Vandaag hebben de EU opperhoofden hun feestje in Lissabon waarbij ze elkaar gaan feliciteren dat ze hun respectievelijke landen ondergeschikt aan de EU maken. De meesten zonder hun volk te raadplegen, maar Balkenende door de verwerping van de EU-Grondwet door het NL-volk gewoon te negeren, en Brown die zijn kiezers probeert zoet te houden met het verhaal dat een aantal verdragspunten niet gelden voor Engelsen.

De uitzonderingen (opt-outs) die Engeland zal claimen, en waarschijnlijk toegestaan krijgen, hebben onder meer betrekking op het Europese Handvest van de Grondrechten, het buitenlands beleid en de arbeidsmarkt. Op die punten behouden ze dan in ieder geval voorlopig nog hun soevereiniteit.

De andere leden zullen daar in de toekomst natuurlijk aan blijven trekken en dan is maar de vraag tot hoelang ze dat volhouden, en hoe in gevallen van twijfel straks het Europese Hof dit gaat overrulen.
Van de andere kant zal er bij staten die zich slaafs volledig hebben overgegeven, een jalousie blijven en die gaan allemaal zoeken naar trofeeën waar zij mee kunnen opscheppen bij hun kiezers. Na dergelijke feestjes proberen alle opperhoofden naar hub discipelen terug te komen met de boodschap dat zij weer erg veel voor hun onderdanen hebben bereikt.

Omdat In Engeland een grotere drang is om voor de ratificatie een referendum te houden, is Engeland een hoop voor velen (met uitzondering van politici en onwetenden) dat deze Hernieuwde Grondwet toch nog wordt afgeketst.
Gordon Brown zal zich daar echter met al zijn mogelijkheden tegen verzetten omdat dit hem wel eens zijn eigen baantje kan kosten. En daaruit kun je ook weer overduidelijk zien dat miljoenen mensen in een collectivistische politieke unie worden geluisd voor de eer en glorie van enkele politieke machtstrevers.

Blijf protesteren tegen verder prijsgeven van de Nederlandse soevereiniteit. Blijf streven naar het uittreden uit die politieke EU. En een eerste stap in die richting zou ook een referendum in Nederland kunnen zijn voordat het verdrag wordt geratificeerd.
P.S. Hebt u de petitie al getekend? www.wijwillenreferendum.eu
——————————————
Zie ook www.nrc.nl/europa/article78…

6 REACTIES

 1. Close but no cigar

  Als Nederlandse politici ook "opt-outs" zouden willen, had dat geen probleem geweest.

  Het zijn niet alleen de grote/machtige landen. Kijk maar naar Denemarken en Zweden, die beide in eerdere verdragen opt-outs hebben gekregen. (beide buiten de Euro, en verschillende sociale aspecten).

  Dus het is een kwestie van willen en onderhandelen, niet een kwestie van preferentiele behandeling.

 2. [1] Natuurlijk. Maar de Nederlandse politici zijn echt "gelijk".
  Bovendien moeten ze zich koest houden, want toen ze de vorige keer Nederland niet afgeleverd hebben, hebben ze door hun collegas behoorlijk op hun donder gekregen.

 3. [2]
  Hoezo moeten Nederlandse politici zich koest houden? Sorry je logica raakt kant nog wal hier.

  Nadat zowel Frankrijk als Nederland het oude verdrag in een referendum afwezen, was er geen sprake van wraak of iets dergelijks jegens Nederland. Er was wel een discussie tussen landen die het verdrag hadden aangenomen en landen die het niet zagen zitten. Nederland was daarin in goed gezelschap van Frankrijk, de UK en nog een aantal landen. Suggesties als een tweede refendum of gewoon de oude tekst door de 2e kamer jagen werden opzij geschoven.

  Het idee dat je in Brussel in je rug gestoken wordt door andere landen komt niet overeen met de normale gang van zaken. Ik kan maar een aantal gevallen bedenken dat er soort wraak werd genomen (Het nee tegen UK lidmaatschap door De Gualle bijvoorbeeld).

  Vaak is het zelfs andersom, toen Ierland nee tegen het verdrag van Maastricht zei kregen ze miljarden extra geld om in de herkanzing het verdrag wel te ratificeren. Heeft iemand ooit de UK op ze donder gegeven over de korting die ze krijgen?

  Zo werkt de EU niet, over alles wordt onderhandelt, en als je dat slim doet, kan je veel bereiken. Kijk maar naar de invloed van een klein land als Luxemburg. In de minister raad heb je als land een standpunt, dat verdedig je en je doet op ze tijd concessies, en doormiddel van coalities probeer je andere landen te overtuigen van jouw gelijk.

  Ik neem aan dat je straks met een bericht komt waarin Merkel zegt dat Nederland geen referendum moet houden. Als je naar het originele uitspraak kijkt, is de strekking heel anders. Maar daar zal je denk geen boodschap aan hebben.

 4. [2] Ook al zouden ze op hun donder krijgen dan is dat goed voor hun karakter maar ik ben het wel met Sam eens dat een land zijn stem moet laten horen in de EU. Maar het lijkt erop dat onze vertegenwoordigers angst hebben een afwijkend standpunt in te nemen en ook de EU gebruiken om hun eigen onbekwaamheid te verhullen.

 5. net Chamberlain die in 1939 Tjechoslowakije aan Hitler had verkocht voor een vodje papier.

 6. [3] "toen Ierland nee tegen het verdrag van Maastricht zei kregen ze miljarden extra geld om in de herkanzing het verdrag wel te ratificeren"

  Jij vindt dit kennelijk normaal, gezien je opmerking "over alles wordt onderhandelt, en als je dat slim doet, kan je veel bereiken".

  Helaas zegt dat veel over de moraal die je koestert. Bij mij heet dit gewoon omkoping, oftewel corruptie. Maar jij bent kennelijk al zo ver geïndoctrineerd dat je het normaal vindt dat het systeem zo werkt.

  Dit is juist één van de redenen dat libertariërs tegen dit systeem zijn.

  En qua koest houden: Balkie was zo stom te tekenen zonder het referendum af te wachten, en toen het duidelijk werd dat er een NEE ging komen riep hij: "Jullie moeten JA stemmen, anders sta ik voor gek!". Tja als je zo arrogant en gek bent moet daar niet van opkijken.

  En sindsdien is Balkie nogal eens genegeerd. Zo heeft-ie een half jaar terug of zo eens een EU betoog gehouden waar wel 45 mensen naar kwamen luisteren in die grote lege zaal. Vermoedelijk alleen vanwege het presentiegeld.

Comments are closed.