De BPM in Nederland bedraagt 45,2% over de netto catalogusprijs van een auto. Dat is bovenop de BTW van 19%.
Auto’s die in Nederland verkocht worden, kosten dus in totaal 64% meer dan noodzakelijk.

De BPM is onnodig en veel te hoog, zeker in vergelijking met het netto jaarinkomen van de meeste huishoudens. Men kan zich zonder de BPM eerder nieuwe, veilige en minder vervuilende auto’s veroorloven.

Daarnaast kan de 3,6 miljard euro per jaar aan BPM-inkomsten (bron: kabinetsplannen.nl) beter door de belastingbetaler zelf worden aangewend voor andere doeleinden.

Het voorgenomen kabinetsplan om de BPM vanaf 2008 gefaseerd te verlagen, vinden de belastingbetalers onvoldoende. De BPM dient in Nederland direct en volledig te worden afgeschaft. En er dienen geen andere extra autobelastingen voor in de plaats te komen. Tweedehands auto’s worden in een keer minder waard en tegelijk wordt een andere tweedehands of nieuwe auto goedkoper. Daarna wordt de koopkracht van belastingbetalers voortaan niet meer aangetast door de BPM.

Wil jij dit ook?
Via de niet-politieke community Belastinglobby.nl kan iedereen Belastinglobbyist worden en wekelijkse acties tekenen.
www.belastinglobby.nl

22 REACTIES

  1. Mooi voorbeeld: BMW 335i Coupé, een auto waar de meeste Nederlanders slechts van kunnen dromen aan 80.000 euro, kost in de States 41.500 euro (full option), de prijs van een middelgrote leasebak.

  2. [1] En dan hebben Europese auto’s in Amerika veel status, omdat ze zoveel duurder zijn dan Amerikaanse. Bij de huidige dollarkoers (1,4353) is dit overigens wel eventjes $59.565, maar nog altijd minder dan onze euro-prijzen.

    Overigens klopt het artikel niet helemaal. Er wordt eerst BPM geheven en daarover nog BTW. Die percentages kun je echter niet zomaar optellen. De werkelijke opslag is niet 64% maar ‘slechts’ 54% (45,2 x 1,19 = 53,8; straks 45,2 x 1.2 = 54,2), tenminste, als je je beperkt tot de BPM, onderwerp van dit artikel. De gecombineerde BPM en BTW maken een auto 73% (straks: 74%) duurder! Een auto is dus niet 64% maar 73% te duur! Voor wie dit na wil rekenen:
    Kale prijs 20.000. Plus BPM en BTW wordt dit 20.000×1,452×1,19=34.558. Opslag is dus 14.558. 14.558/20.000=0,7279 oftewel 73%.

    De staat confisqueert dus ruim 42% van de consumentenprijs. Wat heeft de staat gedaan om dat te verdienen? NIETS. Behalve misschien de fabrikant / importeur / handelaar dwars zitten met allerlei verplichtingen en geboden…

    Bovendien klopt deze zinsnede niet: "De BPM is onnodig en veel te hoog". De BPM kan niet te hoog zijn als deze onnodig is. ‘Te hoog’ suggereert immers dat er ook een acceptabel bedrag voor BPM zou bestaan, en dat is niet zo.

    BPM is onnodig. Punt. BTW trouwens ook…

  3. [2]
    Voorop gesteld dat ik de BPM ook belachelijke vind klopt het volgende niet:

    > Overigens klopt het artikel niet helemaal. Er wordt eerst BPM geheven en daarover nog BTW.<

    Over de BPM wordt géén BTW geheven.
    De berekening van de prijs die je uiteindelijk betaald is:

    Eerst netto-catalogusprijs + BPM en dan netto-catalogusprijs + BTW. Deze bedragen worden bij elkaar opgeteld.

    In de tijd dat de BPM nog BVB heette werd wél BTW over de BPM/BVB geheven.
    Daar heeft de EU commissie na een aantal jaren ‘gehakketak’ met de NL Roverheid een stokje voor gestoken en vanaf dat moment heeft men de wijze van berekenen gewijzigd en werd de BVB gewijzigd in BPM. Uiteraard zijn de auto’s daar niet goedkoper van geworden.

    In Portugal werd ook BTW over de BPM geheven maar dat land is daar per 010107 óók, gedwongen uiteraard, van afgestapt.

  4. [3] "In de tijd dat de BPM nog BVB heette werd wél BTW over de BPM/BVB geheven"
    Ah, vandaar mijn vergissing. Dit is de gebruikelijke werkwijze van de staat; over de accijns in de benzineprjs wordt meen ik wel BTW geheven, of is dat ook gewijzigd?

    Dank voor de correctie. Dan zijn auto’s inderdaad 64% te duur, zodat de staat 39% confisqueert van wat de consument betaalt, 3% minder dan ik eerst berekend had. Blijft natuurlijk absurd.

  5. Je hoeft maar even over de grens te kijken, bijv. Duitsland. Daar zijn auto’s ook behoorlijk goedkoper.
    Bijv. het nieuwste model van Nissan, de Qashqai. Kost een instap model in NL ong. 24.000 euro, dan kost hetzelfde instap model in Duitsland ong. 17.000 euro. En de hoeveelheid aan procenten die over de netto prijs opgeteld worden, is voor de consument niet echt belangrijk. Belangrijk is natuurlijk het totale prijskaartje en die ligt in NL, mede door de BPM+BTW veel hoger! In NL zijn de politici met hun heffingen totaal dolgedraaid!! Maar het gekke is dat NLers het systeem niet onderuit willen halen met bijv. een kopersstaking of door eens wat kritischer te kijken bij de aankoop van een auto of door langer door te rijden in het oude karretje. Uiteindelijk is een auto niet meer dan een vervoermiddel en disposebal. Eigenlijk debiel dat half NL ligt te GEILEN op dit stuk blik, vreemd fenomeen? Ze we autofetisjist? &#8230;&#8230;.Wie heeft het wel eens met zijn auto gedaan?
    En bedenk wel dat een veredeld stuk blik als een auto ook nog eens je doodkist kan worden! Een doodkist is incl. BTW, maar is nog even zonder BPM.

