Toen we twee jaar geleden zeiden dat de Nederlandse soldaten wel 10 jaar in Afghanistan zouden blijven, werd er om gelachen.

De regering had immers plechtig beloofd dat het maar voor twee jaar zou zijn? En niet om te vechten, maar om te wederopbouwen.

Vandaag heeft het kabinet besloten om de missie te verlengen met dik twee jaar. Dat betekent dat Nederland er dan al meer dan vier jaar is; bijna op de helft van die tien jaar.
De eerste twee jaar is de missie ontaard in een “Vechtmissie”. Maar dat gaan we nu veranderen. We gaan nu minder vechten en meer wederopbouwen.

Herinnert u zich ook dat dit hele gedoe begon met de mededeling dat we 800 soldaten zouden sturen? En dat het er nu 1600 zijn? Vandaag praten ze over 1200 personen omdat ” andere landen” komen helpen met …, ja met hoeveel eigenlijk?

Ik moet ook nog eens opzoeken hoeveel die eerste missie ook alweer zou kosten. Volgens een Volkskrantartikel stegen de begrote kosten van 300 miljoen euro belastinggeld ging al binnen twee maanden naar 400 miljoen en die stijging is steeds verder gegaan zodat het nu dicht bij een miljard euro belastinggeld gekost heeft.*)

Voor de nieuwe missie (ze zeggen tot 2010) zou begroot zijn 700 miljoen euro belastinggeld, terwijl veelal reeds ook hiervoor een miljard wordt genoemd. En ervaring met overheidsbegrotingen vertelt ons dat dit wel eens een veel hoger bedrag kan worden.
Geld waar de belastingbetaler voor gewerkt heeft, en dat niet aan andere zaken besteed kan worden!

In 2010 zal Uruzgan niet wederopgebouwd zijn.
In 2010 zal de Taliban niet verslagen zijn. Wat de Russen in 9 jaar niet lukte, zal Nederland ook niet in 5 jaar lukken.
En ook in 2010 zullen we te horen krijgen dat Nederland het Afghaanse volk niet in de steek kan laten.
Ook dan zullen belangrijk doende politici trachten om de missie met dezelfde argumenten als nu te verlengen. Dan nog geholpen door de President van Europa en de Europese Minister van Buitenlandse Zaken die de druk op de provincie Nederland daarvoor zullen opvoeren.

De eerste missie heeft tot nu toe 12 doden opgeleverd.**)
Elke twee maanden één!
Laten we hopen dat die reeks niet doorgaat.

————————————————
*) nederland-uruzgan-kosten.bl…
De ISAF-missie van Nederland in Uruzgan valt een stuk duurder uit dan was begroot. De wederopbouw en de militaire inzet in de provincie in Zuid-Afghanistan kosten zeker 1,2 miljard euro. Dit is bijna twee keer zoveel als de 580 miljoen euro waarover Defensie spreekt.

**) nl.wikipedia.org/wiki/Afbee…

21 REACTIES

 1. Eén van jouw adverteerders weet hoe dit verhaal gaat eindigen en ik vrees dat de goede man wel eens gelijk zou kunnen krijgen!

  Nemen we alvast allemaal afscheid van elkaar, of blijven we nog een paar jaartjes rondhangen op deze planeet?

  Echt enthousiast word ik niet van de gekkenhuizen die ons regeren en die voor onze Untergang zorgen!!

 2. [1] "Nemen we alvast allemaal afscheid van elkaar, of blijven we nog een paar jaartjes rondhangen op deze planeet?"

  Nee Joh, altijd positief blijven!
  Heb je een plan om naar elders te gaan? Dan dit versneld uitvoeren.
  Heb je dat plan niet, of heb je te veel aarzelingen, dan hard terugvechten.

