In een jaar tijd is de prijs van goud met 190 dollar gestegen!
Door de daling van de waarde van de dollar is de stijging van de goudprijs in euro’s procentueel wel minder, maar nog zeer groot.

Een goede rustgevende belegging!

Goud is in de achter ons liggende tijd gebleken een goede belegging voor je spaarcenten te zijn. Vandaag was de prijs zelfs bijna 820 dollar.
En hoewel niemand “weet” hoe de toekomst er uit gaat zien, blijft het een veilige mogelijkheid om de waarde van je bezit te handhaven.

De nu continu dalende waarde van de dollar, de Amerikaanse huizen en kredietcrises, de doorgaande inflatie in alle landen, politieke spanningen in de wereld, zijn allemaal factoren die deze verwachting ondersteunen.

Natuurlijk moet je voorbereid zijn op een tijdelijke correctie. Al beweren veel analisten dat de goudprijs niet veel meer onder de 800 dollar zal uitkomen. Zij zien het dan ook als een verstandige belegging. En zeker om in ieder geval een deel van je spaargeld om te zetten in goud.

25 REACTIES

 1. Mosterd na de maaltijd? Of gaan we sky-high met de goudprijs? Veel experts op dit gebied, maar allemaal met een andere mening. Als je het rationele verstand gebruikt dan zou ik denken dat de goudprijs nog HEUL VEUL hoger gaat!
  De wereld stikt van het geld, dus zou je zeggen dat uiteindelijk geld minder waard wordt? De USA hypotheekcrisis en wat al wel niet meer? Aandelen die hun beste tijd hebben gehad? Lijken mij allemaal ingedriënten die maken dat goud blijft stijgen!?
  Heeft goud voldoende ruimte om te stijgen of krijgen we eerst nog een tussentijdse correctie?
  Even mijn gevoel raadplegen;) en ben geneigd te zeggen dat goud eerst terugvalt en daarna een behoorlijk sprong naar boven maakt! Ik denk als beleggers éénmaal goud hebben gekocht, dit niet zo snel weer verkopen.
  Blijft de vraag of je bij de bank een goudrekening moet openen of fysiek goud moet aankopen? Fysiek goud heeft nogal een groot verschil tussen bied en laat koers, maar is wel tastbaarder en ook handig voor als een bank omvalt.
  Betaal je over fysiek goud ook nog vermogensrendementsheffing?

  Weet niet of het een tip is, maar ik kijk vaak op n-tv.
  http://www.n-tv.de/ teletext kun je vanaf pagina 200 en 300 beurzen, futures en o.a. ook goud makkelijk volgen.

 2. Ik zie net op n-tv teletext dat goud in euro’s 564 is. Ook deze prijs is aardig opgelopen.

  Voor teletext op n-tv even pijltje op tv zetten! [2]

 3. [2] Een snelle reactie:
  Goudrekening is gemakkelijker, maar is een rekening bij een bank. Met alle gevaren van dien, en bovendien weet iedereen hoeveel je daar hebt.
  Fysiek goud (en goudmunten) kun je ergens verstoppen.

 4. Inderdaad een mooi rendement, maar toch kies ik er liever voor mijn beleggingen wat te spreiden. Maar doet allen vooral wat u niet laten kan.

  Wel grappig dat Vrijspreker nu ook al beleggingsadviezen gaat geven. Dit was wel de laatste plaats waar ik speculatie zou verwachten!

 5. [6] Het advies is ook niet om maar ALLES in goud te stoppen!
  De connectie van goud met de Vrijspreker is vrij duidelijk, zelfs los van "beleggingen":
  Goud is "eerlijk" geld of betaalmiddel. Daar kun je niet mee knoeien.
  Dit in tegenstelling tot papiergeld dat continu onderhevig is aan geknoei en gemanipuleer van overheden en politici.

 6. Het is niet alleen maar azijnpissen wat ze hier doen!
  Money makes the world go round and gold and daimonds brings you round the moon! Volgens toiletdame op Wall Street.[6]

 7. [7]

  "Goud is "eerlijk" geld of betaalmiddel"
  Problematische omschrijving, want wat is eerlijk. Daarnaast is het als betaalmiddel ongeschikt, zoals we weten (Friedman, 1962). Overigens kun je over de "eerlijkheid" in de zin van prijsvastheid je twijfels hebben, daar we alleen al door de huidige prijsstijging zien dat goud allesbehalve waardevast is.

