Hebt u er wel eens bij stilgestaan hoe netwerken nou echt werken? Kent u de zes stappen regel?
Heel in het kort en puur als voorbeeld. U bent slechts zes stappen verwijderd van de President van Amerika. (Ik bedoel hiermee de functionaris, niet de persoon).

Stel je voor dat je een bekende hebt die timmerman is. De timmerman kent een projectontwikkelaar, en deze kent een mannetje op BZ. Dit BZ mannetje kent weer een collega in de US, en die kent de president. Om nou bij de president te komen hoef je dus eigenlijk alleen maar het rijtje af te lopen. Iemand helpt iemand een stapje verder te komen.

Een ideaalbeeld? Ja, dat is waar, maar indien je je hierop gaat toeleggen….zou het dan kunnen zijn dat je een cooperatieve wereld krijgt waarin wederzijdse belangen gediend kunnen worden?

6 REACTIES

 1. Geruststellend artikel, in de zin dat het misschien enige troost biedt aan de liberalere mensen die voelen dat ze een te kleine minderheid zijn die wordt overstemd door een schijnbaar overweldigende meerderheid van onwetende, kwaadaardige, of gestoorde personen. In de massa-media worden echt liberale geluiden nauwelijks verwoord. Maar als je altijd slechts 6 stappen verwijderd bent van ieder ander mens, kun je misschien nog hopen dat zelfs door het uiten van die liberale meningen op obscure fora ;), je nog een kans hebt dat deze ter ore komen van velen, waaronder diegenen die misschien niet alleen de bereidheid hebben te luisteren, maar ook de invloed om er daadwerkelijk iets ten positieve mee te doen. Op die manier zouden goede argumenten en meningen, zelfs al worden ze slechts door zeer weinig personen uitgedragen, toch puur op kracht van hun waarheid kunnen worden vermeerderd, zonder te worden verzopen in de kakofonie van onzinnigheden en kwaadaardige leugens. Al zou ik er ook weer niet al teveel op rekenen, en zoveel mogelijk ook je eigen vrijheid proberen te waarborgen.

 2. als je maar 6 handshakes van iemand waar ook ter wereld verwijderd bent, hoe weinig outlook adreslijsten (of Vrijspreker.nl) ben je dan slechts verwijderd van wie dan ook?
  Met andere woorden: hier kunnen we wat (meer) mee.

 3. [1] " door het uiten van die liberale meningen op obscure fora ;), je nog een kans hebt dat deze ter ore komen van velen, waaronder diegenen die misschien niet alleen de bereidheid hebben te luisteren, maar ook de invloed om er daadwerkelijk iets ten positieve mee te doen. Op die manier zouden goede argumenten en meningen, zelfs al worden ze slechts door zeer weinig personen uitgedragen, toch puur op kracht van hun waarheid kunnen worden vermeerderd"

  Inderdaad. Er is een "oorlog van ideeen". En trachten de feiten over te brengen, is een van de weinige dingen die we echt kunnen doen.
  Daarom prettig te ervaren dat de Vrijspreker groeit. De groei zou alleen nog harder moeten!!

 4. Dat van die zes stappen mag waar zijn, naarmate je de doelpersoon dichter nadert wordt de ondoordringbaarheid groter en nemen de eigenbelangen toe. Zulks staat naar mijn idee per definitie in de weg dat je als persoon 1 ooit bij persoon 6 terecht komt.

 5. Wat vervelend nou.
  Ik moet dus niet 1 doch 6 obstakels overwinnen. En in onze corrupte wereld, dus niet 1 doch 6 personen omkopen.
  Jammer dat ik niet rechtstreeks toegang heb tot de president van de VS.
  En waarom eigenlijk?
  Om iets te bepleiten zoals het afschaffen van een belemmerende wet?
  Als in een libertarische wereld er geen zulke bemoeizuchtige bepalingen waren geweest, had ik de president nergens voor hoeven kennen/omkopen en al die parasieten die mij van hem scheiden evenmin.

Comments are closed.