NL-regering (10 oktober): Minister Jacqueline Cramer (VROM) (PvdA) heeft Hetty Hafkamp (Groenlinks) benoemd tot voorzitter van de Taskforce Verlichting. Uiterlijk in 2011 moeten energiezuinige lampen gemeengoed zijn in huizen, kantoren en op straat.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: De overheid moet niet de marketing voor particuliere bedrijven verzorgen en financieren met belastinggeld.

Nog los van onze twijfel of het totaaleffect van die lampenvervanging wel positief zal zijn. Zie daarvoor voorgaande artikelen, o.a. www.vrijspreker.nl/vs/item/…

———————————

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST

9 REACTIES

 1. Wat denk je van haar energielabel voor huizen, bij standaard koopcontracten worden de energiebesparende maatregelen al opgenomen vanwege de prijsbepalende factor.
  Maar ze is nou aan het bestuderen om woningen of de verkoop ervan met de 2 slechtste klasse F en G te vebieden.

  Cramerientje cramarotje
  donder toch is opje

 2. Moeten gemeengoed worden? Dat klinkt eng. Immers wat is gemeengoed? Hopelijk is dit een slag in de lcht en geen arbitraire zelfbedachte norm. Immers die gaat dan niet gehaald worden, waarna dwangmaatregelen komen zoals een verbod op gloeilampen of zo.

  Wat als je zoals ik bewust (*) geen spaarlampen hebt?

  *) mooier licht, warmte niet verloren dankzij isolatie, geen giftig milieuaantastend kwik, goedkoper en vaak aan/uit is slecht voor een spaarlamp.

 3. [1] Trieste is dat die energielabels op kosten van de eigenaar bepaald moeten worden. In Belgie hebben ze inmiddels soortgelijke ongein.

  Zowel in Nederland als in Belgie moet je om de 10 jaar dan zo’n taxatie doen (tenzij je je huis niet verkoopt uiteraard.) En bij ingrijpende verbouwingen verplicht eerder.

  Zoals veel van dit soort milieumaatregelen komt ook dit plan namelijk weer voort uit een verplichte richtlijn van de EU …

  Zie ook

  http://www.huisenergielabel

  In feite dus wéér een verplichte belasting op wonen.

 4. Zijn dit niet gewoon symptomen van een overheid die steeds groter wordt en van gekkigheid niet weet wat men nu weer moet regelen. Al die ambtenaren die nu beginnen met hun carriere willen straks ook baasje zijn van een afdeling vergadertijgers, hoe meer vergadertijgers, hoe meer salaris. Zo groeit de overheid door en door. En omdat vrijwel alle politici, parlements- en partij leden ambtenaren zijn zal niemand hier iets tegen doen. Ook Geert Wilders was ambtenaar.

 5. [4] Klopt. Als je jezelf als kamerlid laat benoemen tot voorzitter van de ’taskforce verlichting’ ben je wel heel diep gezonken in de baantjesschepperij. In Opinio van deze week staat een mooi artikel van Dalrymple over de enorme hoeveelheid acadenici en afgestudeerden van het hbo. Hij heeft het over Engeland en Frankrijk, maar hetzelfde is in Nederland gebeurd. Heel veel hoogopgeleide mensen die echter niets kunnen en dus maar een lot en doel hebben: dit soort onzinnge taken en beroepen verzinnen omdat ze denken dat ze als hoogopgeleiden recht hebben op een hoog inkomen. Dat geld wordt weggehaald bij de laatste mannen en vrouwen die nog wel iets kunnen. Dalrymple boemt het: iedereen afgestudeerd, niemand gekwalificeerd. Mij doet het denken aan het Chinese keizerrijk vlak voordat het in elkaar donderde. Overal ‘mandarijnen’, de hoogopgeleide ambtenaren, die vooral bezig waren de paar resterende boeren en ambachtslui regels op te leggen. Als symbool voor hun positie lieten ze hun nagels enorm lang groeien. Daarmee lieten ze zien dat ze geen handwerk hoefden te verrichten. We zitten opgescheept met honderdduizenden, zo al niet miljoenen moderne mandarijnen.

 6. Ik vind het een uitstekend voorstel van mevrouw J. Cramer om iedereen te verplichten om over te stappen op de spaarlampen. Met deze eenvoudige ingreep maak je het milieu stukken beter waardoor je uiteindelijk je eigen leefomgeving beter maakt.

  Ik zou dan ook graag zien dat het termijn wordt bekort tot 1 januari 2009. Een ieder die dan nog geen spaarlampen heeft moet een verhoogde aanslag, b.v naast de ECO tax een SPAAR tax, van zijn energie leverancier krijgen voor de duur van 5 jaar.

  Indien deze spaarlampen worden uitgerust met de RIF chips moet dit van buiten de woning snel en eenvoudig te contoleren zijn.
  Ook b.v. het misgebruik van verlichting zou zo eenvoudig door de RIF de aan periode te vergelijken meet de zon standen.

  Het speciale controle task force wat de lampen op regelmatige tijden uitleest kan zo zeker een nog grotere besparing bewerkstellen.

 7. [6] Ik hoop dat dit stukje HUMOR is want het energieverbruik en de milieuvervuiling van deze controle task force lijkt mij groter dan wat de besparing kan zijn om nog maar niet te beginnen over de milieuvervuiling van de kwikspaarlampen (recycling lukt nooit 100%) en de aantasting van mijn vrijheidsmilieu.

 8. [6] Ja, alle beetjes helpen. Er moet wel goed geregeld worden hoe het "Lampenovervalcommando" gaat werken.

  Maar het kost zoveel moeite, dat je die tijd toch beter kunt besteden aan een verbod om vlees te eten? Dat bespaart een veelvoud van die lampjes.

 9. Ik heb het vermoeden dat ze bij deze regering de lampen allang hebben uitgedraaid. Zo te merken tasten ze met alles wat ze doen in het duister.

Comments are closed.