Het is bijna te ongeloofwaardig voor woorden, maar het is echt waar.
Er is een boodschappen karretje ontwikkeld, en in de handel gebracht, dat u waarschuwt (!) wanneer u te vette, zoete, of andere ongezonde producten in uw karretje stopt. Met een piepje wordt de consument er op gewezen dat hij ongezond bezig is.

De medewinkeler hoort dat piepje ook. U hoort het piepje van uw medewinkeler ook. Wilt u dat weten? Mij interesseert het ongeveer geen biet wat u in uw karretje cq. In uw mond stopt, zolang u er maar van geniet.
Het karretje zou moeten bijdragen aan gezonder boodschappen in te slaan. Dat is echter nog niet alles. Het karretje slaat (makkelijk voor later) AL uw inkopen op. Een heeeel eng big brother gevoel bekruipt mij.

Als karretjes al kunnen opslaan wat ik koop, hoe gaat dat dan straks als ik in mijn auto stap? Of als ik de honden ga uitlaten? Krijg ik straks een chip in mijn huid gespoten?
U start uw leven met 500000 credits. Leef gerust, als uw credits op zijn wordt u automatisch vredig tot uw einde gebracht.
Kent u de film Soilent Green? Komt wel dicht bij hè ?
—————————————————
Ingezonden door S de Jager

11 REACTIES

 1. Dit is alleen mogelijk met RFID.
  Zou men ook bv zonder eerst alles bij de kassa te scannen, de winkel uit kunnen lopen. Via de poortjes weet de kassa wat je in je karretje hebt.
  Probleem is dat de chips niet uitgeschakeld worden. En jaren later nog nagegaan kan worden door wie en waar die broek, autoband of shampoo gekocht werd.
  Ze zouden je ermee kunnen identificeren en verbanden met vrienden en familie leggen zonder dat je het zelf weet. Want wat je koopt wordt met chipnr opgeslagen. Door stiekem de chips te lezen als je een winkel in komt of langs een lantarenpaal loopt.

  Als je denkt dat dit fantasie is: er zijn patenten ingediend hiervoor.
  Winkels willen de klanten kennen.
  Wat ze kopen en waar. Waar ze wonen. Hoeveel ze verdienen. Net als je Airmiles. Die kennen ook iedere aankoop die je maakt 🙂
  Het is de natte droom van iedere regering/politieagent.
  Op de crime scene wordt een aansteker gevonden. Effe scannen… en, die blijkt vorige week gekocht door Jansen uit de Dorpstraat.
  En als er genoeg (verborgen) lezers zijn, kennen ze iedere beweging die je maakt. OA door RFID in paspoorten.

 2. Niets mis mee zo’n karretje. Als een bedrijf dat wil, laat ze lekker hun gang gaan. Als het door Papa verplicht of gesubsidieerd zou worden, dan wordt het een heel ander verhaal.

 3. Wat is nou het probleem? Systemen kun je immers ook in je voordeel gebruiken.

  Toch geweldig, weer een grote hoeveelheid data waar de overheid in kan spitten en op gaat vertrouwen voor gebruik. En (uiteindelijk) weer een blik ambtenaren die de boel aan de praat moeten houden, analyseren en elkaar bestoken met memo’s e.d.

  Liever dat, dan een goed geinformeerde (wijk)agent/rechercheur die weet wat zijn pappenheimers uitvreten.

  Let it snow, let it snow.

 4. Er komt vast wel een leuke manier om dat systeem vol te douwen met desinformatie. Mensen willen dit graag. Ik weiger bij de Appie een bonuskaart te gebruiken, en je moet de ongelovige reacties soms zien. "U loopt misschien korting mis meneer" waarop ik altijd terugzeg dat als ik goedkoop boodschappen wil doen, ik zowiezo niets te zoeken heb in hun winkel. Die bogus kaart slaat ook alles op, daar is die ook voor bedoeld. Dan kan big brother je reclame op maat toesturen. En als iedereen massaal zou weigeren om dat ding te gebuiken dan is die volgende week verdwenen.

  Ik maak mij meer zorgen om de slaafse mentaliteit van de Nederlanders dan om RFID.

 5. Ik heb begrepen dat als je er een doos sigaren in kiepert er ook een belletje op het lokale politbureau gaat rinkelen. Euhhh sorry ik vertiep me: ‘politiebureau’. Volgens mij wordt Wilders op zijn sloffen de nieuwe minister-president. En dat zeg ik dan als beslist niet-echt een Wilders fan. Maar de rest is zo verschrikkelijk bekrompen, arrogant, corrupt, betweterig (dus onnozel), en drammend bezig, dat je geen wiskundige hoeft te zijn om 1+1 bij elkaar te kunnen optellen.

 6. [3]
  Oei… ik denk niet dat je zo’n systeem ook in je voordeel kan gebruiken. Het grootste nadeel is namelijk dat je mensen hun eigen denkvermogen en gezonde verstand ontneemt. We gaan blindelings op een piepje vertrouwen, want "het is wel makkelijk zo"… je hoeft er zelf niet meer bij na te denken. En dat vind ik een slechte zaak. Het overgrote merendeel is geneigd om (na verloop van tijd) de weg van de minste weerstand te kiezen omdat we in ons dagelijks leven al zoveel dingen op ons dak krijgen door overheidsbemoeienis.

 7. [6] Precies, en aan die mensen kun je wat verdienen. En daarvan kan ik dan weer boodschapjes doen bij meneer Toet 😉

  Geef het volk ‘makkelijk’!

 8. [4] Je hoeft hun formulier niet in te vullen. Ik ben zoals jij maar kwam erachter dat je ook een anonieme bonus kaart kon krijgen. Wel de korting, toch nog de privacy. Vraag ernaar. Succes.

 9. Maar het punt dat ik wil maken is eigenlijk hetvolgende. Wat zal het mijn medelander uitmaken wat ik inkoop? Mijn karretje hoeft niet te piepen als ik vet voer mee naar huis neem. Dat karretje kan toch ook stil zijn? En kwa fabrikanten? Ja di edoen aan merketing. Dat is goed. en heb ik geen probleem mee. Maar een piepend karretje…. JEUK

 10. "Het karretje slaat (makkelijk voor later) AL uw inkopen op"

  Lijkt me broodje aap. Ieder keer dat je in de winkel komt gebruik je een ander karretje; zinloos dus om data vast te houden. Om te kunnen koppelen aan persoon zou de persoon ook een tag moeten hebben, waarmee het karretje de persoonlijke database kan openen.

  Gezien het aantal klanten van een beetje supermarkt en de technische consequenties van zo’n karretje (voeding, opslagcapaciteit, kwetsbaarheid, etc.) ben ik geneigd het verhaal niet serieus te nemen.

 11. [10] Het lijkt inderdaad wat vergezocht maar middels de chip in het nieuwe pasport(toonplicht/draagplicht) is die persoonlijke koppeling heel goed te maken. Gelukkig zijn we denk ik nog wel een tijdje verwijderd van een werkbaar systeem, maar ieder stapje dient bestreden te worden.

Comments are closed.