  Bvb: Stuur artikelen van de Vrijspreker door aan zoveel mogelijk anderen.
  OF
  Maak zelf artikeltjes die op de vorpagina komen.
  We hebben 100.000 bezoeken per maand.
  Er hoeft er maar 1 aan te slaan, en onze kracht wordt weer vergroot!

 3. Ik heb net op staatsjournaal gehoord dat de PvdA voor UITERLIJK 2 jaar verlenging van de missie toestemming gaf.
  Ze maken er een hard punt van!!!

  Hahahhaahha

 4. Er zomaar de brui aan geven, dat zou voor een aantal opponenten te leuk zijn, dat doe ik ze niet aan! De gieren, ze zouden smullen!
  Maar ik word wel een beetje moe van dit land en tuurlijk zou ik het liefst mijn biezen willen pakken, net zoals andere mensen dat willen!

  Ogenschijnlijk draait het in NL niet meer om kwaliteit, maar steeds meer om kwantiteit. Overheidsslaven zonder dienstverband zijn we geworden.
  Maul halten und zahlen!! Zoiets.
  En dat de overheid NL klaarstoomt voor een alles en niets ontziende oorlog, dat lijk me duidelijk. Maar tot overmaat van ramp mogen we ook nog even de boel financieren, en dat irriteert behoorlijk.

  En reken maar dat de wapenlobby machtig is, ook in NL, wat heeft NL anders in Afghanistan te zoeken? Wederopbouw? Laat me niet lachen!
  Alleen vreemd dat er mensen zijn die graag hun leven willen geven voor een dergelijke missie?

  [2]

 5. Buitenlandse veiligheid is volgens mij een van de kerntaken van de overheid. We hebben daarvoor militairen nodig die bloed geproefd hebben. Dat is veel effectiever dan een aantal nep professionals die op de Veluwe speedmarsen hebben ondernomen of te Seedorf een Uzi of een Fal hebben leeggeschoten. Uruzgan is wat dat betreft een goede maar vrij dure leerschool. Zolang er geen goedkoper bloed alternatief is voor onze strijdkrachten ben ik voor Uruzgan. Is niet helemaal conform de libertarische gedachte omdat beargumenteerd kan worden dat onze aanwezigheid de Uruzgaanse inheemse bevolking kan schaden. Maar is wel beter dan een leger waarvan het grootste wapenfeit is het afschieten is van MLRS wapensystemen op imaginaire doelen midden op de heide van buitenlandse legerbases op het noord Duitse of Poolse laagland.

 6. [5]
  De basieke fout die jij maakt, is dat je het middel (leger) tot doel verheft.

  Als ‘we’ militairen nodig hebben die bloed geproefd hebben, dan kunnen ‘we’ de oefenterreinen afschaffen. Wellicht kunnen ze op elkaar oefenen als dat zo belangrijk is.

  Als men jouw redenering doortrekt naar andere landen, dan zou bijv. het leger van Uruzgan (of Duitsland) Nederland kunnen gebruiken als ‘oefenterrein’. Leuke gedachte, niet ? Geen idee of je familie nog leeft, of dat je kinderen hebt, maar wat zou jij er van zeggen als één van hen overhoop geschoten werd door een buitenlandse soldaat, die hier aanwezig zou zijn zonder jouw toestemming ?

  Het Nederlandse leger is een farce. Het is door de jaren heen uitgekleed en gespecialiseerd om binnen NAVO-verband een aantal taken te kunnen uitvoeren. Ook in dat verband bestaat Nederland al lang niet meer. Waarom een leger in stand houden voor een land dat niet meer bestaat, met inwoners die volgens het koninklijke rapaille ook niet meer bestaat ?

 7. ONZE strijdkrachten? Tja, zo langzamerhand begrijp ik dat het inderdaad ONZE strijdkrachten zijn, net als ONZE jongens! ONZE belastingcenten, ONZE strijdkrachten en ONZE jongens!

