Jawel dames en heren, de blauwe enveloppenmaffie heeft er weer 1 gevonden. Belasting op verpakkingmaterialen. Berekeningen tonen aan dat er op die manier ruim 350 miljoen euro binnengeharkt kan worden.

Van die 350 miljoen worden er ongeveer 220 miljoen gebruikt om de verpakkingen te recyclen en andere milieuvriendelijke dinge te doen. Op zich vind ik dat een goede zaak. Jammer dat we er extra(!) belasting voor moeten betalen, immers, we betalen dacht ik al verwijderingsbijdrage, millieuheffing, en BTW toch?
Nou ja we hebben geld zat volgens de overheid, dus daar kunnen we best een beetje van missen. Maaruh… 220 miljoen zei u toch? Ja dat zei ik, ennuh, er wordt toch 350 miljoen opgehaald? Uhm…. tja… hmm … Wat gebeurt er dan met die 180 miljoen?
___________ (het kan zijn dat ik de rest van het bericht niet meer heb kunnen horen, maar voor 180 miljoen kan je een hoop ambtenaren lekker bezig houden denk ik zo….

10 REACTIES

 1. ‘de vervuiler betaald’ lijkt mij een prima libertarisch uitgangspunt. De mens is hierdoor verantwoordelijk voor eigen daden.

  Op discussiewebsites als vrijspreker.nl wordt steevast elke maatregel in deze richting (verpakkingsbelasting, vliegtax etc) geclassificeerd met woorden als ‘maffia’, ‘belachelijk’ en zakkenvullerij.

  Natuurlijk is een groot deel van de uitgaven van het huidige kabinet verspilling van belastingeld, maar ik ben toch een groot aanhanger van het genoemde principe.

 2. Is de overheid nog een heffing vergeten?
  Zou tijd worden dat de overheid een landelijke IDEEËN-BUS invoerd. Het 1001 receptenboekje van de overheid is nog lang niet vol!

  Donald Jones – Ik zou je het liefste in een doosje willen ….
  Diezelfde doosjes gaan nu een hoop geld opleveren, tenminste voor de overheid!

 3. Geachte belastingdienst,

  Mijn verpakkingen bestaan voor uit 100% van karton en papier. Aangezien deze stof volledig recyclebaar is, en er zelfs particuliere instanties zijn die met de inzameling van deze grondstof een dikke boterham verdienen kunt u mijn bijdrage voor dit jaar op 0 euro inschalen.

  De goederen die in deze verpakking zitten en door derden zijn verpakt zijn niet door mij verpakt en dus ook niet mijn verantwoordelijkheid. Als u hier graag ook nog geld voor ziet stel ik voor dat u contact opneemt met de desbetreffende producenten.

  Mocht u het hier niet mee eens zijn zie ik u graag voor de rechter.

  Groet,
  Roy

 4. Op vulkoeken en veel speelgoed mag best een flink bedrag belast worden, maar dan wel bij de maker svp. Ik vraag me ook af waarom mentos nu weer zo nodig zijn snoepgoed in zogenaamde handige plastic bottles moet stoppen…straf de fabrikant.

 5. Oh, kijk vrijstelling tot 15.000 Kilo.

  Het aantal belastingplichtigen is flink beperkt doordat er een vrijstelling is van 15.000 kg. Bedrijven die jaarlijks meer dan 15.000 kg verpakkingen op de markt brengen, betalen volgens het voorstel belasting over de hoeveelheid verpakkingen die de 15.000 kg overstijgt. Belastingplichtigen die minder dan 15.000 kg verpakkingen op de Nederlandse markt brengen, circa 98% van alle bedrijven, hoeven dus geen belasting te betalen. Wel blijft op deze manier circa 95% van het verpakkingsmateriaal in de heffing betrokken.

  HOE DAN OOK durven ze nog steeds geld te vragen voor papier: voor meer info:
  http://www.nedvang.nl/NEDVA

 6. [1] Er is niets mis met het principe de vervuiler betaald. Echter in de praktijk komt het neer op een ordinaire lastenverzwaring, omdat je niets terugkrijgt.

  Voorbeeldje met fictieve getallen:
  Je betaald 500 euro per jaar aan de gemeente om je huisvuil op te laten halen en ongeveer 70% ervan zijn verpakkingen.

  Nu voeren we de verpakkingsbelasting in om de kosten voor het verwerken van de verpakkingen, dan zou je verwachten dat de kosten die gemeente berekent voor het ophalen van het huisvuil een flinke daling laat zien en nog maar 250 euro rekent, immers de kosten voor het ophalen en verwerken van je verpakkingen heb je al voldaan bij de aanschaf ervan en hoef je uitsluitend nog te betalen voor het ophalen van het overige huisvuil.

  Maar die daling is er helemaal niet dus je mag eerst bloeden bij de kassa van de winkel vanwege de verpakkingsbelasting en daarna nogmaals als je daadwerkelijk bij het huisvuil gooit door de afvalstoffenheffing van de gemeente die op het zelfde niveau blijft of zelfs stijgt.

 7. En u zijt zeker lid van de MILIEU-MUFFIA? Lees ook even reactie 4 van Niro.
  Ik hoor nooit dat de MILIEU-MUFFIA met de commerciele giganten in de clinch liggen!? Net als de overheid, hebben jullie nog niet voor een graankorrel inbreng bij deze lui! Te machtig en sterk voor jullie clubjes. Dus gaan we de burger even op de kop pissen met Quornvette ochtendzeik.

  [1]

 8. Dit heeft de industrie toch een beetje over zichzelf afgeroepen. De enkele keer dat ik in een supermarkt kom, zie ik de meest gekke dingen die verpakt zijn.

  Appels bijvoorbeeld zijn in een doosje met daaromheen plastiek verpakt. Volkomen onzinnig in mijn ogen. Vroeger kocht je de appels gewoon los. Per stuk of peer kilo. Dit geldt niet alleen voor appels, maar voor heel erg veel producten in de supermarkt, met als gevolg dat we nu weer een extra belastingheffing gaan krijgen.

  Ik wacht nog op de mededeling van de regering (lees de Boskabouter) dat de Inkomstenbelasting straks nog eerst met BTW belast gaat worden.

  Ik begin het langzaam maar erg zeker heel erg zat te worden in de land.

 9. "Ik begin het langzaam maar erg zeker heel erg zat te worden in de land."

  SHAKE HANDS! [8]

 10. [8] Ik begin het langzaam maar erg zeker heel erg zat te worden in de land.

  Join the club 🙂

Comments are closed.