Interventieteams in Rotterdam opereren op de rand van de wet.

De burger moet tot in zijn eigen woonkamer wijken voor de controlerende overheid. Wie weigert, verliest zijn rechten. Kafka aan de Maas.

ROTTERDAM – Het is eind juli, kwart over acht ’s avonds, als de overheid onaangekondigd de eerste slag uitdeelt. Een felrode kaart van het interventieteam van de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven valt op de deurmat. ,,Wij troffen u niet thuis. Wij verzoeken u vriendelijk om op bovengenoemde datum aanwezig te zijn.” In de kolom ‘nieuwe afspraak’ staat 21/8/7.

Samenwerking Op Maat , is de slogan van het interventieteam. Maar samenwerken met de overheid blijkt geen vrije keuze. Niet meewerken is strafbaar, staat onder aan de rode kaart, en kan problemen geven met het verkrijgen van paspoorten en rijbewijzen, verzekeringen en uitkeringen.

Een interventieteam bestaat doorgaans uit ambtenaren van gemeente en deelgemeente, twee politieagenten en een vertegenwoordiger van het energiebedrijf. Ze komen onaangekondigd. Bewoners weigeren zelden. Ze voelen zich overvallen of zijn bang voor de consequenties. Dat de privacy van de eigen woning een grondrecht is en de overheid er feitelijk niets te zoeken heeft, wordt opzij gezet.

De middag van 21/8/7 breekt aan: de nieuwe ‘afspraak’. Het interventieteam laat telefonisch weten wat er die avond moet gebeuren: ,,We willen constateren dat iedereen die in de woning is, ook staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie, de GBA”, legt een ambtenaar uit. ,,U moet daarvoor minimaal een GBA-ambtenaar en een agent binnenlaten. Dat moet, ja. We willen zelf kijken, om zeker te weten dat er geen twintig matrassen om de hoek liggen.”

Om acht uur ’s avonds staan de ambtenaren en agenten voor de deur. Een aanbod om hun, in plaats van hen binnen te laten, een paspoort te laten zien, wordt afgewezen. ,,Als u ons niet binnen laat, start een onderzoek naar u vanuit het stadhuis”, zegt de GBA-ambtenaar. ,,Vanaf nu is uw adres geblokkeerd. U kunt geen rijbewijs, paspoort of uitkering aanvragen.”

Een brief van de gemeente Rotterdam zegt het een paar weken later kil, maar duidelijk: ,,Met ingang van vermelde datum staat u niet meer als ingezetene van Rotterdam geregistreerd. Dit heeft als direct gevolg dat er geen documenten, zoals een paspoort of rijbewijs, kunnen worden verstrekt.”

Ophouden
De overheid verandert een Rotterdammer die geen zin heeft om zomaar agenten en ambtenaren in zijn huis te laten, in een ’31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats’. En zonder fundamentele rechten. Mag dat zomaar?

,,Burgers hebben de wettelijke plicht mee te werken door de overheid juiste gegevens te verstrekken”, zegt professor staats- en bestuursrecht Lodewijk Rogier van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

,,Maar dat geeft de overheid niet het recht om binnen te treden. Het inzetten van interventieteams staat in geen verhouding tot het doel.”

,,De wet geeft ons de opdracht het bevolkingsregister op orde te houden”, luidt het verweer van Barend Rombout, hoofd van de gemeentelijke interventieteams. ,,In een portiek kan ik niet zien wie er binnen wonen. Een bewoner moet dus meewerken en ons binnenlaten. Als mensen achteraf die toestemming liever niet hadden gegeven, tja… dan kunnen we wel ophouden met de hele overheid en allemaal iets voor onszelf gaan doen.,,
————————-
Door Remko Tanis in Nerderlands Dagblad
Ingezonden door Elze

14 REACTIES

 1. Die Barend Rombout geeft in die laatste zin blijk van een werkelijk verbijsterend diep inzicht in de implicaties van een onverwacht en spaarzaam moment van rationeel zelfinzicht.

  De man verdient alleen daarom al een lintje.

 2. Prima, ik hoop dat ze dat hier ook invoeren. Dan stop ik uiteraard ook direct met de gemeentebelastingen te betalen. Spaart me toch al gauw 600Euro per jaar uit.

 3. Het inzetten van interventieteams…..
  Een nieuwe titel voor Gestapo?

  Trots op nederland

 4. [3] Geen paspoort kunnen krijgen, geen rijbewijs, geen recht op uitkeringen, geen mogelijkheid kenteken op naam te zetten, geen bouwvergunningen kunnen aanvragen, etc. Niet in het GBA staan is meestal een hel voor de betrokkenen.

  Ik heb het van dichtbij meegemaakt hoe de staat het soms doet. Ik ken iemand die doodleuk een brief kreeeg met "Volgens onze gegevens bent U niet meer woonachtig op dit adres. Wilt U op onderstaand formulier aangeven waar U wel woonachtig bent". En dat krijg je dan op het adres waar je zogenaamd niet woonachtig bent.
  Geen opgaaf van reden waarom dit is, en geen enkele haar op het hoofd van de betrokken ambtenaar dat ze zich wellicht vergist hebben.

  En niet reageren geeft dus ernstige gevolgen!

