Er gaat geen dag voorbij of “wij” vernietigen tussen de 10 en de 100 Taliban. (Zie NOS vandaag hieronder). En dat praktisch zonder zelf ook maar één persoon te verliezen. Dat verbaast me elke dag weer. U ook? Of hebt u er een verklaring voor?

NOS 28 Oktober 2007
Coalitietroepen doden 80 Taliban
Militairen van de door de Amerikanen geleide coalitietroepen hebben in het zuiden van Afghanistan tachtig Taliban- strijders gedood. Dat gebeurde in de provincie Helmand bij een gevecht dat zes uur duurde.

Het gevecht brak uit toen in de buurt van Musa Qala Taliban-strijders het vuur openden op een patrouille van Amerikaanse en Afghaanse militairen. Die riepen vervolgens luchtsteun in. Volgens ISAF zijn er geen burgers omgekomen.

Een woordvoerder van de Taliban ontkent dat er bij Musa Qala strijders zijn omgekomen. Hij zegt dat de militairen burgers hebben gebombardeerd.

21 REACTIES

 1. We moeten er vanuit gaan, dat de media de waarheid in pacht hebben. Hoe ze eraan komen "is niet aan de orde", zou Balkenende zeggen. Punt uit.

 2. Verwarrende vraag. De coalitietroepen bestaan uit meerdere nationaliteiten. Uruzgan is altijd relatief rustig geweest, maar dat geldt niet voor andere provincies. Nederland heeft toch weinig manschappen verloren, maar dat geldt niet voor de andere strijders. Van de USA en Canada weet ik dat ze grote offers brengen, in de andere regio’s dus.

 3. [2] Ja, soms zie ik bij andere bronnen wel iets vermeld. Maar let eens op hoe vaak je iets daarover hoort in de NL berichten. In de kranten soms op pagina 8 !!

 4. De Nederlandse kranten zijn activistenblaadjes. Als in Nederland een discussie wordt gevoerd over "wat doen we daar", komt er altijd zo weinig info in de discussie, dat de eindconclusie wel moet zijn "laten we daar weggaan". Daarom volg ik buitenlandse media, ik begrijp daardoor veel beter het hoe, wat en waarom. Prima als iemand tegen die oorlog is, maar laat dat wel een goed geïnformeerd oordeel zijn graag. Zo werkt het niet in NL; alles is manipulatie.

 5. Ja hoor, er bestaan genoeg Taliban. Elke gesneuvelde wordt vervangen. Taliban bestaat overigens al honderden jaren. Is niets anders dan de Afghaanse opium maffia, bezongen in een 18de eeuws gedicht van Samual Taylor Coleridge, zelf zwaar opium verslaafd. Werkt uitstekend, criminele activiteiten afdekken als vrijheids- of godsdienststrijders. Zoals PLO, ETA, IRA, enzovoort.

 6. [5]
  Opium produceren is op zich geen misdaad. Er is vraag naar opiaten en sommigen voldoen aan die vraag. Het probleem is dat de overheden opium illegaal hebben gemaakt . Legaliseer alle drugs en die Taliban zullen er niet veel meer op verdienen.

 7. [7] Dan gaan ze kinderen ontvoeren. En scholen gijzelen. En vliegtuigen kapen, en etc etc etc.

  Misschien juist wel handig, KL: waar papaver, daar Talibani. Zo kan je ze vinden. Af en toe verbrand je wat oogst, af en toe sluit je een tulband op; maar je zorgt er wel voor dat de papaverhandel overeind blijft. Dus blijven verbieden.

  Noemde Marcuse dat geen repressieve tolerantie?

 8. Ik zeg: Alle Nederlandse militairen weg daar. Opbouwen? Flikker toch op mensen. ALs je daar een kraan aan de muur schroieft wordt ie een dag later er weer afgeschroefd omdat he tgeld op kan leveren. Bouw je een school? Leuk voor de Taliban (dit betekent student, maar dat terzijde). Bouw je aan goede verstandhoudingen? Duh, ze verbouwen papavers en verkopen dat aan de grootste afnemer in europa. Hoezo dualisme? Onze jongens en meisjes weg daar, en lekker laten doodbloeden daar. Kortzichtig zegt u? U heeft gelijk, maar die bende daar is MIJ geen bloed van een Nederlandse militair waard.