  Buitenlandse veiligheid als kerntaken van de overheid?
  Maar wie bepaalt dan of een land een gevaar vormt? En hebben we dan werkelijk is te duchten van Afghanen? Ik ben namelijk bang dat Amerika, China, India, Pakistan, Rusland, Noord-Korea, Iran, Israel, ook een gevaar vormen voor de buitenlandse veiligheid!
  [5]

 8. [7]
  Wat dacht je van Belgie ? Of Frankrijk ? Duitsland ? "Ze" nemen immers "onze" nationale bedrijven over !

  De grootste vijand voor de individuele mens is de overheid. Alles wat ze aanraken verandert in een puinhoop. Mensen worden geindoctrineerd met ‘nationale gevoelens’ op basis waarvan men iets moet vinden of doen, zoals een vlaggetje zwaaien of oranjebitter drinken. Alles ter meerdere eer en glorie van degenen die leven van gestolen belastingcenten.

 9. [6] Andre. Dank voor je verfrissende reactie. Je hebt helemaal gelijk dat ik het niet leuk zou vinden als de Duitsers of Uruzganezen ons landje uitkozen als oefengebied. We moeten echter leven met de realiteit dat het recht van de sterkste het ultieme recht is. Hoe leuk de libertarische gedachte ook is, ik wil geen pacifist zijn die de andere wang toekeert. Of de libertarische idealist die roept dat ik toch het recht aan mijn zijde hebt als mijn land door de EU of wie dan ook verkracht wordt en mijn eigendoms rechten geschonden worden. Als de goedkoopste oplossing voor een redelijk functionerend vaderlands leger een missie in Uruzgan is dan zij dat zo. Zolang het niet een missie is met het primaire doel de Uruzganezen te beschadigen kan ik daar prima mee leven. Heeft de Navo / UN eindelijk een doel, de weerbaarheid van het NL leger te vergroten.

  Jouw conclusie dat NL en haar leger niet meer bestaat zou ik niet willen delen. Het gaat wel die kant op maar NL bestaat en in het huidige Europa en de huidige wereld zou het goed zijn als NL tanden heeft. En het eigen leger niet opgeeft. De enige reden dat Israel nog bestaat is dat ze de moeite gedaan heeft in haar leger te investeren. Voorbeeldje voor Nederland misschien in het kader van de EU bedreiging???? <PLO=EU=hamas?>. Mijn grootvader was geen fan van het gebroken geweertje. Ik ben dat ook niet. Als jij met gespreide benen voor de Fransen op je rug wil gaan liggen is dat jouw keuze (excuses voor de botte, ongenuanceerde en wellicht ongepaste beeldspraak, maar ik kan op dit late uur even niets beters verzinnen, mea culpa). Ik ben van mening dat een van de assets die we in het huidige Europa moeten behouden een eigen leger is.

 10. [8] Niet helemaal met je eens, Andre.

  Dé grootste vijand voor de individuele mens is ongecontroleerde concentratie van macht gecombineerd met een berg poen.
  (Tenzij je één van de individuen bent die daarin meespeelt, dan heb je juist extra vrijheid.)

 11. En die puinhopen zijn ze ook nog trots op!!

  Vanavond hoorde ik Camiel Eurlings (CDA) roepen dat de kogel door de kerk was! Hij was trots als een jonge hond met tien geslachtsdeeltjes, dat rekeningrijden een feit was? Blij, alsof Jezus terug was gekomen om ons te redden!
  Alleen dat dit de zoveelste manier van melken wordt wilde hij, misschien om ZIJN euforische stemming niet te drukken, er niet bij vermelden!!
  Ja, ja, heel NL koopt morgen een fles champagne, met extra BTW en accijns, om daar een feest van te maken, natuurlijk alcoholvrij en met gratis condoom, gaan we allemaal doorzakken in het fietsenhok!
  [8]

 12. [7] Beste ISS

  Waarom heb je in het rijtje van bedreigingen niet de EU genoemd?

