Titelinflatie is een verschijnsel te zijn dat onverbrekelijk met de moderne tijd verbonden schijnt.
Enkele voorbeelden:
-Het bellemeisje is receptioniste geworden
-De schoonmaakster is nu interieurverzorgster
-De secretaresse heet nu directieassistente
-De loopjongen is gepromoveerd tot medewerker van de buitendienst

Voor putjesschepper – het beroep waar ik op de lagere school mee gedreigd werd als ik niet genoeg mijn best deed-, ben ik ook een nieuw mooi woord tegengekomen,maar ik ben helaas vergeten wat dat was!
De oorzaak van de titelinflatie is ongetwijfeld gelegen in het feit dat de betreffende beroepen niet in een zeer hoog aanzien staan. Niemand gaat een andere term gebruiken voor dokter, tandarts ,chirurg of piloot.
Nu gaan wij naar het bedrijfsleven. Vroeger was een bankier de eigenaar van een bank, maar sommige klerken bij een bank- dit verschijnsel valt internationaal waar te nemen- noemen zich nu ook bankier.
Bij een grote financiele instelling kwam ik in contact met iemand op wiens visitekaartje Vice-President vermeld stond. Een paar maanden later was hij zelfs gepromoveerd tot Senior Vice-President!
Ik was natuurlijk verrukt van deze promotie en dat ik met zo’n belangrijke functionaris te doen had! Maar toen ik de Senior Vice- President vroeg of hij voor mij iets aan de President wou doorgeven , viel hij door de mand. De Senior Vice President had de President nog nooit ontmoet en zag ook geen kans met hem in contact te komen!
Later merkte ik ,dat op het betreffende kantoor bijna iedereen Vice-President was, op misschien de schoonmaakster na. Aan een Vice-President gaf ik het advies om zijn werkzaamheden binnen het kantoor te beperken tot het voortduwen van het koffiekarretje, opdat de schade die hij aanrichtte dan beperkt kon blijven tot een bemorst kleedje. Helaas: enkele jaren later bemerkte ik dat de betreffende Vice-President bij een aantal clienten een schade aangericht had die in de tientallen miljoenen liep!
Hugo van Reijen

24 REACTIES

 1. een bovenmeester heet tegenwoordig directeur basisschool, leerlingen LBO zijn nu studenten en de meester is docent geworden. Human resources was ooit personeelszaken en een handelsreiziger is tegenwoordig account manager. Hoeren zijn sekstherapeuten, gastarbeiders allochtonen en Nederlanders autochtonen. VWO heete vroeger MULO, VMBO was de Huishoudschool/Ambachtschool. Eerste Kamerleden zijn nu Senatoren, kantoorklerken administartieve medewerkers en arbeiders bestaan helemaal niet meer. Filiaalhouders zijn kantoordirecteurs en personeel is staf.

  En Islamieten zijn Finnen.

 2. Putjesschepper= Medewerker weg en waterbouw.
  Deze eufemismes hebben iets te meken met sociaal constructivisme.
  Ik ben ze zelf ook op mijn door het cwi gemaakte cv tegengekomen; een tijdelijk baantje als sleutelaar waarbij ik afsluiters moest uit en in bouwen op een petrochemische fabriek, stond op mijn cv als, Technisch Medewerker Petrochemische installaties.

 3. Ik vind het wel grappig. Ik lig er niet echt wakker van. Ik altijd zo’n hekel gehad aan mensen die een harde krijgen van een titeltje, dat het mij bijzonder pleziert dat titels aan inflatie onderhevig zijn.

  Het gebeurt trouwens niet alleen met titels en beroepen, ook benamingen van producten en diensten, maar ook bijv. de benaming van nieuwe woonwijken. Deze krijgen tegenwoordig van die deftige namen.

  Whats in a name zeg ik maar…

 4. [3] een kwestie van marketing, zo is men client van de belastingdienst en niet slachtoffer. Steuntrekkers zijn ook al clienten en crmineel waanzinnigen TBS-patienten.

  De fascistoide dictatuur hier heet parlementaire democratie. Criminele buitenalnders zijn tot hun 28ste "jongens" terwijl criminele Nederlanders al vanaf hun 12de "mannen" zijn.

 5. Eigenlijk allemaal erug zielug en zeer geschikt voor omhoog gevallen stront! De heren die al dit fraai’s hebben verzonnen zijn uiteindelijk in het gekkenhuis geplaatst? Of beter gezegd; ze zijn aan het kuren in Paviljoen 11.

  NL geupgrade! De salarissen downgraded! Of anders gezegd; lekker ploeteren voor minder poen!

 6. [7] "These people have been bullshitted by the system into believing that if you change the name of the condition, somehow you change the condition…"

  George Carlin

  "There is nothing outside the text."

  Derrida

  Welkom in de postmoderne hel.

 7. "Niemand gaat een andere term gebruiken voor dokter, tandarts ,chirurg of piloot."

  Nou, de mensen zelf niet nee.
  Maar dat is iets wat ik doorgaans juist wel doe.

  Een tandarts is m.i. gewoon een loodgieter en een piloot een chauffeur (ook al werkt hij niet in een airBUS).

