In het Engelse en Nederlandse
Koningshuis staan twee troonopvolgers
in de coulissen te wachten tot hun
moeders met pensioen gaan.
Willem ‘watermanagement’ Alexander
en Charles die deze maand al 59 jaar
wordt. De macht blijft door erfopvolging
in de familie.
Dit vreemde selectiecriterium komt
alleen in een monarchie voor. Toch ?
Nou, in dictatoriale staten is erfopvolging ook erg populair. De Noord-Koreaanse dictator Kim-Il-sung had zijn zoon Kim Jong-il al klaarstaan om hem op te volgen. De communistische partij hoefde alleen nog maar een stempel te zetten op de betreffende documenten.
De Syrische president Hafez-al-Assad, hij overleed in 2000, schoof zijn zoon Bashar naar voren. 97,99 % van de Syrische kiezers stemde daar mee in, volgens de offciële cijfers.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan: in Congo volgde Joseph Kabila zijn vermoorde vader Laurent op, Gamal Moebarak wordt klaargestoomd om zijn vader Hosni in Egypte op te volgen, Seif Gadhafi staat in Libië in de startblokken.
Maar niet alleen dictaturen hanteren het koninklijk model. Ook democratieën zijn ermee besmet. Rahul Gandhi werd vorige maand gekozen tot secretaris-generaal van de Congrespartij in India. Rahul is de zoon van Sonia Gandhi, de weduwe van Rajiv, zoon van Indira, die de dochter was van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van het onafhankelijke India. All in the family dus.
Benazir Bhutto, net weer terug in Pakistan en al twee keer premier geweest, hoopt het voor de derde keer te worden en is dochter van de geëxecuteerde premier Zulfikar Ali Bhutto.
In Argentinië is mevrouw Kirchner gekozen als opvolgster van meneer Kirchner, in Singapore is de zoon van oud-premier en sterke man Lee Kuan Yew premier. In Bangladesh, Sri Lanka en de Filippijnen vechten steeds dezelfde families om de macht.
En dan de VS. Als Hillary Clinton president wordt, hebben de Amerikanen straks 24 jaar achter de rug waarin ze geregeerd werden door of een Bush of een Clinton. Doet ze dat 2 termijnen dan wordt het 28 jaar.
Daarna is George P. Bush, zoon van oud-gouverneur Jeb, in 2012 oud genoeg om zich kandidaat te stellen. Chelsea, de dochter van Bill en Hillary, kan hem dan in 2016 opvolgen.
U ziet, de familie is de ultieme staatsvorm in wat voor een staatsinrichting dan ook !
Maar in de VS heeft men tenminste de mogelijkheid op een ander te stemmen (ook al weten we sinds 2000 hoe stemmen in de VS gebeurt), maar wij kunnen het hier niet eens.
En de families Bush en Clinton zijn ook innig bevriend en zakelijk verstrengeld. Amerika is geen democratie. Presidentskandidaten worden niet ‘elected’, maar ‘selected’.
Ik hoop op een Paul dynastie 😉
Troonopvolging in Nederland is bijna voorbij.
Dankzij de Europese grondwet is straks discriminatie op grond van geboorte expliciet verboden. Ik wil koning worden, dus klaag ik Bea aan met de door haar ondertekende EU-grondwet in de hand.
[4] Maar zo werkt het niet. ‘All men are equal, but some are more equal than others…’ De inzichten van George Orwell zullen weer eens worden bewezen.
[3]
Bij gebrek aan totale afwezigheid van de overheid is dat met afstand de minst slechte keuze :-))
[6] Geheel off-topic Andre maar is het je opgevallen dat Ron Paul op jouw blogvideo van 31 oktober als twee druppels water lijkt op…Frits Bolkestein?
Comments are closed.