Ook voor hen vragen wij altijd vergunning aan.”

Staatsbosbeheer riep het vergunningensysteem twee jaar geleden in het leven. Jan de Groot, één van de boswachters, zegt dat als een hardloper of nordic walker alleen of met een klein groepje in de bossen traint, die geen vergunning hoeft aan te vragen.

Sow da’s klantvriendelijk…

Wel als de groep groter is dan tien man: ,,Dat de regels zijn aangescherpt, komt doordat het bezoek aan de bossen is toegenomen. Wij als Staatsbosbeheer moeten zowel de natuur als de mens dienen en willen weten wat er in de bossen gebeurt. Maar ook willen we weten wat de wensen en kritiek van de bezoekers zijn. Daarom houden we om de vijf jaar een enquete.”

Wie enqueteren ze dan? De bomen, vogels of konijnen? Wie bepaalt dan precies of het te druk is of niet?

43 REACTIES

 1. [29] Van mij hoef je geen rare hoed op. Je mag een hoed opzetten of gewoon niet. Zolang je maar wel braaf linten knipt. Dan ga ik ondertussen iets belangrijks doen. Kijken of de zon opkomt ofzo. Wat vind je er van om ook de verkeersborden op te ruimen. Dan zetten we die in de tuin van onze opperpolitieagent Koos Spee. Heeft ie toch nog t gevoel een beetje. En dan mag ie rondleidingen geven. Op die manier verdient ie z’n eigen boterham.

 2. [30]
  "In een niet volledig staatsvrije samenleving zullen er altijd gedeelde objecten zijn, waar onvermijdelijk afspraen over gemaakt moeten worden, waarbij niet iedereen 100% aan zijn trekken komt."

  Ik neem aan dat jij onder ‘een niet volledig staatsvrije samenleving’ niet alleen de bestaande maar ook een klassiek-liberale minarchie verstaat. En net zoals gisteren in het andere draadje heb ik wéér de indruk dat je je vergist, in die zin dat de staat in een minarchie geen bossen zal bezitten, tenzij dat voor de zeer beperkte scope van de minarchie (bijvoorbeeld de landsverdediging) belangrijk wordt geacht. Mocht dat al het geval zijn, dan is het doel van dat bos helder en duidelijk. Het is NIET openbaar, want van de staat, en voor slechts één doel: oefeningen van het leger.

  In een minarchie zullen alle (andere) bossen dus privébezit zijn. De eigenaar is de enige belanghebbende; belangenverstrengelingen zijn niet aanwezig, hoogstens mensen die abusiefelijk menen aanspraak op andermans rechten te kunnen doen gelden.

  To the point: je stelling klopt v.w.b. de huidige samenleving, maar niet v.w.b. een minarchie.

 3. [31] Ik ga de schaar vast slijpen, dat voorkomt kramp in de vingers.
  Het idee om verkeersborden op te ruimen lijkt me wel goed voor de veiligheid in het verkeer, die dingen leiden de aandacht af. ZOu de tuin van Koos wel groot genoeg zijn? Ik twijfel daar nogal aan, ook gezien hij vast nog hobby’s er op nahoudt die ook plek nodig hebben, maar mogelijk gebeurt dat best in de kelder….
  Ook de stoplichten nog weg, dan stroomt het verkeer veel beter door, en dat is geen gein, want ik heb het zelf kunnen constateren. Hoe’s’t met de koorts?

 4. [33] Welaan, op donderdag begon mij de koorts af te matten, ben vrijdag toch met een zieke kop naar werk gegaan. Om vervolgens halverwege de middag als een natte keukedoek in elkaar te zakken. Met bijna 48 graden de thuisreis aangevat. Op de rand van bed gezeten in delirium verkeerd, rare dingen gelezen over vergunningen en zo. Natte dromen van kelders waarin ik Koos Spee verkeersborden liet bevredigen. Kortom ook nu gaat het nog steeds niet echt lekker, maar ik hou moed. Ik zal overleven. Want dat van die kelders dat lijkt me wel wat….

 5. [33] In ons dorp hebben we geen verkeerslichten, het verkeer rijdt daar ook gewoon door. Zouden ze de verkeerslichten hebben uitgevonden om er flitspalen bij te zetten zodat ze meer geld binnentrekken? Of is het gewoon om de automobilist te pesten?
  In mijn land komen later als ik groot ben geen verkeerslichten.