  En dat meen ik heel serieus.
  Soms noem ik een chirurg wel eens beenhouwer, maar da’s alleen om te provoceren.

  Maar voor tandartsen en piloten heb ik eerlijk gezegd niet meer ontzag dan voor de andere handarbeiders wier etiket ik hen opkleef.

 8. [9] o ja, en het ergste is natuurlijk dat een serveuse in de lucht die vroeger nog gewoon air hostess heette zich nu flight attendant noemt.
  Vooral als het dan zo’n homofiel is die erg trots is op zijn uniformpje, stel ik er erg veel plezier in hem vanop afstand te roepen "garcon" (of "ober" in een KLM toestel).

 9. Als ik in een straalblik iemand "garcon" hoor roepen dan weet ik dat jij het bent. Mister X u bent ontmaskerd! Mits iedereen deze grap over neemt, maar dat is dan weer niet leuk.[10]

 10. Ooit werkte ik bij een bedrijf waar de vertegenwoordigers allemaal de titel directeur op hun kaartje hadden staan. Daarmee zou het gemakkelijker zijn om bij potentiele klanten binnen te komen. Mijn titel bestond eigenlijk alleen maar uit afkortingen, dit om te voorkomen dat op de achterzijde van het kaartje geen ruimte zou zijn om aantekeningen te maken. Zeer indrukwekkend. Ook in de ogen van de rechter die een overeenkomstig indrukwekkende vergoeding vaststelde toen men mij buitenwipte.

 11. Het vervelende is dat opleiding lijdt aan deflatie.
  Mijn dag en avondschool MTS bouw & wertuig kunde uit de 70er jaren waarvoor ik naast mijn werk vroeger mezelf over de kop mee werkte, kon ik vroeger opzichter/ uitvoerder mee worden.

  Tegenwoordig moet ik echt blij zijn met het vak Putjes schepper.

 12. [10] De bemanning zal zich door zo’n uitroep erg beledigd voelen, want doorgaans hebben zij een heel hoge dunk van zichzelf en worden passagiers in het vliegtuig slechts marginaal gedoogd. Het komt op KLM-vliegtuigen zelfs voor , dat passagiers die al ingestapt en gezeteld zijn, uit het vliegtuig verwijderd worden ten behoeve van KLM-staf die op gratis tickets reist. Officieel mag dit niet, maar op de buitenstations zie ik het wel gebeuren.

 13. Het valt mij ook op dat er tegenwoordig bijna geen grote bedrijven met directieleden meer zijn. Ze hebben allemaal ’topbestuurders’. Jeroen van der Veer werd in Buitenhof eens aangekondigd als ‘de hoogste topman van Shell’.

  Of je hebt een startend bedrijfje waarvan de directeur-oprichter CEO is. De vraag is dan natuurlijk waar die andere executive officers zijn.

 14. [5] Dat kan niet kloppen… Er zijn geen mensen met beperkingen, alleen mensen met andere, ook waardevolle mogelijkheden!

 15. Je beperking is het missen van een huis en je draai niet kunnen vinden in een riante kartonnen doos! Heel luxe is een opvanghuis ten opzichte van een kartonnen doos. Maar heeft ook weer zijn beperkingen! [17]

 16. executive officers? Lijkt meer op een legerterm! Iemand voor het vuurpeleton zetten en af laten maken door de executive officers! [16]

 17. [11] "Mits iedereen deze grap over neemt, maar dat is dan weer niet leuk"

  Grap? Ik zie niet in wat er grappig aan is wanneer men de dingen bij de naam noemt.

  Eerder omgekeerd: nietsnutten die zichzelf allerhande ronkende titels geven en dan denken dat ze daar anderen mee om de tuin kunnen leiden, dat zijn pas grapjassen.

  Of iemand die voor het inchecken zegt dat hij mij en mijn bagage controleert voor mijn veiligheid. Nou da’s vriendelijk maar dat hoeft niet. Ik weet immers dat ik geen bom bij me heb. Voor MIJN veiligheid, moet hij hoogstens de andere passagiers controleren. Controleert hij mij, dan is dat voor HUN veiligheid. Grapjas!

 18. [19] Als je geen beleidsmakende/voorbereidende functie hebt, dan heb je een (beleids)uitvoerende job. Een schoonmaker bv. heeft een uitvoerende job. Vertaal dat eens in het Engels…

 19. [20]
  De kommaneuker in gesprek met de controleur. Die vervolgens gewoon doorgaat met controleren uiteraard.

 20. Weet trouwens niet zo goed wat jouw probleem is? Welke serieuze patatzaak jou bezig houdt is voor mij niet interessant! Maar duidelijk dat je niet goed begrijpt waar ik uithang. Begrijp dat je een practical joke niet binnen je vermogen ligt. Vraag me af wat voor naam op jouw penning staat. Je werkt zeker bij telecom. afd. hoestende luidsprekers.
  Als je op een volgende topic reageerd laat dan je omgeving even weten dat het ernst is!

  Met vriendelijk beleefdheid,
  IIS

  [20]

Comments are closed.