 9. [6] Inderdaad, ik ontken niet dat ze onderdak bieden aan allerlei gespuis, maar de opium productie is innerlijk verweven in dat gebied, in het westen van Pakistan net zo. In de Pakistaanse gemeenschappen in de UK is heroïne voor afbraakprijzen te koop, goedkoper dan cannabis. Misschien dat deze strijd voor een korte tijd enigszins is te beteugelen, maar op de lange termijn velies je altijd. Deze mensen weten niet beter. Het gelul over een opbouwmissie is alleen bedoeld om het parlement en de publieke opinie geruste te stellen, zoals gebruikelijk. Een mensenleven is daar geen moer waard, dit interesseert ze niets.

 10. Hoe kan het dan dat de Taliban de papaver-teelt verbiedde en de opium productie tot 485 ton heeft doen dalen.
  Na 2001 ging de productie echter weer omhoog tot 4850 ton in 2004.(87% uit AFghanistan)

  Dus :
  – Onder de Talitubbies productie 485ton.
  – Na inval "Westen’ productie omhoog tot
  4850ton.

 11. Zou je er ook tomaten kunnen telen? Want de NLse ‘Wasserbombe’ smaakt nog steeds niet! Een kruising van een papaver en tomaat zou dat iets zijn? Of willen we dan alleen nog maar tomaten eten? Een papaver kruisen met een komkommer? Of zijn die iets te verslavend voor de doorsnee Hollandse meid?[11]

 12. Gewoon tegen een schappelijke prijs die opium opkopen voor Bayer, die maakt er weer allerhande legale opiaten van.
  En op termijn die boeren daar alternatieven aanbieden, of gewoon laten produceren voor de farmaceutische industrie.

 13. Onze jongens doen uitstekend werk. Ze moesten scholen opbouwen weet u nog want de stoute Taliban gooide telkens het muurtje om. Eerlijk is eerlijk, sinds onze jongens er zijn heb ik geen enkel bericht gehoord of gelezen dat de stoute Taliban weer een schoolmuurtje hebben omgegooid. hulde aan Jan soldaad.

  Een strijd van 6 uur…mogen we dan al van "De slag om Musa Qala" spreken? Want dan bel ik even met Hollywood.

  Beschoten worden, na een uur er achter komen dat je het leven van je mannen niet op spel wil zetten dus vraag je om luchtsteun. Een half uur later gooit een 19 jarige havo student met aanleg alles wat in zijn F16 zit op Musa Qala en de overige 4,5 uur manipuleren ze getuigen van het geheel waarna ze de veilige haven weer opzoeken. Uitslag: 80-0

  Dit was het nieuws.

 14. Je kan de Taliban niet uitroeien omdat de Taliban de politieman, boer, leraar, kledingmaker of andere Afghaan is. Niet een geregeld leger met mooie pakjes en leuke borst versieringen maar gewone mensen die vechten voor hun land, clan, stad, straat en huis.

  De enigste manier om de Taliban te vernietigen is alle inwoners van Afghanistan, binnen en buiten de landsgrenzen te vermoorden. Maar waarom opbouw werkers sturen als je een leeg land wilt creëren ?

  Misschien is de verborgen agenda van het Oranje huis de echte aanleiding om Afghanistan te bezetten. Opium handel en Oranje, zie http://forum.nederlandtrans…, zijn door de eeuwen heen altijd nauw verbonden geweest en met het binnen halen van Klaas Bruinsma’s matras Mabel worden deze banden misschien weer versterk.

 15. Maf verhaal! Kan dit verhaal niet op de Vrijspreker worden geplaatst? Ben altijd nieuwschierig naar de reactie’s van lezers. [15]

 16. [7] Het feit dat het illegaal gehouden wordt is misschien wel indirect bewijs dat overheden er zelf goed aan verdienen. Het werd al eerder gezegd. Onder het bewind van de Taliban was de opium productie zo goed als uitgeroeid. Nu de CIA daar weer de scepter zwaait wordt het ene na het andere productierecord verbroken.

