Het libertarisme is een politieke filosofie van principes: geen geweld initiëren en eigendomsrechten, geen gezeur. Libertariërs kunnen hierom voor buitenstaanders dogmatisch en koppig overkomen want het lijkt net of ze alles langs de meetlat van deze twee principes leggen. Lekker makkelijk!
Want zo simpel kan het toch niet zijn? Kijk dan naar de hongerbuikjes in de Derde Wereld, wat hebben die aan die rechten? Mja, in de situatie waarin ze zitten misschien niets. Maar probeer maar eens een voorbeeld te vinden waarin zo’n kind niet in die situatie is gekomen door schending van een van de twee principes. Lekker makkelijk, inderdaad.

En neem nu zoiets als die kredietcrisis in de Verenigde Staten. Dat is niets meer en minder dan een door de federale centrale bank aldaar gecreëerde economische ‘boom’ door het kunstmatig laag houden van de rente op allerhande leningen (tussen banken en tussen banken en de FED en consumptieve kredieten), wat nu onvermijdelijk in elkaar stort. Maar omdat de spelers in het spel waar de FED de regels van opstelt het ook niet kunnen helpen dat ze universele economische wetten van het menselijk handelen volgen, dan redt de FED hen graag.
Die kunstmatige rente is natuurlijk een schending van het eigendomsrecht doordat er een rente gerekend wordt die roekeloos laag is en niet de werkelijke stand van zaken (risico) reflecteert. Staan je zuurverdiende centen op de bank, anderen kunnen hun leningen niet afbetalen en vervolgens redt de FED hen en pompt zij nog wat geld in de economie opdat je geld qua koopkracht ‘instant’ minder waard is geworden, maar die pijn komt later als de statistische bureaus de niet noemenswaardige inflatie verhoging geregistreerd heeft. De libertariër (of Oostenrijks econoom) ziet het aan en heeft zijn oordeel klaar, schending van… juist, wederom lekker makkelijk!

Het punt is dat de libertariër twee principes heeft gevonden (over geweld staan genoeg voorbeelden op deze site) die vrijwel altijd geldig zijn en vrijwel altijd een stok zijn om mee te slaan daar waar misstanden zijn. Dit is niet om het feit dat een libertariër een venijnig genoegen in schept om betweterig te zijn. Neen, want niemand kan de geldigheid en waard evan de twee principes ontkennen zonder in een of andere interne contradictie te belanden. (Diegene die hierover in discussie wil, u zijt welkom uw reactie hieronder in de reacties te zetten.) En neen, het is om het feit dat de twee principes de centrale principes zijn voor een qua motivatie vredig en sociaal samenleven tussen mensen die in beginsel individuen zijn. Dat sociale gezicht kan onmiskenbaar alleen door de libertariër toegeëigend worden. Als het hem gevraagd wordt tenminste…

4 REACTIES

  1. Wat fijn dat Amerika met zijn EU schoothondje er zo’n geweldige shit zooi van hebben gemaakt! De Europeanen raken, dankzij Amerika en het laffe optreden van de EU, tussen wal en schip!! HELLelujah! Praise The Lord! And God bless America!

    http://www.n-tv.de/882101.html

  2. Hier een interview van de schrijfster van "The end of America".
    http://www.youtube.com/watc
    Ze is zoals men dat noemt een "gatekeeper", net zoals Moore, omdat ze doet alsof de democraten er niks mee te maken hebben. En haar ex-man was een speechschrijver voor Clinton.
    Maar toch kan het je aan het denken zetten, als je nog nooit zoiets hebt gehoord.

Comments are closed.