  Ik zie de missie in Afghanistan slechts als middel onze militairen te trainen. De EU is voor ons op veel terreinen een grotere bedreiging dan de Afghanen en Osama’s volgelingen. (de EU is trouwens ook een kans, we moeten dat ook onder ogen willen zien). Ik zie de missie niet als een idealistische missie om de Afghanen te redden van islamitische terreur en democratie bij te brengen. Andre’s opmerking dat nationalisme vaak misbruikt wordt moeten we overigens wel ter harte nemen.

 13. Groot gelijk, die berg poen gaat ons de das om doen!

  Je kan de overheid vergelijken met kinderen die je allemaal een miljoen in de handen drukt. Ze worden compleet gestoord, overmoedig, lui en arrogant!! [10]

 14. Maar een beetje Afghanen afknallen als oefening? De vraag blijft, of dat wel de opzet is van de missie?

  En de EU daar was ik reeds geen fan van! Zullen we dan maar op EU burgers oefenen?

  Ik ben van mening dat NL zich onmiddellijk dient terug te trekken uit Afghanistan, maar dat is mijn mening en WIE IS IK!? [12]

 15. [9]
  "We moeten echter leven met de realiteit dat het recht van de sterkste het ultieme recht is. Hoe leuk de libertarische gedachte ook is, ik wil geen pacifist zijn die de andere wang toekeert

  Het enige dat ik moet, is naar de WC gaan.

  Je idee over libertariers is verkeerd. Het idee is om je te verdedigen tegen degene(n) die jouw bezitting(en) schendt/schenden. Er is geen sprake van andere wang. Er is sprake van 2nd Amendment. Bij mij thuis is het een goede gewoonte om ongewenste indringers op gepaste manier de deur uit te werken. Helaas is dat idee in Nederland niet politiek correct, zodat het potentiele gevaar voor boeven te laag is, hetgeen de drempel voor kwaadwillenden verlaagt.

  Het idee van een minarchie is je niet te bemoeien met de interne zaken van andere landen maar wel de defensie op orde te hebben. Mijn punt is, dat Nederland dat defensietechnisch niet meer kan, nog afgezien van het feit dat Nederland, in tegenstelling tot wat de regering de goegemeente wil laten geloven, ab-so-luut gen ene ruk, nul komma niks, voorstelt in de wereld. Nederland bestaat niet meer.

  "Als de goedkoopste oplossing voor een redelijk functionerend vaderlands leger een missie in Uruzgan is dan zij dat zo."
  Interessant is, dat één van de argumenten voor Europa was dat "het oorlog tussen landen in Europa zou voorkomen". Dus zoeken ze (ik hoor er niet bij) het maar elders ?
  Wat is "redelijk functionerend" volgens jou ?
  De bedoeling van de ‘missie’ was dat verrekte rotland weer op te bouwen trouwens. Niet dat dat enige toekomst had, aangezien de boeven nog niet waren verslagen. Dus eerst nog maar wat verder afbreken dan ? Absoluut zinloos, deze missie. Geweldig dat jij je geld daar aan wil besteden; ik stel voor dat jij mijn deel van de kosten van de missie aldaro overneemt. Deal ?

  "Zolang het niet een missie is met het primaire doel de Uruzganezen te beschadigen.."
  Het primaire doel is showing the size of your dick. Als gevolg daarvan worden belastingcenten besteed aan o.a. megalomane huizen van plaatselijke machthebbers, om nog te zwijgen van de inkoop die er plaats vindt bij de Amerikanen. Boeing Mesa is blij met zo’n goede klant. Dit heeft NIETS te maken met nationale defensie. De honderden manschappen die de ’training’ ter plaatse ondergaan, komen terug met een trauma dan wel uraniumvergiftiging, of staren naar de binnenkant van 6 plankjes. Alles moet natuurlijk op kosten van de belastingbetaler opgelost worden, zoveel is duidelijk.

