Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) wil regelingen treffen met bedrijven die zich in een kartel met anderen schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. De deals moeten lange procedures die tot hoge boetes leiden, versimpelen.


Kroes gaf dit jaar al voor 2,5 miljard euro aan boetes voor kartels. Bedrijven die hun zonden als eerste bij de Nederlandse eurocommissaris opbiechtten, kregen hun boetes (deels) al kwijt gescholden.

Kortingen
Kroes wil dus nu ook kortingen geven op boetes als bedrijven schuldig zijn, dat toegeven en instemmen met het verkorten van de procedures. De mankracht die Kroes daarmee wint, wil ze inzetten om elders verder te jagen op ondernemingen die consumenten benadelen met prijsafspraken.

Eerder al vertelde Kroes dat ze de opbrengsten van alle boetes als inkomsten voor haar kartelwaakhond te willen behouden. Nu wil ze dus korting geven op een door haar vast te stellen boete. Deze korting wordt echter wel als inkomsten gezien, want de bespaarde kosten worden aangewend voor de inzet van extra mankracht.

Ze zegt dus dat je een bepaalde boete kan afkopen door te biechten. Je kan je staf dus afkopen, wat me meteen doet denken aan de “aflaat” van de katholieke kerk.
In dit geval koop je echter bescherming voor haar organisatie en is een vergelijking met het beschermgeld dat de maffia int, treffender!
———————————–
Ingezonden door Marc

4 REACTIES

 1. Die Mededingingsautoriteit lijkt wel een socialistische beheersing van de vrije markt.
  Ervoor zorgen dat alle marktaanbieders een ‘eerlijke’ kans krijgen.
  Toch is het volgens mij de consument die dat bepaalt, en niet iemand van het politbureau.
  Die consument kan altijd prijzen die z.i. te hoog zijn aankaarten (m.b.v. een vereniging of stichting b.v.), maar een concurrent kan dat natuurlijk ook.
  Heeft men deze mevrouw toch niet voor nodig?

 2. [1] Niet socialistisch, gewoon mainstream Neo-Klassiek Chicagoite marktwerkingsbeleid die nooit de ten ondergang van Keynesiaans beleid een trap na hebben gegeven omdat de ultieme conclusie van die actie hun eigen theorie op de grondvesten zou laten schudden.

  Deze doctrines zijn de reden dat de illskilled en clueless Neo-Marxisten als Naomi Klein een punt hebben als ze het over marktfundamentalisten van de vrije markt hebben.

 3. Beken en betaal X of beken niet en betaal X + Y, doet ook denken aan die heksentesten: Je deed ze en molensteen om de nek en gooide ze in het water. Als ze bleven drijven waren het heksen, anders niet.

 4. "Als ze bleven drijven waren het heksen"
  En dan? Op de brandstapel die hap!! En waarom werden ze verzopen of verbrand? Omdat de democratische meerderheid ze verdachtten van hekserij! Ze kon je ook mooi en legaal van je vijand/onruststokers af komen. Effe met het vingertje op de vijand wijzen en de ‘heks’ werd omgebracht en dat alles zonder vormfouten natuurlijk![3]

Comments are closed.