 17. Het is toch algemeen bekend dat in Amerika hele steden economisch afhankelijk zijn van de kook-business. En dan bedoel ik niet de potjes en de pannetjes! [17]

 18. [11] Neem de genoemde hoeveelheden maar met een korrel zout. Pure schattingen. In de gebieden waar de Taliban heerst is er grote opiumteelt. Dit is ook bijna het enige gewas wat mogelijk is gezien de samenstelling van de bodem.

 19. "En dat praktisch zonder zelf ook maar één persoon te verliezen. Dat verbaast me elke dag weer. U ook? Of hebt u er een verklaring voor?"

  Beter materiaal, betere training en betere tactiek.

  Het Nederlandse leger behoort tot de beste ter wereld. Daarom kost het ook zoveel.

  Het leger is bij ons een professionele organisatie met letterlijk eeuwen ervaring, waar die ervaring dmv professionele scholing wordt doorgegeven.

  Wie dit niet snapt, moet naar eens één van de vele (gedramatiseerde) verfilmingen van het historisch waargebeurde verhaal van de 300 Spartanen bekijken. De kern van het idee dat training en taktiek superieur zijn wordt daarin mooi weergegeven.

  Natuurlijk zullen het anatal doden aan de andere kant schattingen zijn, maar dat er een factor 10 tot wellicht zelfs 100 verschil zit in de verliezen tussen ons en hen, geloof ik wel.

  Westerse legers hebben tot nu toe in de gehele menselijke geschiedenis slechts één oorlog verloren van een niet westerse mogendheid. (Dat was begin vorige eeuw Japan die Rusland versloeg.)
  Vietnam wellicht uiggezonderd, doch zonder Russisch materiaal was dat waarschijnlijk ook een walk-over geweest voor westerse troepen. In feite dus een uitzondering die de regel bevestigd.

  In feite is ons leger een mooie vliegenstrip. Onze troepen daar zuigen terroristen aan zodat ze niet meer zo makkelijk hier komen. Lijkt behoorlijk te werken tot nu toe.

 20. [20] Ik wil even je geheugen opfrissen met een paar oorlogen welke door westerse landen zijn verlaten als een geslagen hond.

  Voormalig Nederlands Indie het huidige Indonesia, werd door de Nederlandse soldaten verlaten nadat ze er eerst enkele jaren als beesten tekeer zijn gegaan.

  Noord Korea, ook hier vochten Nederlanders op het slach(t)veld.

  Nu even over de slachtoffer tellingen welke we hier in het westen als waarheid worden verkondigd.

  Als je iedere Afghaan die ademhaalt telt als een Taliban strijder dan zou het aantal kunne kloppen maar de meeste slachtoffers die de westerse legers maken zijn ouden van dagen, kinderen en vrouwen. Deze burger slachtoffers worden veroorzaakt door de inzet van lucht bombardementen. Sinds de invoering van “area bombing” worden dorpjes van de kaart geveegd met als doel de bevolking murw te maken en ze te dwingen naar de steden te gaan.
  Wordt een dorpje van de kaart geveegd dan klinkt het beter als de westerse legers 80 Taliban strijders heeft omgebracht dan wanneer men zou zeggen “we hebben 46 vrouwen, 21 kinderen , 12 bejaarden en 1 Taliban strijder omgebracht”.

  Area bombing is niets nieuws en in Nederland was Rotterdam er slachtoffer van in WW2. In het toenmalige Nazi-Duitsland kregen Hamburg, Keulen, Dresden en Berlijn hun toelage.

  Wat betreft de geweldige Nederlandse soldaat, zoals jij hem afschildert, is in mijn ogen niet meer dan een huur moordenaar. Hij krijgt betaald, o.a. door jou, om mensen ver weg van Nederland te onderdrukken. Nog een laffe huurmoordenaar ook omdat hij het echt vieze werk overlaat aan anderen, Afghaanse overlopers als politie, leger en Amerikaanse soldaten, en zelf zich terugtrekt in een verstevigde vesting van containers. De zogenaamde veldslagen welke zich zouden voordoen zijn vooral eenzijdige veldslagen. Uren lang schieten en bombarderen van rotsen en zand kan ik niet echt een veldslag noemen.

Comments are closed.