Soms denk ik wel eens dat ik alle absurde ideeën al eerder gehoord heb. Maar het kan altijd nog gekker.

Meestal als je naar Buitenhof kijkt, hoor je wel een nieuwe idioterie.

Gisteren sprak daar de “columnist” Désanne van Brederode.
Die begon bezwaren te uiten ten opzichte van mensen die een boek willen schrijven. Omdat het geen “schrijvers” zijn!
En toen kwam ze met haar bezwaar tegen het maken van een film door Geert Wilders.

Omdat Wilders een politicus is, en dus geen “cineast” zouden alle “echte” cineasten onmiddellijk moeten staken. Die zouden geen films meer moeten maken zolang een “niet-cineast” als Wilders ook films maakt.

Als ze dit consequent doortrekt, zou ze zelf onmiddellijk moeten ophouden met columnist te zijn omdat ik columns op de Vrijspreker schrijf.
Of zou ik eerst moeten zorgen dat ik een “erkend” columnist wordt? We wonen toch in een vrij land?

19 REACTIES

 1. Ja, Hub. Je hebt dan vast een vergunning nodig van het Volkskomietee voor de Kunsten waar Kameraad Desanne (leuk kapsel overigens) dan beoordeelt of je de juiste partijkaart bij je hebt. Burufsverbot voor de rest. Uiteraard moet je ook een opleiding marxisme-leninisme hebben afgerond aan de Volkshogeschool.

  Socialisme hangt van de onnozelheid, willekeur en irrationaliteit aan elkaar. Van het weekend voerde ik een discussie met een socialist, waarbij ik een typisch socialistisch punt in de verdediging nam, en de redenen waarom mijn standpunt volgens mijn gesprekspartner ‘niet ok’ zou zijn waren zoals vaker verbazingwekkend.

  Het heeft allemaal niets te maken met ratio en alles met emotie. Zou er al speciale therapie tegen bestaan? Lijkt mij een gat in de markt.

 2. [1] P.S. Dat van die cineasten lijkt mij geweldig. Laat Geert Wilders maar films maken, en dan zijn wij verlost van al die subsdiesponzen met hun wanproducten. Doen!

 3. Hub,

  Ik ken die Insane Van Brederode niet maar was het nou echt nodig om het wicht te demoniseren door naast het artikel een fotootje van een soort vrouwelijke Frankenstein te plaatsen?

 4. [3]
  .M,
  Désanne zie je meestal met een héél aardig gezicht en mooi blond haar, maar, helaas, dat blijkt een masker te zijn, want gisteren heeft ze het even laten vallen en zag ik haar ware gezicht.
  Insane, inderdaad!

 5. Het is triest te zien wat sommige mensen allemaal uit de kast halen om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Met zoveel domheid kan je alleen maar medelijden hebben.

 6. Ik stel voor om Désanne meteen tot Volkscommissaris te benoemen van Cultuur. Wellicht kunnen we het wel de Kulturkammer noemen in navolging van andere lieden die ook vonden dat alleen staatsgekeurde cineasten en schrijvers mochten publiceren.

 7. Bij een zekere stand van de planeten,zon en maan,werken de hersens van een zij als een jojo.
  Duidelijk merkbaar in het politieke theater.
  Dan zijn lachwekkende uitlatingen van Vogelaar,Horst,Groenteman,Meulenbelt,en nu Brederode voorpagina nieuws.

  Bas

 8. Desanne is een lekker ding. Ze wil kennelijk graag prikkelen en/of choqueren. Voor ons, mannen, is dat heel eenvoudig. Als we (al dan niet) dronken zijn laten we in de kroeg onze lat zien. Desanne kan dit (hopelijk) niet en gebruikt daarom haar column voor hetzelfde doel. Haar doel is bereikt. Er wordt in ieder geval over geleuterd.

 9. Die chick is sowieso debiel. Ze zei laatst eens dat:

  "Alle mensen in ondiep in utrecht een kaartje moeten krijgen voor een opera, daar zullen ze wel normen en waarden leren"

  Debiel.