  6. [5]
    Toch denk ik dat je met een Mercedes CLS makkelijker neukt dan met een Suzuki Alto

  7. Natuurlijk maakt het geen moer uit of er BPM is of niet. De overheid wil sowieso geld binnenkrijgen, en zal nooit afslanken. Het enige dat verandert is de plek waar het gehaald wordt, maar niet de belastingdruk over de hele linie.
    Straks dus minder BPM, maar meer BTW, of inkomstenbelasting, of een nieuwe belasting (milieu is altijd een goed excuus).

  8. [5] Nog een kleine reactie. Het 64% klopt nog steeds niet. Er zitten namelijk nog toeslagen en kortingen bij. Deze zijn afhankelijk van het energielabel (extra erbij), extreme zuinigheid (soms flink wat eraf) en brandstof (benzine eraf, diesel iets erbij).

    Het tarief ligt daarom vaak ietsje lager, maar soms juist fors hoger. Met name de ‘leuke’ auto’s zijn vaak duurder.

    Vanaf 2008 wordt het nog ingewikkelder omdat er slurptaks en fijnstofheffing bij komt. Daarnaast gaat de BPM omlaag met 5% en komt er ‘dus’ ruim 7% bij de motorijtuigenbelasting. Op termijn gaat de BTW echter weer omhoog naar 20%.

    Wie importeert vanuit de USA, krijgt een heffing van 10% op de USA prijs inclusief transport en verzekeringskosten, maar de BPM wordt berekend op de Nederlandse prijs in euro’s. Nieuw is dat deze prijs nu eindelijk wél vastgesteld wordt op de werkelijke Nederlandse waarde ipv een fictieve tabel.

    Leuker wordt het niet, makkelijker ook niet.

  9. [7] Ik neuq liever IN zo’n auto. Hoe groter hoe beter. Voor de ‘met’ heb ik toch echt liever dat Friese model, weet d’r naam niet meer.

  10. De BPM zorgt er ook voor dat het Nederlandse wagenpark niet vernieuwd wordt. Het gevolg hiervan is dat men in Nederland in verouderde modellen blijft rijden die vervuilender zijn voor het milieu.
    Het is dus onmogelijk om het milieu argument aan te dragen om de BPM te verdedigen.

  11. [10]
    Als je een CLS kunt betalen moet een fatsoenlijke hotelkamer met bubbelbad en kingsized bed ook niet zo’n probleem zijn

  12. Maar ook zonder auto kom ik wel aan de kost en als ik in een kleine auto rijd dan vinden de vrouwtjes mij zielig en willen ze mij troosten! [13]

  13. IIX?? = IIS = MR. XXL!!, dus……kom maar op met die lekkere, fijn gekruide stukken……….vlees! Vooral T-Bone is lekkerrrr.
    [14]

  14. En om alles nog leuker te maken, gan we in april (?) 2008 de handel nog even verhogen met een fikse CO2 toeslag.

    Een Hummer kost dan ¤ 30,000 meer.

    Ik zeg KASSA voor de Boskabouter.

  15. Ik vind het terecht dat we bpm betalen. Eigenlijk moet de regering de btw ook nog maar verhogen tot bijvoorbeeld 30%. Of…. Beter nog, de staat geeft alle NuKubu’s een maandelijks overlevingspakket met daain 1 pond namaakkoffie, benzine bonnen, een pakje hagelslag fantasie, en 1 keer per kwartaal een koetjesreep. Ben je meteen van het rondpompen van allerlei toeslagen en kortingen af. Leuker kunnen ze het niet maken, eenvoudiger wel. Ik geloof niet meer in sprookjes///

  16. Kunnen we geen spotje maken en uitzenden met als slogan "door de BPM, kon wijlen deze bestuurder zich geen nieuwe auto verloorloven die WEL een ABS en airbag had"?

  17. [19] Als autofabrikanten nou eens gewoon een beschaafde winstmarge gingen hanteren zouden auto’s ook niet zo duur zijn als nu. En aangezien het hier over belastingpercentages gaat zal er ook nog eens minder belasting naar de staatskas gaan. Preutse egoisten als Punt em zullen dat geweldig vinden.

  18. [19] Voordat we airbags en gordelspanners testen, testen we liever eerst de remmen.

  19. [20]
    Wat is beschaafd volgens jou ?
    Hoeveel winstmarge maken ‘ze’ nu ?
    Hoeveel winst mogen ‘ze’ gaan maken na de door jouw gewenste ingreep van overheidswege ?

    Zou het niet beter zijn om ‘ze’ te nationaliseren en ‘ze’ door jou te laten besturen ? Gewoon alles centraal plannen, door een aantal van je kameraden samen met jou deze eervolle taak van centrale planner op je te laten nemen ?

    Eén advies (gratis): hang je geitenwollensokken nat op aan de lijn, als ze te klein worden passen ze niet meer. Je zult wel niet anders gewend zijn overigens, ten slotte zijn alle goederen die voortkomen uit het kapitalistische systeem, zoals een wasdroger, niet aan jou besteed. Om van een wasmachine nog maar te zwijgen.

    Doe de groeten aan Jan Maorijnissen !

Comments are closed.