Consumenten worden belazerd door Amerikaanse merken, zo concludeert merkenspecialist Max Kohnstamm in zijn onderzoek naar prijsverschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse markt.
Door gebruik te maken van Europese regelgeving kunnen de Amerikaanse merken de Nederlandse consument tot wel 2.5 keer de prijs laten betalen dan die in het thuisland wordt gerekend.
Spijkerbroeken, speelgoed, software, cd’s zijn kosten het dubbele en meer van de prijs die Amerikanen ervoor neerleggen.
Winkelketens wordt het door Europese regels verboden zelf uit Amerika te importeren.

De merken bepalen zelf hoe hun producten op de Europese markt komen en tegen welke prijs.
“De merken profiteren en de consument betaalt. Ook zullen de winkelketens hierdoor een iets hogere marge meenemen”, zegt Kohnstamm.
“Vanuit de merken geredeneerd is het logisch dat ze gebruikmaken van de regels, maar marketing technisch gezien wreekt het zich één keer. De consument wordt belazerd en dat zal tot imagoschade leiden.”
De prijsverschillen zijn volgens de specialist van marketingopleider SRM hooguit voor 30 tot 40 procent te verklaren uit een iets hogere BTW in Nederland, extra pr-kosten omdat voor een klein land een aparte campagne nodig is, en door vervoerskosten.
Kohnstamm: “de Europese commissie dwingt Microsoft tot een forse boete in het belang van consumenten, maar staat tegelijk wel toe dat in Nederland voor Microsoft Vista 339 euro wordt betaald tegen 186 euro in Amerika.”
De Raad Nederlandse Detailhandel vindt dat het verbod op parallelle import, de EU regel die bepaalt dat winkeliers niet zelf mogen bepalen waar ze producten buiten Europa vandaan halen, opgeheven moet worden.
“De winkeliers profiteren hier niet van. Ze zouden liever zelf bepalen en regelen waar ze hun producten vandaan halen”, zegt woordvoerder Pieter Walraven.
De consumentenbond roept ook op tot actie. “Misschien zorgen hogere prijzen voor buitenlandse merken voor bescherming van Europese fabrikanten, maar daar heeft de koper niets aan.”
Tot zover de media.

Zie hier het pleidooi van een individu en wat organisaties voor een echte vrije markt, al betwijfel ik of ze dat door hebben.
Zolang als de Nederlandse – en de consumenten van de andere Europese lidstaten bereid zijn om de prijzen van de Amerikaanse merken te blijven betalen, kan er geen sprake zijn van het belazeren van de consument. Ze hebben immers de mogelijkheid om alternatieve producten te kopen.
Maar belazerd worden we.
Door de Nederlandse overheid op velerlei gebieden, maar vooral door ons het Europese verdrag door de strot te drukken.
Door de Europese regelgeving die het de Amerikaanse merken mogelijk maakt om in het Europees afzetgebied de genoemde prijzen te realiseren. (En ongetwijfeld duizenden andere regels die onze vrijheid belemmeren.)
In een echte vrije markt zou dit onmogelijk zijn geweest.
Door ene Kroes die zegt in het belang van de consument te handelen en aan het bedrijfsleven mega boetes uitdeelt voor vermeende kartelvorming en/of monopoliepositie, en de boetes gebruikt om meer ambtenaren aan te stellen.
De politici en ambtenaren hebben totaal geen interesse in het wel en wee van de burgers.
Immers zonder deze regelgeving, hetzij landelijk hetzij Europees, zouden zij geen reden tot bestaan hebben.
En dat willen ze ten koste van alles voorkomen.

13 REACTIES

  1. Bovenstaand voorbeeld past goed in een (intussen) lange traditie van Amerika haat, wiens aanhang ik regelmatig tegen het lijf loop. Uit Amerika komen alleen maar slechte dingen; zoals Bush, multinationals, hoog energieverbruik, ongezond eten, zielige negers en indianen, en natuurlijk: slechte medische zorg.

    Als ik dan vraag hoe het komt dat er geen massa’s Amerikanen asiel aanvragen in ‘gidsland’ (in welk opzicht?) Nederland, veranderen de haters het liefst het onderwerp.

    Advies voor de consumenten: koopt geen Amerikaanse waar maar Europese, dus ook geen computers. Internet staat toch maar vol ‘vunzigheid’.

  2. [2]
    Bovenstaande stuk heeft niets met anti-amerikanisme te maken. Er wordt duidelijk in getseld dat de hoge prijzen het gevolg zijn van *Europees* beleid waarin parallelimport VERBOTEN is.

  3. Gelukkig kom ik vaak genoeg in de VS, lekker goedkoop winkelen en niet die Socialistische Heilstaat Nederland sponsoren.
    Wel even oppassen bij de Douane natuurlijk!

    Dat van Microsoft is te verwachten, Microsoft heeft gezegd dat ze de volledige EU boete op de Europese markt gaan verhalen.
    En bedankt mevrouw Kroese!

  4. "Door de Europese regelgeving die het de Amerikaanse merken mogelijk maakt om in het Europees afzetgebied de genoemde prijzen te realiseren. (En ongetwijfeld duizenden andere regels die onze vrijheid belemmeren.)
    In een echte vrije markt zou dit onmogelijk zijn geweest."

    Beste Louis,

    Even een kleine correctie in je EG bashing. Het verbod van paralelle import is een stuk oude regelgeving, uit een tijd waarin het protectionisme de standaard was. Dankzij de EG is die regelgeving binnen Europa afgeschaft. Diezelfde EG die jij in je stuk zo afserveert. Overigens op grond van het Europeese mededingingsrecht, dat hier ook al op zo weinig sympathie mag rekenen.
    Kohnstam heeft dat nota bene zelf in een interview nog eens benadrukt (BNR, dinsdag). Die wist overigens terdege hoe zijn pleidooi zich verhoudt tot de vrije markt.

    Zonder de EG zou het verbod op parallele import ook in Europa nog van kracht zijn, met alle welvaartsgevolgen van dien. Nu wordt het beschouwt als een van de grootste overtredingen van het mededingingsrecht die je kunt plegen.

    [3]

    Het bovenstaande geldt natuurlijk ook onverkort voor jouw reactie: Parallele import is juist verboden op basis van Europese regelgeving. Het is de internationaalrechtelijke wetgeving tussen EU en VS die de wanpraktijken mogelijk maakt.

  5. Ga je zeker altijd als het uitverkoop is? Dubbel zo goedkoop!

    [4]

  6. zijn we de invoerrechten vergeten. En wie incasseerd deze!!

    Nederland is een grootdoorvoer land en er gaan enorme bedragen naar de STAAT gebaseerd op invoerrechten en BTW bij invoer, neit te verwarren met de BTW die wij betalen.

  7. [5] Blijft bestaan dat de EU nu de parallelle import vanuit de VS verbiedt …

  8. Dat zwarte vierkante gat hierboven gaan we daar allemaal in verdwijen?

  9. ’tIs volgens mij een beetje komkommertijd. Peuter peuter krab krab……………

Comments are closed.