 10. [10] Gezien de onzin in haar column, is het aannemelijk dat ze zoiets gezegd heeft, al moet ik hier eventjes geheel op jou afgaan. Voor een filosofe een bizarre redenering. Hitler was dol op Wagner, Goebbels was zo verzot op Holbein, Rembrandt, Breugel etc, dat hij heel Europa leegroofde om zijn privécollectie uit te breiden. Zou Desanne de ‘normen en waarden’ van deze cultuurvereerders voor ogen hebben gehad?.
  Het wordt tijd dat deze dame eens Karel van het Reve leest (oh ja, ook al geen echte schrijver, maar een slavist die kennelijk zonodig ‘beroemd’ wilde worden met zijn boekjes. Voor haar vast een reden om Van het Reve te negeren). Van het Reve toonde al aan dat bewondering voor de ‘hoge’ kunst een mens niet tot een hoogstaander wezen maakt en dat het merendeel van de wereldbevolking heel gelukkig en vreedzaam is, zonder ooit naar Beethoven geluisterd te hebben of Shakespeare te hebben gelezen.

  Nog los van het feit dat haar redenering een heel erg ‘schoenmaker- houd-je-bij-je-leestgehalte’ heeft. Als veel kunstenaars zich de afgelopen eeuwen gehouden zouden hebben aan haar oproep, zou er verdomd weinig te genieten zijn. Kafka had boekhouder moeten blijven. Elsschot vertegenwoordiger, Slauerhoff arts en – om in haar beroepsgroep te blijven – Spinoza lenzenslijper.
  En de catch 22 in haar stelling is helemaal hemeltergend. Je bent pas schrijver als je een ‘echte’ roman hebt geschreven. Maar dat kan pas nadat je een debuut hebt gemaakt. De meeste schrijvers hebben daarvoor een ander beroep. Volgens deze redenering zouden ze dus nooit mogen debuteren.
  In haar geval had ze filosofe moeten blijven geen romanschrijver moeten worden. Gezien haar ideeen is ze trouwens niet echt geschikt voor het vak van filosofe.
  Het was natuurlijk een ‘satirische’ column, maar ze bewijst nu wel dat ze zich niet op het vlak van de komieken moet begeven. Dat probeert maar een beetje met haar gezicht op de televisie te komen, terwijl menig echte komiek verdreven wordt naar de achterafzaaltjes in Nederland. Ik roep alle komieken en satirici in Nederland op de pen neer te leggen en niet meer op het podium te verschijnen!

 11. [11] Ik bedoel trouwens Goering die kunst ‘verzamelde’. Bij die gezellige dikkerd en held uit de eerste wereldoorlog krijg je sowieso het idee dat de hele WO II er voor hem alleen maar was om een bon vivant te kunnen zijn.

 12. Laat ze maar lekker staken. Ik kijk of luister naar dat hoopje ellende toch nooit. Kunnen ze gelijk de stichting Thuiskopie afschaffen.

 13. waarom zouden mensen die de kunde niet hebben geen boek mogen schrijven?
  Ze doen het waarschijnlijk omdat ze iets willen vertellen, wat is daar mis mee.

  Als lezer bepaal je toch zelf of je het wilt lezen of niet!
  Volgens mij is er maar 1 persoon rijk geworden met boeken schrijven in Nederland: Sonja Bakker, en dat kun je ook geen literatuur noemen.
  Ook van Brederode is een keuze, de zelfbenoemde kunstjesmakers die zij op het oog heeft zijn hoofdzakelijk subsidie snoepers.

  Collum schrijvers zijn mensen die ook maar ergens een mening over hebben, maar lang niet altijd de juiste zijn.

  Goed voorbeeld gisterenavond bij tegenlicht, de alwetende proffessor uit Amerika. Hiermee werd de vloer aangeveegd door de baas van Brit,telecom.

 14. Van Brederode is Amsterdamse, schrijfster, vrouw, filosofe en columniste bij Buitenhof.

  De kans dat zij onzin uitkraamt ligt dus ver boven de honderd procent.

 15. [4] Dat zei ik al eerder, Saartje, Van Brederode heeft een aardig gezichtje, maar verder stelt ze niet zoveel voor.

 16. [11] Deze keer ging de onzin zo ver dat ik het niet kon geloven. (Die vergelijking van haar ergernis met een onervaren eenling die spontaan in de professionele teamsport begint, is zó belachelijk dat het wel een punchline mòet zijn, toch?!)
  Ik heb dus maar even dit stukje van de uitzending gekeken om te zien in welke plooi ze haar smoelwerk hield bij het voorlezen.

  Ze is bloedserieus!

 17. Kunst maken,boeken schrijven om geld te verdienen en dat anderen verbieden is wel een rare gedachte, vrij ondernemerschap is er ook nog,en dat wordt niet gesubsidieerd.

Comments are closed.