  De betrokken persoon was overigens al enige jaren woonachtig op dat adres en had ook niets gedaan wat hiertoe kon leiden.

  Andersom probeer als eigenaar van ene huis maar eens de gemeente te dwingen iemand uit te schrijven die zich op jouw adres ingeschreven heeft en zich weigert uit te schrijven. Lukt je niet, terwijl je wel gemeentelijke aanslagen krijgt van belastingen voor die persoon …

 5. Laten ze in een dorp gaan wonen, daar waar nog ouderwetse sociale controle is. In een dorp letten de buren wel op jouw en kunnen ze bij misstanden de kliklijn bellen.

  In de grote steden is de gemeente de totale controle kwijt en probeert ze middels de Stasi methode weer grip op de zaak te krijgen.
  Waar gaat het eigenlijk over? Over tien of twintig matrassen in een huis of over meerdere uitkeringsgerechtigden?
  De uitkeringstrekker staat ingeschreven bij het GBA, anders krijgt hij/zij geen uitkering!? Dat is dus allemaal via een druk op de knop te checken.
  Maar wat hebben dan tien of twintig matrassen met deze controles te maken? Ik ben dom en begrijp het niet helemaal?
  Willen ze kijken of ze handelen in matrassen o.i.d.?

  NL OUT OF CONTROLE!!

  Was je maar een uitkeringsgerechtigde bij de Oranjes!! Krijg je een vette uitkering die ieder jaar weer dik omhoog gaat, gratis vliegreizen, mag je zelfs je vriendin uit het buitenland halen, nooit controle’s aan de deur bij je gratis paleisje, mag je duizend matrassen op de vloer leggen, Barend Rombout likt je de hondestront nog onder de schoenen af en mag je hem ook nog even als je wilt straffeloos een vette punter in zijn bleke reet geven. Wat een droom, heerlijk!!!

 6. [5] Het was dan ook slechts een reactie vanuit mijn eigen situatie. Ik maak geen gebruik van een uitkering dus ik zit er niet zo mee. Bouwvergunningen hoef ik niet aan te vragen als ik toch niet sta ingeschreven, en als oom agent me een boete uitschrijft wegens het niet kunnen tonen van een ID dan zou ik helemaal gelukkig zijn. Dan kan de gemeente zelf uit komen leggen aan de rechter dat ze mij die niet willen verstrekken omdate ze geen matrassen mogen tellen in mijn woning.

  Vervolgens verkoop ik de videoopnamen wel aan SBS6 zodat de rest van Nederland ook mee kan genieten.

 7. Is het niet zo dat je ze alleen maar hoeft binnen te laten als er een huiszoekingsbevel wordt getoond?

  Kun je niet een zaak tegen de gemeente aanspannen als ze je zomaar uitschrijven?

  Ik ken iemand die werkt bij een gemeente en zegt dat een gemeente alleen kan uitschrijven als uit onderzoek blijkt dat persoon X niet op adres Y woont/kan wonen.

  Hij heeft me ook vertelt dat een gemeent verplicht is om iemand in te schrijven op het adres dat die persoon aangeeft. Als je de garagebox van je buurman opgeeft (dat dus een huisnummer moet hebben) of een elektriciteitshuisje (die hebben ook weleens een huisnummer) dan is de gemeente dus verplicht om jou op dat adres in te schrijven. Ook al weten ze dat het een garagebox is. Vervolgens moeten ze een onderzoek beginnen om aan te tonen dat je er niet woont of niet kunt wonen en dan kunnen ze je pas uit de GBA gooien.

 8. Ik heb hetzelfde meerdere malen op de Witte de With meegemaakt en civiel d.m.v Ds+V en Hamit (wethouder) aansprakelijk te stellen voor de tijd die ik hieraan heb/had verspeelt; toen was alles in 1 keer goed! raar idd die overheid!

  Problemen met het bovenstaande?

 9. @sofie

  Inderdaad, het nadeel is dat het je bakken met geld kan kosten en erg veel tijd. Ambtenaren willen je best een aantal uurtjes van hun carriere tegenwerken, hun zaakjes worden meestal onderhands geregeld (collega’s etc).
  Het raare en vervelende voor mensen die panden verhuren geen uitschrijving af kunnen dwingen van de gemeente, dit betekend; deurwaarders, hinder voor volgende bewoner, CONTROLES etc.

  de wetgeving is ansich niet verkeerd de uitvoering van de ambtenaren wel.

  Ze komen meestal met een team van 4 tot 6 man sterk begeleid door 2 agenten ((1 eneco, sociaalwerker en boa’s)erg opdringerig). Willen een hele vragenlijst weten en heeft erg veel weg van een razia.
  Mijn advies is niet binnen laten brief schrijven met voorstel wanneer men wel langs kan komen (eigen voorwaarden stellen net als ”gewoon” bezoek) en later tijd factureren, 99% dat je je centen niet krijgt wel nooit meer bezoek, ze zijn als de dood voor burgers die hun tijd kosten en geen wietplantages, bedden met chinezen of verborgen verbouwingen opleverd.

 10. [13] mijn vraag is of dit bericht serieus is?? kan de gemeente / overheid dit zomaar doen? wie kan mij daar duidelijkheid over geven? mij lijkt dat dit toch moet gaan leiden tot serieuze kamervragen, want dit gaat wel heel ver!

Comments are closed.