Vanmorgen onderweg ging bij mij even het licht uit. Stelt u zich voor, ik rij braaf met een sukkelgangetje van 70, cruisecontrol aan, op de A2. U weet wel die weg bij Culemborg die al 25 jaar wordt verbouwd, omgebouwd en aangepast, maar dat terzijde. Het nieuws aan. Het bericht werd met droge ogen voorgelezen alsof er een McShake besteld werd. 6 zware misdadigers zijn op vrije voeten gesteld.

6 mensen die zware mishandelingen hadden gepleegd en een moord. Gewoon op vrije voeten. Een grapje zeker, denkt u? Nee hoor een rechter die eigenlijk helemaal geen rechter was werd als voorzitter van de rechtbank aangesteld. Hij was nog niet beëdigd ofzo en dus staat in de grondwet dat je als dader alleen door een bevoegde rechter veroordeeld kan worden. Het grondrecht weegt zwaarder dan strafrecht. Kunt u het nog volgen? De daders zijn schuldig bevonden, maar de rechtbank was niet bevoegd en dus mogen ze fijn weg. Is het nou echt zo gek dat de goedwillende Nederlanders totaal geen vertrouwen meer in de politiek, of zelfs in het rechtssysteem hebben (Zie ook artikel van Mevr. Videler elders op de site). Deze maatschappij is hol van binnen. Naar mijn stellige overtuiging blaast ze zich zelf wel een keer op om daarna de brokstukken in handen van normale mensen te geven die er dan wat nuttigs mee gaan doen. Tot die tijd; achterlichtjes aan, netjes 70 rijden en braaf bnelasting betalen….

11 REACTIES

 1. "(Zie ook artikel van Mevr. Videler elders op de site). "

  Juist een van de kenmerken van een rechtstaat is dat het handelen van de overheid beperkt wordt door de wet. Dus als een rechter niet bevoegd is, dan kan hij je niet veroordelen. Al moeten we dat bezien, het betreft hier immers enkel de voorlopige hechtenis, niet het vonnis.

 2. [1] Ik denk inderdaad niet dat de wet het probleem is, maar de falende overheid. Die wordt dan "bestraft" door iemand op vrije voeten te stellen. Helaas zijn de gevolgen voor de samenleving voelbaar en blijft de overhead gewoon lekker zitten…..

 3. Dit is volgens de wet, en het grondwetartikel waarin staat dat alleen een bevoegde rechter kan veroordelen is ter bescherming van de burger: zo blijven de machten gescheiden (wat als agent zelf je zal veroordelen?). Dit grondwetartikel is dus direct al op het vuil gegooid toen een onbevoegd hulpje op de stoel van de rechter ging zitten.

  Het punt is dus niet dat die 6 mensen nu op vrije voeten worden gesteld maar dat ze in eerste instantie al door een bevoegde rechter veroordeeld moesten zijn.

 4. [3]

  Inderdaad, de schrijver van dit artikel begrijpt er niks van. Door slechte uitvoering wil hij de principes veranderen zonder naar de gevolgen te kijken. Daar aan gaat de rechtsstaat juist kapot.

 5. ‘Het grondrecht weegt zwaarder dan strafrecht. Kunt u het nog volgen?’

  Ik wel.
  Zou vaker zo moeten zijn.

 6. [4] Cornoo dat is nog de vraag.
  De schrijver valt over het op vrije voeten stellen van misdadigers.
  (Eerlijk, dat vind ik ook idioot! Het gaat in tegen mijn "rechtsgevoel")

  Hij zegt niet dat de wet aan de bekende laars gelapt moet worden.
  Het kan ook zo, dat als er een fout gemaakt is, dat er dan andere mogelijkheden zijn, om die fout te herstellen.

  Nu worden binnen die wet "verdachten" toch ook opgepakt? Konden bvb die misdadigers niet de status van verdachte krijgen totdat de fout hersteld was?

  Als je dit vergelijkt met een boete krijgen als je achterlicht op je arm zit ipv op de fiets, dan kun je het toch alleen maar gek vinden?

 7. zou vaker zo moeten zijn … dat de grondwet boven al het andere geneuzel gesteld wordt, bedoel ik dan.

 8. [5] Marcellus, dank voo rje reactie. Ik begrijp waarom je die zo geeft. Ook ik ben een voorstander van een grondwet waarin zaken geregeld zijn. Maar…. Wanneer ik hoor dat er misdadigers op grond van een debiele vormfout of zo op vrije voeten worden gesteld knapt er iets in MIJN rechtsgevoel. Dat klopt niet. Het klopt gewoon niet. Dat krijg je er bij mij niet in. Ben ik onredelijk? So be it.

 9. Oeps, foutje bedankt! Per ongeluk expres? Wie is met wie bevriend? Wie het weet mag het zeggen! [8]

 10. Volgens mij is er niet echt een probleem.. als een rechter niet bevoegd was kunnen de personen alsnog aangeklaagd worden bij een andere rechtbank dacht ik zo.

 11. [8]
  helemaal onredelijk ben jij niet. Maar een justitie die zich ongestraft fouten zou kunnen veroorloven is mi. onredelijker.

Comments are closed.