NL-regering (9 okt): Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil de uitvoering van de Wet inburgering versneld vereenvoudigen. Kleine gemeenten mogen het geld dat in 2007 overblijft voor inburgeringprogramma’s overhevelen naar 2008 en 2009.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: Vereenvoudigen kan geen kwaad. Opheffen is echter het enige juiste.

Het is geen taak van de overheid om immigranten te integreren. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen die hier komt wonen om zelf in zijn onderhoud te voorzien en zelf te beslissen hoe hij dat het beste doet.

———————————

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST

5 REACTIES

 1. Inderdaad is afschaffen het enige goede. Verder moet er verplicht gesteld worden dat men in eigen inkomen kan voorzien en nooit aanspraak kan maken op welke sociale voorziening dan ook. Vreemd dat een dergelijk regiem wel algemeen aanvaard is op Curacao maar hier op zoveel weerstand stuit. Sinds kort mogen Nederlanders er zonder werkvergunning werken maar hebben nog steeds een verblijfsvergunning nodig. Zonder baan en ziekenverzekering geen verblijfsvergunning. Nederlanders mogen hooguit 6 maanden op Curacao verblijven als toerist. Om er permanent te mogen wonen moet men aantonen dat men over voldoende financiele middelen beschikt.
  We kunnen dus nog wat leren van de overzeese rijksdelen.

 2. [1] Dat is hier ook zo, zelfs voor EU burgers.
  Punt is dat als je de verblijfsvergunning niet hebt, je in de praktijk heus niet weggejaagd wordt als EU burger, maar formeel is de wet net zoals jij voor Curaco beschrijft.

  Overigens vind ik werk een onzinnig criterium. Het enige is dat mensen geen crimineel gedrag moeten gaan vertonen, zoals gaan stelen om te overleven. Maar als iemand over een paar ton beschikt en hier wil komen wonen en van zijn geld leeft of als een rijkeluiszoontje zich hier vestigt en door zijn mamie wordt onderhouden, wat is dan het probleem?

  Dat hele inkomenscriterium is onterecht. Als iemand (zelfs met inkomen) wat mispeutert, dan moet ie gestraft worden. Zolang dit niet gebeurt, is ie wat mij betreft welkom.

 3. Vanuit libertarisch oogpunt zouden we gewoon open grenzen moeten hebben en iedereen die zijn eigen broek op kan houden mag hier komen.

  Het probleem is echter dat we hier ook nog een verzorgingsstaat hebben. Zolang die niet is afgebouwd is het zaak om het aantal mensen dat er aanspraak op maakt zo klein mogelijk te houden.

  Dat betekent een zeer stringent toelatingsbeleid. Met alle nadelen van dien, want het is in de praktijk zeer lastig te handhaven en er ontstaat ook veel menselijk leed door.

  Een bijkomend probleem is dat zodra een asielzoeker/gastarbeider/immigrant hier werkt er automatisch belasting en premies worden ingehouden. Zo iemand gaat dan ook op de bijbehorende voorzieningen aanspraak maken, en terecht.

  Ik zie niet zo gauw hoe je dat kan voorkomen (bijv. eerste 5 jaar volledige loon laten houden en dan geen recht op een uitkering ?).

 4. [3]
  Dat probleem (2e alinea) kun je oplossen door nieuwkomers op de arbeidsmarkt uit te sluiten van de overheids-verzorgingsstaat. Als ze wat willen, dan kunnen ze zich particulier verzekeren.

  Alinea 3: laten we het eens over het menselijk leed hebben dat er thans is doordat de overheid alles verkloot wat ze in hun handen krijgen ! Daar heeft geen mens het over uiteraard. Politiek zeeer incorrect ook.

  Alinea 4: je zult een overgang moeten maken van een jaar of vijf, waarin je de bestaande voorzieningen afbouwt en volledig privatiseert. Daarmee bedoel ik zonder overheidsbemoeienis.

 5. [4] De asielzoeker is ook een nieuwkomer/markttoetreder.
  Voor hen zou geen sociaal verzekeringstelsel hoeven gelden.
  Geen premie, geen uitkering.
  Zo zijn we in een jaartje of 40 van die regelneverij af.

  Dus inderdaad: iedereen is welkom.
  Zwart, wit en pimpelpaars met een goud randje eromheen.

Comments are closed.