  Als je bedoeling was het man-made karakter van betaalmiddelen aan de orde te stellen en de kwetsbaarheid daarvan voor groepsingrijpen, dan was dat voor mij in ieder geval onduidelijk. Wel interessant overigens.

  [8]
  Mooi.

 8. Ik heb de laatste 2 jaar een mooi rendement gehaald;-).
  Zoals hierboven al gemeld kan er best nog wel een correctie komen maar op termijn kan het volgens mij alleen nog maar verder omhoog.
  Waarom?
  – Aan het roer van de FED en de ECB zitten op dit moment slapjanussen die blijven kiezen voor de beurs en goedkoop krediet ipv een hard financieel beleid waarbij de inflatie wordt aangepakt.
  – De mijnbouwproduktie komt nog maar zeer langzaam op gang.
  Degenen die fysiek goud hebben aangekocht zie ik dit nog niet zo gemakkelijk van de hand doen en Centrale Banken zullen volgens mij niet meer zo gauw geneigd zijn om te verkopen. De aanbodzijde blijft dus beperkt.
  – De vraagzijde; het grote publiek krijgt nu pas een beetje in de gaten wat er aan de hand is en wat er werkelijk waarde heeft.
  Tradionele landen als India en China hebben het edelmetaal steeds weten te waarderen en worden snel rijker.
  Een explosieve groei van de vraag is goed mogelijk.

  Daarbij wordt zilver volgens mij onterecht over het hoofd gezien. Het is qua ontwikkeling achter gebleven (dus relatief goedkoper)terwijl er hier ook nog eens een groeiende industrieële vraag schijnt te zijn (bv electronica).

 9. Goud is geen betaalmiddel, o.k.! Maar wat is goud dan wel? Trash? Speculeren op goud kan leuk geld opleveren en dat is toch ook wat waard? Als ik kijk naar Merrill Lynch Gold Fund, dan laat dit fonds toch een aardige stijging zien. Speculeren op paniek met goud. Lijkt mij toch niet gek? of zijn de beleggers verwend en wensen hogere rendementen? En spreiding geeft ook verwatering van rendement! Of zijn de meeste mensen negatief over goud tegen beter weten in? Trouwens, kan ik met mijn aandelen naar de winkel om iets te kopen? Net als goud moet ik deze eerst omruilen voor geld, dat is nogal

 10. Oke, een baar goud? kun je niet krijgen. Goud kun je in beleggen, en volgens mij worden er net zoveel goudaandelen als dollars uitgegeven zonder onderliggende dekking.

  Ik vraag me echt af, als ze de dekkende goudreserve gaan tellen en afwegen naar de goudaandelen of die 820 dollar per ounce lang gestand blijft.
  Ik ga ervanuit dat dit net zo’n zeepbel is als de internet luchtbel.

  3 jaar geleden gaf Rienk Kamer al de tip om in goud te beleggen de prijs stond toen rond de 350 dollar. Hij liet echter wel weten om dan baar goud te nemen. Iets duurder maar:
  Bij de Nederlandse banken kun je alleen in papier goud beleggen.

 11. [3] klopt , de laatste stijging was in dollars en euro,s en bijna alle andere currency. [5] Voorlopig kunt u ook profiteren van turbo’s e.d. (ook al houden jullie hier niet van, het gaat wel twintig keer sneller)
  totdat alles in elkaar klapt natuurlijk.

 12. Oh turbo’s daar ben ik helemaal gek van. Geloof ik? Zitten die ook niet in een auto en gaan altijd stuk?

  Maar geen gek idee volgens mij, een turbo! Moet ik me ook maar eens in gaan verdiepen. bedank voor de tip!

  Mocht ik wel gaan turboën en ik verlies, dan kom ik je hier nog wel even stijf schelden;) [15]

 13. Veel info over goud en zilver kun je ook vinden op htt://www.edelmetaal-info.nl Ik zag daar ook een column van Albert Spits over geld.

  Overigens pas deze week hebben de eurobezitters iets aan de goudprijs want de high van vorig jaar mei(rond de 561 per ouunce) is deze week pas uitgenomen.

