NL-regering (18 okt): We gaan maatschappelijke dienstplicht invoeren. Te beginnen met middelbare scholieren. Staatssecretarissen Marja Van Bijsterveldt (OCW)(CDA) en Jet Bussemaker (VWS) (PvdA) hebben dat op 18 oktober bekendgemaakt. Daarvoor worden 30 miljoen euro belastinggeld uitgetrokken, en er worden 225 “stage makelaars” aangesteld.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: Dit is het begin van de verplichte maatschappelijke dienstplicht. De Tweede Kamer moet dit onmiddellijk stoppen.

———————————

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST

6 REACTIES

 1. Ik weet niet of het een letterlijk citaat betrof, maar vooral dat "te beginnen met" doet me huiveren.
  Ik zie de evolutie al voor me:
  Eerst scholieren, dan bijstandstrekkers, vervolgens ook WW-ers, daarna gepensioneerden ("die kunnen immers op kinderen van anderen passen" "ze mogen wel wat terug doen voor hun AOW") en tenslotte ook elke werkende burger.
  Die moet dan maar minstens 5 vakantiedagen per jaar opofferen voor "het algemeen belang".
  Politici en ambtenaren zijn uiteraard vrijgesteld, "die werken toch voortdurend voor de samenleving".
  En zo wordt de rest van de bevolking stapsgewijs de slavernij ingedrukt.

 2. Wat een rare theorie, Het lijkt mij juist goed om jongeren meer te betrekken bij de maatschappij. Dat er een soort domino-efect ontstaat zodat iedereen tot slavernij gedwongen wordt? lol

 3. Hmmm. Ik heb zelf in dienst het zuipen en het roken geleerd! HA, HA, HA!!!

 4. Weer een aantal loslopende PvdA-scharrelkippen die hier een goed betaalde baan aan overhouden.

 5. [2] Als dat zo’n evident goede zaak is, kun je jongeren (en evt. anderen) daarvan met argumenten overtuigen en hoef je ze niet te dwingen.

  Dwang is nl. pas nodig als iets eigenlijk niet of nauwelijks met argumenten te verdedigen is en daarom maar met (dreiging van) geweld moet worden afgedwongen. Ik neem tenminste aan dat er op het antwoord "nee, dank u, zoekt u maar een ander" van zo’n jongere (of ander) wel een sanctie volgt die uiteindelijk met geweld zal worden afgedwongen.

  Kortom, dit pleit voor invoering van een tijdelijke slavernij en daar voel ik weinig voor.

 6. De meeste jongeren die ik ken (kinderloze 47-jarige, dus het zijn kinderen van vrienden) hebben allemaal bijbaantjes, zitten op voetbal of een andere sport en doen daar ook wel eens vrijwilligerswerk. Het is een onzin idee, een Hitlerjugendachtige oplossing die alleen degenen treft die het niet nodig hebben. De paar die wat discipline kunnen gebruiken zullen hun neus drukken en de Jet Bussemakers van deze wereld zijn te laf om daar persoonlijk wat aan te doen. Dat is de essentie van dit soort maatregelen: laten we iedereen treffen, zodat we de paar die we persoonlijk moeten aanspreken kunnen ontlopen. Ik zou zeggen tegen jongeren: steek een paar auto’s in brand, dan nemen ze je pas serieus en hoef je niets meer te doen.

Comments are closed.