Komend jaar kost ontwikkelings’hulp’ de Nederlandse belastingbetaler al weer meer dan vorig jaar, 5 miljard euro. Maar waar wordt al dat geld aan uitgegeven, volgens welke criteria en welke economie is minder ontwikkeld?

Elk kabinet heeft een ander vaag idee over hoe het geld uitgegeven moet worden, maar het is niet altijd duidelijk wat het zou moeten opleveren. Laat staan dat het resultaat gemeten wordt. Ontwikkelingshulp staat bol van de goede bedoelingen maar word wel betaald met ons belastinggeld. Er zijn veel betere oplossingen. Particuliere hulporganisaties zijn veel duidelijker in hun doelstellingen en halen dus ook veel beter meetbare resultaten. Zij geven nu al hulp zonder dat het de belastingbetaler geld kost. Het ligt dus voor de hand om de ontwikkelingshulp verder te privatiseren en zo met duidelijker aanwijsbare gevolgen veel effectiever en voor minder geld meer hulp bij ontwikkeling te bieden.
Dat betekent dat belastinggeld in ieder geval beter besteed wordt.

Wil jij dit ook?
Via de niet-politieke community Belastinglobby.nl kan iedereen Belastinglobbyist worden en wekelijkse acties tekenen.
www.belastinglobby.nl

5 REACTIES

 1. De beste vorm van ontwikkelingshulp blijft m.i. toch het afschaffen van ontwikkelingshulp en het stopzetten van elke vorm van protectionisme.
  m.a.w. echte fair trade zonder overheidsbemoeienis.

 2. Los van vrijhandel en 500 miljard+ ontwikkelingshulp, heeft Afrika heel veel grondstoffen in de bodem zitten en zou schatrijk kunnen zijn en zichzelf prima kunnen bedruipen. Zolang de megacorruptie en clientalisme niet worden uitgebannen zal het niet goed komen daar. De dictators hebben wel goedgevulde bankrekeningen in Zurich dankzij al dat ontwikkelingshulp geld… Binnenkort 5 miljard erbij. Nog maar een rondje villa’s doen aan de Cote d’Azur?

 3. Wat veel mensen ook schijnen te vergeten is dat in al die "arme" landen ook nu al de overheden ter plekke prima hun eigen problemen kunnen oplossen. Ze zijn immers weliswaar relatief veel minder rijk dan het Westen, maar ook het prijspeil ligt er veel lager. Waar je hier een arts of onderwijzer al gauw duizenden euro’s per maand betaalt, kost zo iemand daar hoogstens enkele tientallen dollars.

  Gezien het feit dat een land als Ethiopië, één van de armste landen ter wereld en toonbeeld van "armoede", zojuist in staat is om een peperduur feestje te geven voor het intreden van hun jaar 2000, enkele jaren geleden de grootste land-oorlog in de geschiedenis van Afrika heeft gevoerd met buurland Eritrea, en nu ook een kostbare interventie in buurland Somalië kan bekostigen om Islamitische facties te bestrijden (en ook even en passant een "traditionele" staat te vestigen en hun eigen bezit van de Somalische Ogaden-woestijn met grote aardgasvoorraad veilig te stellen), lijkt het me nogal bizar dat diezelfde overheid niet in staat zou zijn om zelf het nodige belastinggeld uit "hun rijken" te persen, en aan de "behoeftigen" te geven.

  Iedere euro die je aan zo’n overheid geeft, zelfs al weet je zeker dat het direct in de zakken van de allerarmsten, of het onderwijs of de gezondheidszorg terechtkomt, doet wederom een grijns op de machthebbers van dat soort landen verschijnen: het is immers ook een euro die ze aan wapens of een grotere villa voor zichzelf kunnen uitgeven, of waarmee ze voor eigen politiek gewin de belastingen kunnen verlagen. Maar mensen als Koenders vinden dat natuurlijk "te cynisch" om te onderkennen.

 4. Maak gebruik van de mondiale crisis die op dit moment ontwaakt! Breng alle euro’s naar Arika, koop/roof met dit geld het hele continent leeg en als er niets meer te halen valt, trekken we de stekker uit de euro! Daarna voeren we een nieuwe euro in en beginnen we, met alle ‘gekochte’ grondstoffen, simpel weer overnieuw!!

  Afrika heeft meer potentieel dan menig mens denkt!

 5. [4] Inderdaad IIS. China doet dat wel. Die hebben nu zo’n 500,000 Chinezen geplaatst in Africa en dit aantal is growing. Ze verdrijven de europeanen die nix doen aan charitas, alleen maar geld komen verbranden.In ruil voor waterpompen en ziekenhuizen, mogen de hardwerkende Chinezen de Africaans grondstoffen (inclusief dieren en grondstoffen in de beschermde natuurgebieden) leegroven/kopen. Dit waar Europa en dan vooral Nederland miljarden aan geld per jaar blijft wegpompen. Waarom? ik denk om een hele linkse mega-industrietak aan gesubsideerde ontwikkelingsambtenaren en ontwikkelingsprofessionals in stand te houden, directeuren en managers van ontelbare clubjes die ook goed moeten eten…
  Er is ooit afgesproken 0,7%. De linkse politiek=milieumaffia in Nederland hield zich daar aan. Als enige. Waarom? ik denk om hun eigen(toekomstige) banen en hun vriendjes te betalen. Knettergek is dat ze zichzelf zelfs meer geld gaven 0,8%) terwij die 0,7% al niet opkomt, niet aankomt en niet werkt. De rest van de wereld lacht zich rot. Andere grote landen zitten al decennia op 0,2 of 0,3%. Deze mensen gaan van ons geld lekker een ontwikkelings carriere in…met een super pakket aan arbeidsvoorwaarden
  het is gewoon 5 miljard diefstal per jaar, ala dat weten we, maar degenen die echt water en rijst nodig hebben zijn ook nog is helemaal de dupe…
  handel stimuleren, dat werkt,zie china en india etc.

Comments are closed.