  "Heeft de Navo / UN eindelijk een doel, de weerbaarheid van het NL leger te vergroten."
  Dat zijn niet de doelen van de NAVO noch de UN. Je impliciete suggestie dat deze instanties geen doel hebben, is correct overigens, uitgaande van de veronderstelling dat je niet doorhebt dat beide instanties instrumenten zijn voor bepaalde lieden die uiteindelijk de wereld als geheel onder controle willen krijgen.

  Het is een illusie om te veronderstellen dat Nederland een eigen leger zal moeten kunnen onderhouden. Dat doel is door de machthebbers ter plaatse reeds opgegeven, in het kader van de NATO o.a. Degenen met het gebroken geweertje zijn dezelfde mensen die mij het verbieden mijn eigendommen te verdedigen: de klojo’s in Den Haag, die niet toevalligerwijze in toenemendermate afkomstig zijn van dubieuze clubs uit het verleden zoals PSP en CPN.

  In plaats van onze belastingcenten te verbranden in Verweggistan, zouden de klojo’s er beter aan doen om die centen tesamen met de subsidies om de steenvolkeren hier te faciliteren, te besparen.

  Om terug te keren tot een zinvolle situatie, moet het volgende (op z’n minst) gerealiseerd worden:
  1. Nederland uit de EU en de VN
  2. Nederland uit de Euro
  3. Invoering van kapitalisme, ten koste van de gemengde markt die thans verdacht vel lijkt op communisme
  4. Minimaal invoering van een minarchistische overheid
  5. Aangaan van vrijhandelsverdragen met landen die dat willen
  6. en bovenal: een totale herconstructie van de juridische basis van Nederland, te beginnen met de grondwet.

 16. [10]

  "Niet helemaal met je eens, Andre.

  Dé grootste vijand voor de individuele mens is ongecontroleerde concentratie van macht gecombineerd met een berg poen.
  (Tenzij je één van de individuen bent die daarin meespeelt, dan heb je juist extra vrijheid.)"

  Dan hebben we het over de overheid, Bep. Tenzij je iets anders in gedachten hebt, zijn we het dus eens.

 17. [15]
  &#8220;Het is een illusie om te veronderstellen dat Nederland een eigen leger zal moeten kunnen onderhouden&#8221;

  Hoe vaak heeft NL nu echt een leger nodig ? Een staand leger doet hier weinig meer dan kanonnen poetsen. Vandaar dat er een bezigheidstherapie in Afghanistan moest worden gezocht. NL kan veel goedkoper gevechtskracht op tijdelijke basis inhuren. Bijv bij landen die hierin gespecialiseerd zijn, zoals de VS, de UK, China, Egypte of Israel.

 18. [16] Inderdaad voornamelijk overheden.
  Maar wat dacht je van (heule) grote bedrijven?

 19. [17]
  "Hoe vaak heeft NL nu echt een leger nodig ?"
  Toen de Duitsers mijn oma haar fiets kwamen ophalen..

  Bezigheidstherapie is het inderdaad. Spelen in de zandbak.

  [18]
  Wat ik denk van heule garote budrijve ? Niks mis mee. Je hebt als klant de keuze om er niks van te kopen als het je niet zint (om wat voor reden dan ook). De roverheid geeft je geen keuze: je bent gedwongen hun "produkt" (wat een giller, niet ?) af te nemen.
  Voor zover grote- dan wel kleine bedrijven wél fout bezig zijn, wordt het veroorzaakt door ingrijpen in de marktwerking door de roverheid door dempende- of stimulerende maatregelen, privileges (bijvoorbeeld PPS) en geboden/verboden. Dat is ook precies de enige manier waarop bijvoorbeeld monopolies kunnen ontstaan en bestaan, in tegenstelling tot wat de roverheidpropaganda de mensen in het land in het oor tettert.

