Grote prijsverschillen voor een pakje sigaretten binnen de EU doen de gedachte aan smokkelen opkomen. Goedkoop kopen in het ene land en duur verkopen in het andere. En zoals we eerder al schreven in een artikel: “Smokkelen moet mogen” *), is er moreel geen bezwaar tegen. In tegendeel, je verricht er een goede daad mee.

Smokkelen is het transporteren van goederen of personen over een grens tussen twee (of meer) landen, terwijl de machthebbers in één van die landen dat niet goed vinden.
Meestal maken de machthebbers van het importland moeilijkheden, maar soms ook die van het exportland.

De machthebbers, overheid, rechtvaardigen hun verbod dat meestal gepaard gaat aan extra heffingen voor inkomsten voor de staat, met allerlei drogredenen. Daar maken ze dan “wetten” voor. En als iemand zich daar niet aan houdt, is hij illegaal bezig. Let wel, hij is daardoor niet immoreel bezig. Al die redenen gaan in tegen de individuele vrijheid van een aantal personen.

De gemiddelde prijs (in euro)van een pakje sigaretten is bvb. volgens een artikel in BN/DeSTEM van 22 november, in:
Engeland 8,40 euro
Noorwegen 7,24
Nederland 5,20
België 4,30
Griekenland 3,00

Naar schatting, en als je nog grotere hoeveelheden inkoopt, zit er op een pakje uit Griekenland en de verkoopsprijs in Nederland al vlug 2,50 – 3,00 euro, en voor Engeland gemakkelijk 6,00 euro. Voor een slof 60 euro!

De ondernemer moet dan wel concurreren tegen een groot aantal Internetmogelijkheden die ook ver onder de officiële prijs aanbieden.

Omdat de EU vrij verkeer van mensen en goederen zegt na te streven, neem ik aan dat transport van Griekenland naar Nederland, België of Engeland ook niet meer illegaal is. Dat zou betekenen dat de ondernemer dan ook geen smokkelaar meer is!
———————————————-
*) www.vrijspreker.nl/vs/item/…

9 REACTIES

 1. Je moet zeggen dat het voor persoonlijk gebruik is: schijnt dan dat 3200 sigaretten invoer per keer toegestaan is. dat zijn 16 sloffen (zelf zou ik er alrijd meer meenemen indien goed verstopbaar). Ik ben zelf aantal keren in Roemenie geweest, laatste keer augustus dit jaar en sigaretten waren daar toen, afhankelijk van het merk, zo tussen de 1 en 1,50 (in euros) per pakje) dus een 10-voud daarvan per slof.

  De eerste keer op de terugweg kneep ik hem f flink toen ik aan een grondige controle werd onderworpen aan de roemeens/hongaarse grens. kostte uren om er over te komen en alles werd binnenste buiten gekeerd (maar ze vonden de slofen sigaretten niet en de drank (handig verstopt tussen vuil goed en bij het reservewiel).

  Nu stelt die controle niks meer voor en per 21 december a.s. vervallen de grenscontroles. Des te meer reden voor een lucratief handeltje.

 2. Vorig jaar een dagje Gibraltar geweest en daar waren de smokertjes behoorlijk goedkoop! Vrienden van mij die stevig roken hadden de buggy’s schandalig vol gepropt met sloffen. Ik vreesde bij de douane het ergste, maar tot mijn stomme verbazing draaiden de Spaanse douaniers even letterlijk hun hoofden de andere kant op!?1]

 3. Als men meer bij zich heeft dan een bepaald quantum ( dat van land tot land verschillend schijnt te zijn), wordt men aangemerkt als importeur/ handelaar in tabakswaren. De douane op Schiphol vertelt mij dat daar een vergunning voor nodig is. Je riskeert dus een proces-verbaal.

 4. Smokkelen van goederen (geen drugs, bedreigde diersoorten e.d.) is wat mij betreft 100% toegestaan. Hoe meer de diefstal van je geld in de vorm van de BTW van buitenuit kapot wordt gemaakt hoe beter.

 5. [5] Drugs zijn ook goederen. Dat een aantal mensen vinden dat het slecht voor je is, is verder niet relevant. Tenzij je graag de levens van andere mensen wil beheersen (zoals polici).

 6. [6]

  Drugs geven, bij verkeerd gebruik, overlast en daarom vind ik het niet wenselijk om smokkel toe te staan.
  Ik weet wel dat drank ook verslavend is maar zolang drugs niet over heel de wereld vrij worden gegeven is het niet te realiseren om het hier toe te staan.

 7. [7] "Drugs geven, bij verkeerd gebruik, overlast…" Dus niet bij normaal gebruik. De volgende, volkomen legale goederen geven bij verkeerd gebruik ook overlast:
  Auto’s, telefoons, muziekinstrumenten, muziekinstallaties, sterke drank, voedsel, computers, vliegtuigen, treinen, brandblussers, fietsen, brommers, luchtballonnen, viltstiften, verfbussen, sigaretten, etc, etc.

  tweede argument vind ik ook niet sterk. In NL zijn softdrugs legaal. OK we hebben wat meer toerisme, maar verder gaat het prima.

  Punt is smokkel kan alleen bestaan wanneer er geen vrije handel is. Zodra er vrije handel is (en dus geen wetten/regels die het tegengaan) is er gen sprake van smokkel, maar van vrije handel. It’s that simple!

 8. Met het dreigende verbod op de rookloze sigaret komt er nog meer smokkelwaar om aan te verdienen. Uiteraard is de enige reden waarom deze alleen nicotine bevattende rookloze sigaret verboden is en kankerverwekkende stinkstokken legaal zijn, de accijns die de overheid misloopt.
  http://supersmoker.bij.7x.nl/
  Als ik roker was wist ik het wel. Al was het alleen maar omdat de roof van de overheid beperkt blijft tot de BTW.

Comments are closed.