Een van de laatste belachelijke uitingen van de overgereguleerde Nederlandse staat gaat over het dwingen van belastingbetalers om de BTW over aangespoelde bananen te betalen.

Er zijn duizenden bananen aangespoeld op de kust van Ameland en Terschelling. ( ANP)
Het idee was onmiddellijk om die dan maar naar dierentuinen te sturen zodat ze nog een nuttig doel hadden.

MAAR, dat was niet volgens de overheidsregels! Douane ambtenaren eisten dat invoerrechten betaald moesten worden. Logisch toch? Die dingen spoelen toch de Nederlandse grens over? Dus worden ze door de elementen ingevoerd.
Maar van die elementen kun je een belasting heffen. Wat nu?

Dilemma? Welnee, gewoon laten verrotten!

Dat vonden echter zelfs de Haagse politici te gek en in al hun wijsheid besloten deze om die invoerbelastingen dan maar bij de belastingbetaler weg te halen. Procentueel is het toch maar (een van de vele) kleine fracties waarover het gemene volk echt wel niet zal protesteren.

5 REACTIES

 1. enkele spreekwoorden:

  De zee geeft en de zee neemt.

  Net als de zon, die ook voor niets opkomt.

  Maar zodra iemand daar voordeel uit weet te halen,
  "is de overheid er als de kippen bij om een graantje mee te pikken".

 2. Bij mij liggen ook een paar van die kromme gele dingen. Ik ben me niet zeker of ze aangespoeld zijn vanuit zee?
  Heeft de overheid een lijn geopend waar ik zoiets kan navragen? Kan ik de rest van het fruit ook laten checken? Verdorie, ik ben natuurlijk geen opvanghuis voor illegaal fruit! Naast mij verblijft een voortvluchtige meneer, die is vrijgelaten door een neprechter, ga hem vragen wat hij ervan vindt? Illegale bananen!? Belachelijk!

 3. Doet me denken aan het verhaal van een Zweedse autofabrikant die een stuk of tien auto’s schonk aan een Afrikaans land.
  De Douane eistte van die fabrikant echter wel betaling van de invoerrechten, dus die auto’s staan nu nog (gestript, dat dan weer wel 😉
  op de douane-compound.

 4. Hoogste tijd om terug te komen, niemand zal het opmerken en de massa betaald

Comments are closed.