  Soosjalisten wijzen ‘de grote boze bedrijven’ aan als boosdoener teneinde legitimatie voor ingrijpen door hen in de markt te verkrijgen. Uiteindelijk zijn soosjalisten niets anders dan dieven, tegenwoordig in een pak (zonder stropdas, dat wel).

  OT: Had je trouwens dit verhaal gelezen ? http://www.obamala.com

 20. [15]

  Andre

  Indien het Nederlandse leger niets voorstelt en niets zal voorstellen moet dan niet de conclusie getrokken worden dat we als natie naar een andere schaalgrootte toe moeten? Omdat een Nederlandse natie gewoon te klein is en net als de buurtsuper moet worden opgeheven? Denk niet dat je dat een prettige gedachte zal vinden, want dan kom je inderdaad uit als onderdeel van iets groters dat richting EU gaat. Of Nederland als nieuwste Bundesland van Duitsland. Ik hoop dat dat niet gebeurt en dat betekent investeren in je leger. En de beste investering is niet spelen in de Veluwse zandbakken maar daadwerkelijke gevechtssituaties ondergaan.

  Een natie de haar bevolking geen voldoende niveau van externe veiligheid kan bieden heeft in mijn optiek geen bestaansrecht. Een natie heeft een redelijk functionerend leger nodig en daarmee bedoel ik een leger dat het beoogde niveau van externe veiligheid inderdaad kan waarmaken. Nu hebben we van onze directe buren op het vlak van militaire agressie niet echt veel te vrezen dus de kans dat het Nederlandse leger in staat is dit niveau in ieder geval de komende jaren waar te borgen acht ik vrij groot. En daarom is Nederland in mijn ogen in ieder geval op dat vlak levensvatbaar.

  In het rijtje van internationale organisaties die we dienen te verlaten vermeld je de NATO niet. Je stelt echter dat het een nutteloze organisatie is, dus ik denk dat je ook daar wenst uit te treden. Hoe kan een Nederlandse overheid zonder goed leger, zonder de twijfelacthige bescherming van de NATO blijven bestaan? En de door jou geschetste gewenste maatschappij opbouwen? Aan de ene kant lijkt het erop dat je steeds stelt dan NL te klein is, niets meer voorstelt en dus niet levensvatbaar is. Maar ik zie aan de andere kant dat je dan niet de logische conclusie van opgaan in een groter geheel wenst te trekken. Sterker nog, je wenst de grotere organisaties de rug toe te keren. In de vorm zoals jij dat uitwerkt lijtk me dat verdacht veel op zelfmoord. Het recht van de sterkste geldt nog steeds (alhoewel je dat niet een echt leuke opmerking lijkt te vinden). Je plaatst NL voor kwaadwillende externe actoren zo in wel een heel erg kwetsbare positie. Of zie ik dat fout en zijn we in die situatie niet kwetsbaar? Zou je dit kunnen toelichten?

  NB, ik deel veel van je grieven, we zijn een volk dat in sprookjes is gaan geloven en doodgeknuffeld wil worden door haar overheid en dus veel te veel geld en vrijheden afstaat. En ik zie ook zeker dat er van de EU een bedreiging uit gaat.

 21. LS…

  Ten eerste moeten we de rechtgeaarde Intelligentia van Nederland smeken om een partij te vormen die samen met Geert Wilder grote schoonmaak in Nederland gaat houden. Vervolgens moeten de troepen terug uit Afghanistan en moet de 5e Colonne van de Linkse kliek met als eerst Cohen en Halsema opgepakt worden. Dan de eerste tien jaar de grenzen dicht voor al het tuig dat Nederland mede naar de afgrond voert en het aanwezige tuig het land uit. Triks met de fut. Max een hoedenwinkeltje op de PC en Alex Koning van Bavaria. (Als het maar nat is !)

  Ik droom wat raar de laatste tijd, de wagen is al gewassen, het is pokkeweer buiten dus ik blijf in bed !

Comments are closed.