 14. [16] IK heb;
  200 aand. AAB Goud Turbo Long 653 13,42 2.684,00
  250 aand. CBK Gold Speeder Long 703.88 0,92 230,00
  200 aand. CBK Silver Speeder Long 13.075 2,01 402,00
  Die goud turbo,s heb ik al zes weken en 1600 euro winst op 1100 investering, de stoploss van 653 gaat nooit meer uitgestopt worden(denk ik) dus laat ze rustig staan. dus als u een paar honderd euro kan missen of een paar duizend?
  succes

 15. Begrijp dat je echt serieus bezig bent met turbo’s. Ik heb ooit opties gehad, maar dat was geen succes. Heb altijd een beetje moeite met het begrip stoploss. Kan een turbo net als een optie waardeloos aflopen? Wat gebeurd er met bijv. een turbo Long als het koersdoel niet wordt gehaald? 1 optie bijv. is 100 aandelen, wat is dan 1 turbo? Kan een turbo op ieder moment weer worden verkocht? Dat zijn zaken waar ik me nog niet in heb verdiept.
  Misschien kan jij een tipje van de sluier oplichten?

  Naruurlijk bedankt voor je reactie, tof van je![19]

 16. [2] Goud is vooral een grondstof maar kunstmatig gekoppeld aan de dollar. Of goud dus gaat stijgen is afhankelijk van die twee zaken.

  Allereerst of de vraag naar goud (voor sieraden en industrie) gaat toenemen. Als monetair middel is de vraag naar goud zelfs in tijden van kredietgeld relatief klein. En het wordt elk jaar weer kleiner. Als de centrale banken niet afgesproken hebben hun goudverkopen kunstm,atig laag te houden zou de goudprijs al lager gelegen hebben. Een stijging van de goudsprijs heeft dus weinig te maken met de problemen op de kredietmarkt, hoe graag ook sommigen die link willen leggen.

  De enige andere link die er is is met de dollar. Net als voor olie geldt dat de goudprijs kunstmatig gekoppeld is aan de dollar. De dollar daalt en dus stijgt goud en olie.

  Zoals aangegeven stijgt die ook tov de euro, maar veel minder. Die stijging is echter een resultaat van de toegenome vraag. Met name de sieradenmarkt is in opkomende landen groot. Immers de groeide middenklasse daar wil ook mooie ringen en kettingen.

  Wie goud ziet als middel om kredietcrisissen te overleven komt er bekaaid aan af. Als er een crisis is zal die ook de goudbezitters treffen. Hoogstens ben je op korte termijn beschermd tegen dollar-koersdalingen. Doch dan kun je ook zoals Warren Buffy gewoon een andere munteenheid dan dollars nemen of een andere belegginsgvorm. Goud is dan wellicht een goede optie, doch slechts een van de velen.

  Spreiden is nog altijd beter dan alles op een bron zetten. Zelfs als dat goud is.

 17. [9] "Daarnaast is het als betaalmiddel ongeschikt, zoals we weten (Friedman, 1962). Overigens kun je over de "eerlijkheid" in de zin van prijsvastheid je twijfels hebben, daar we alleen al door de huidige prijsstijging zien dat goud allesbehalve waardevast is."

  refereren = uitleggen; je tweede zin schetst een omkering van causaliteit: de goudprijs stijgt natuurlijk omdat de waardevastheid van de dollar in het geding is. De waarde van goud is (aangezien geen enkele valuta van betekenis nog aan goud gelinkt is) afhankelijk van het totale goudaanbod, wat redelijk stabiel (stijgende) is. Niets om je zorgen over te maken.

  [22] Daar zou ik graag nog het volgende aan willen toevoegen:

  http://www.mises.org/money.asp

  Van harte aangeraden voor de usual suspects. 🙂

 18. [20] De turbo waar ik het over had heeft een ratio van 1:10 d w z dat je tien turbo,s moet hebben om in een troy ounce goud te beleggen. Die 200 staan dus gelijk aan 20 troy ounce. de stoploss ligt net boven het nivo wat de bank voor je betaalt , om zelf geen risico te nemen wordt de turbo op dat nivo beëindigd. meestal krijg je dan nog wat restwaarde.
  De turbo is alleen verhandelbaar als de beurs in amsterdam open is.
  Een van de verschillen met opties is dat er geen tijdspremie is, m.a.w een turbo is altijd in de money. Je kan bv opties zelf schrijven om de premie op te strijken. turbo,s kun je alleen kopen.
  Ik raad je wel aan om wat kennis op te doen vooral bij opties. Bij turbo’s is dit niet zo belangrijk omdat je alleen speculeerd op stijging of daling , bij opties kun je ook speculeren dat de prijs gelijk blijft, je krijgt te maken met volatiliteit , delta en dat soort begrippen, daar kun je als leek beter eerst wat kennis over op doen.

 19. Hé bedankt, dat zijn nou wezenlijke en tastbare tips. Daar wordt een mens, en misschien zijn beurs, wijzer van!

  [24]

Comments are closed.