 6. [34] Al de koorts over is en je weer aan de beterende hand bent, zul je misschien soms met weemoed terug denken aan die bijzondere droom van de amoureuze avoturen van Koos Spee met z’n Speeljes. Weetje dat af en toe een flinke koorts het afweer systeem goed op peil houdt? (ik ben ook zo’n soort van optimist tegen de stoom in;-)
  [35] Ach zo hier en daar staat zo’n verkeerslicht wel aardig, vooral met de kerst, en dan die afwisselende kleuren, het heeft wel iets. Je moet er alleen niet te veel van hebben , dan is de lol er snel van af.
  Heeft iemand al eens uitgerekend wat al die stoplichten. verkeersdrempels en rotondes aan extra brandstof en slijtage aan remmen, schokdempers, stuurinrichtingen en banden kost en daarmee ook nog eens enorme milieuschade aanricht?

 7. Koorts is een signaal dat je ff moet terugschakelen. Op de rem trappen. Rust nemen en jezelf in acht nemen. Verder is t wel lekker om ff niks te doen. Maar die spierpijn hé, da’s echt kat met ’n u. Nog twee dagen en dan begint t weer op te knappen. Weet je wat wel sexy is? Aldus mevr. de Jager… Die donkerbruine ietwat hese stem…. Kippensoep is lekker. Hoe gaat het met jou trouwens?

 8. [32] Ook in een minarchie zullen er gedeelde objecten zijn. Bijvoorbeeld bossen, maar datgeen wat je centraal wilt regelen – hoe klein ook – zal onderdeel van conflict zijn. Bossen zullen dat wellicht niet vaak zijn, maar kan wel. En wellicht zullen ze vanuit oogpunt van efficientie exclusief voor defensie zijn, doch ook dat is niet zeker want onderdeel van de keuzes van die samenleving.

  Feit is dat gedeelde objecten altijd conflicten zullen geven. Mijn punt is dat hier het leger daarom onterecht afgeschilderd wordt als de boeman omdat ze anderen overlast bezorgen, terwijl zoiets onvermijdelijk is bij gedeelde objecten.

  Hoogstens kun je in nuances denken dat de mate van overlast erg is, etc etc. Het aryikel is echter van een andere strekking. Dat ze anderen potentieel hinderen is echter onvermijdelijk.

  Dat de staat vanwege haar exorbitante huidige omvang veel meer schade berokkend is uiteraard waar, maar maakt deze specifieek vorm van overlast dus niet abject an sich.

  We moeten niet opassen dat we blind alles wat ruikt naar staat gaan afkeuren.

 9. [37] Ja, als je koorts hebt, ben je ziek, dus patiënt, dat is verwant aan het Engelse woord voor geduld, rust houden dus goed uitzieken. Je hebt ook spierpijn, da’s wel een beste griep dan? Hopelijk kan Mever. de Jager ondanks jouw tijdelijke extra aantrekkelijkheid voor haar je eerst even een beetje bij laten komen;-)
  Ik ben door omstandiggheden hier en daar wat gesloopt, maar red me er toch prima mee, het optimisme is me blijkbaar ingebakken, d’r moet wel voldoende humor bij, maar daar is met Yoep, Bert, Brigitte en dergelijke drinkebroers en zusters eigenlijk nooit een tekort aan;-)
  Beterschap!

 10. [38] De staat, dat zijn wij toch met z’n allen? Dus als een bos van de staat is, is het ook van mij, gedeeld met alle andere NL-ers, dus waarom zou den daar dan andere regels gelden dan b.v. op de openbare weg?

 11. [39] Je maakt me nieuwsgierig… Welke onderdelen zijn gesloopt en wat waren de omstandigheden? Te intieme vragen mijn waarde opperlintenknipper mag je gewoon aan de kant schuiven hoor. Binnenkort schuif ik graag een keer aan bij Yoep, Bert Brigitte en jou om eens het fenomeen drinkebroer te bediscussieren en… wellicht te bedrijven.
  Voor nu … eerst maar even ontbijten. En dan weer slapen. Ik bespeur heel in de verte al weer enige verbetering. Morgen weer werken? Hmmm, wel een hele leuke baan en thuis hangen is saai…

 12. Dit past helemaal in het beleid van de natuurorganisaties om de bossen en natuurgebieden af te pakken van de mensen die er willen wandelen en fietsen.

 13. [41] Als je Hub even om mijn emailadres vfraagt, ik zal hem even mailen dat hij dat vavn mij aan jou door mag geven.

Comments are closed.