De Volkskrant van vandaag *) geeft een verslag over een Turkse conferentie over dit onderwerp waaruit blijkt dat men in Turkije daarvoor vol zelfvertrouwen is. Onder andere is er gesteld:
–Turkije kan het nieuwe Ierland van de EU worden: de snelste groeier van de hele club
— Zonder Turkije heeft de EU geen overlevingskans. Door de dalende geboortecijfers dreigt in de EU een gigantisch tekort aan arbeidskrachten, dat Turkije kan opvullen
— De EU kan pas met de toetreding van Turkije écht een hoofdrol spelen op het wereldtoneel

!++67++!

Niet alleen in Turkije gaat men door met voorbereiden. Ook in de EU wordt er constant aan gewerkt en worden de onderwerpen die men behandelt steeds uitgebreider.
—————
*) www.volkskrant.nl/buitenlan…

12 REACTIES

 1. Ik verwacht niet anders dat Ataturk in z’n 100ste sterfjaar tot de grootste Europeaan aller tijden wordt verkozen. In 2038 dus.

 2. De import van Turken als redding van Europa, dit is de eerste keer, echt de allereerste keer, dat ik de Eurabia gedachte ernstig begin te nemen.

 3. Wat Turkije wil is toegang tot de markt, ze zitten niet echt te wachten op de politieke inmenging. Dus als Zarkovsky zijn zin krijgt en er een soort "Middenlandse Zee Unie" komt, dan zal Turkije nog geen eens bij de EU willen.

  Dus ipv volledig lidmaatschap zal Turkije en andere landen een soort half lidmaatschap aangeboden krijgen.

  Lijkt mij geen slecht plan, als het een stap is naar een ‘multispeed Europe’…

 4. [3] Als "Nederland" dan lid zou worden van die Middellandse zee Unie, met loskoppeling van alle politieke bindingen ook van de EU, dan zou dat inderdaad een goede zaak kunnen worden.

 5. Dat is het hele idee van multi-speed Europe, Verschillende lagen en niveau’s van integratie. Dit is ook de reden dat de UK en de USA voorstander zijn van Turkse lidmaatschap. Met Turkije aan de deur of als lid wordt de EU weer een economische Unie en geen politieke Unie.

  Ik ben zeker voorstander van een multi-speed Europe.

  Of Nederland hetzelfde zou moeten doen weet ik niet zeker, een aantal aspecten van de EU buiten de interne markt zijn lidmaatschap waard, zoals de Euro, ECJ en nog tal van zaken…

 6. Turkije kan en wil geen deel worden van een Europese superstaat. Ik zie Turkije eerder een vrijhandelsverdrag met de EU landen sluiten, net zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben gedaan en wat Nederland ook zou moeten doen.

 7. [6] Engeland wil om die regen Turkijke koste wat kost bij de EU. Immers Turkije gaat echt geen zaken als 20% CO2 reductie, minmale BTW tarieven, minimale VPB, etc invoeren. Dus met Turkije erbij is de uitbreiding van de politieke unie gestuit.

  Elk nadeel heb zijn voordeel … 🙂

 8. Het blijft lachen met die Turken, die een droom, een wens, een idee en een plan absoluut niet van elkaar kunnen onderscheiden. Ik woon meer dan 2 jaar in Turkije (met plezier overigens, het is in vergelijking met Nederland een verademing) en kwam er in de 10 jaren daarvoor al zeer regelmatig. Wat ik van nabij meemaak is een steeds verder afglijden naar de tijd van voor Ataturk. De sluipende islamisering van de samenleving, het kruideniersdenken, het zeer gebrekkige onderwijssysteem en het islamitisch fatalisme maken dat Turkije zich nooit voldoende zal kunnen opstuwen in de vaart der volkeren om aansluiting te vinden bij de EU. Overigens zou een aansluiting bij de EU ook wel eens de genadeklap kunnen betekenen voor de kwakkelende Turkse economie.

  Kort na de revolutie in Roemenie heb ik een half jaar in Boekarest gewoond en weet van die tijd hoe de voormalige, communistische, Oostblok-landen er voorstonden. Vorige week ben ik in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije geweest geweest, inmiddels wel EU-lid. Ik heb me verbaasd over de energie, de vooruitgang en de dynamiek van deze stad die nog maar een jaar of 15 bevrijd is van het communisme. De verbazing komt met name voort uit de vergelijking met Turkije, dat nooit te maken heeft gehad met een dergelijk wurgend systeem, maar desondanks in alle vrijheid, met langdurige steun van het IMF, niet in staat is gebleken ook maar de helft van de vooruitgang van Bulgarije te boeken.

  Ingrijpen van het leger, die vervolgens langdurig de touwtjes in handen houdt en grondig orde op zaken stelt zal Turkije misschien nog kunnen redden. De huidige regering, die kort voor de verkiezingen zakken kolen en kikkererwten heeft uitgedeeld op het platteland en die ons, stadsmensen, in de week voor de verkiezingen de gelegenheid bood tot gratis artsenbezoek en medicijnverstrekking zal dit zeker niet kunnen. Het is net Nederland, veel beloven, (bijna) niets geven en God en Allah verantwoordelijk stellen om de mensen in vreugde te doen leven.

 9. Als ze in Irak en Afghanistan de boel onder controle hebben want de pijpleiding gaat door Turkije mocht het zo ver zijn.

 10. MENSEN LUISTER
  Turkije kan wel in de EU
  Turkije heeft geen krottenwijken
  en ze zijn ook niet arm

  Tuurlijk zijn er wel armen maar ik bedoel echt arm dat ze geen eten hebben en bijna dood gaan nou dat is in turkije niet zo
  TROUWENS Onderzoek blijkt dat Turkije rijker dan polen is waarom mogen ze er niet dan erin iK heb zelf in Turkije gewoont en het is er niet zo arm als je denkt

  !!!!!!!!!!

 11. Niks geen Turkye bij de EU,krijgen we nog meer moslims hier.

  Dan kunnen de Nederlanders,wel inpakken,kunnen we allemaal met ons kont de hoogte in.

 12. Moslims dit, moslims dat. Eerder las ik ook nog een reactie met het woord Eurabia(?). De enige reden voor jullie angst is dat jullie niet weten waar je mee te maken hebt.

  Voorbeeld: Turken en Marokkanen zijn beide overwegend moslim. Maar waarom komen de Marokkanen dan zo vaak negatief in het nieuws? Het heeft met cultuur te maken, niet met geloof. Net zoals de ultra-orthodoxe christenen op Athos en de katholieken in Nederland(wat ovedreven, maar wel een kern van waarheid).

  Turkije is qua cijfers en werkelijkheid rijker dan Polen, ja. Over de economie hoeft niemand zich zorgen te maken. Maar zoals eerder gezegd is de cultuur voornamelijk gebaseerd op westerse waarden en normen. Uitzonderingen heb je overal…

Comments are closed.