Rapport Britse parlementaire commissie.


Ik ben benieuwd of de Nederlandse pers hier nog melding van maakt. .


Een commissie van het lagerhuis concludeert dat , [gelijkheid]], na een vergelijking van het oude verdrag met de nieuwe verdragstekst. Alleen de symbolen lijken te zijn verdwenen.
———————–
Ingezonden door Kurt

Zo meldt het verslag van de commissie dat het Hervormingsverdrag alle innovaties introduceert die zijn overeengekomen in IGC 2004. Daarnaast zijn alle provisies die het Grondwettelijk verdrag had m.b.t. de verdragen van de Europese Unie en Gemeenschap, terug te vinden als amendementen in het Hervormingsverdrag.

Het verslag erkent ook dat er makkelijk kan worden overdreven met de uitgebreide rol van nationale parlementen in het Hervormingsverdrag. Er zijn kleine verbeteringen waar te nemen, maar dat het aantal benodigde stemmen voor een ‘oranje kaart’ flink omlaag moet voordat deze procedure daadwerkelijk nuttig kan zijn.

Een tabel die laat zien dat alle punten – behalve de symbolen natuurlijk – uit het oude verdrag terug zijn te vinden in het nieuwe verdrag, is te vinden op pagina 25 van het rapport: www.publications.parliament…

Zie ook: UK report says new EU treaty same as Constitution (uk.reuters.com/article/dome…) & EU treaty ‘same as Constitution’ (news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news…)

7 REACTIES

 1. Elsevier heeft dit op hun website ook vermeld, dus het is er in ieder geval één.

  En ook de NRC meldt het

  http://www.nrc.nl/europa/ar

  "Volgens de Lagerhuiscommissie die Europese verdragen kritisch onderzoekt, moet de regering nauwkeuriger aangeven hoe ze in staat is zich aan essentiële delen van het Hervormingsverdrag te onttrekken."

  en

  "Brown zei eerder dat hij bij de komende EU-top het verdrag alsnog zal vetoën als de ‘opt-outs’ niet haalbaar zouden blijken."

  Ik citeer dit omdat de Britten itt tot ons Nederlanders expliciet opt-outs willen hebben. Zo niet, is het immers weer een grondwet en was niet acceptabel …

 2. Bij dit artikel op NUjij schreef ik nog het volgende:
  Is de ware Nederlandse identiteit nu dat je dit bedrog gewoon slikt en vooral niet protesteert als Jan Peter Balkenende en zijn trawanten je bedriegen en voor jou in Lissabon de Hernoemde Grondwet gaan tekenen en jou nog meer ondergeschikt maken aan de EU?

  Je kunt op NUjij op dit stukje stemmen bij: http://www.nujij.nl/hervorm

 3. Off topic, maar het vermelden waard: "Britse scholieren mogen de documentaire An Inconvenient Truth van de Amerikaanse ex-president Al Gore niet langer zomaar bekijken in de klas.

  Op last van de rechter moet de overheid voortaan een begeleidend schrijven verspreiden waarin staat dat er over het klimaatprobleem dat Gore aansnijdt ook andere opvattingen bestaan.

  Dat hebben Britse media vandaag gemeld."

  http://www.nrc.nl/buitenlan

 4. [3] Positief! Dank je wel, het betekent dat niet iedereen slaapt en slaafs achter de politici aanloopt.

 5. [1] De opt-ins en opt-outs zijn zeer belangrijk in het Britse politieke debat over het nieuwe verdrag, dit zijn de zogenaamde ‘Red-lines’. Het kabinet-Brown is dichtbij om te erkennen dat het nieuwe verdrag hetzelfde is als het oude verdrag, behalve dan voor deze rode lijnen. Maar deze rode lijnen zijn specifiek voor één land, en voor Nederland gelden die dus niet. Nederland moet dus genoegen nemen met een verdrag dat in 2005 eigenlijk al verworpen was. Wordt vervolgd.

Comments are closed.