Belasting betalen kost geld. Logisch. Maar het kost véél meer dan de meeste mensen denken.
Niet alleen al die verborgen belastingen, zoals BTW, werkgeverslasten, etcetera, maar ook ‘gewone’ belastingen kosten meer dan u denkt.

Het beste voorbeeld is wellicht de vennootschapsbelasting. Een ondernemer moet belasting betalen over zijn winst. Stel, de ondernemer investeert een miljoen. In plaats van de investering had hij dat geld ook op een bankrekening kunnen zetten, en dan ongeveer 5% rente ontvangen. Logisch gevolg is dat de ondernemer in kwestie dus meer dan 5% moet verdienen, anders is al zijn werk behoorlijk nutteloos geweest. In dit geval moet de ondernemer dus minimaal 50.000 euro verdienen.

Zodra de belastingdienst echter om de hoek komt, moet de ondernemer niet 50.000, maar 50.000 euro plus de te betalen vennootschapsbelasting verdienen.
Er zijn heel veel ondernemingen die ongeveer op deze grens zitten. Stel, de ondernemer heeft een product waarmee hij verwacht 80.000 euro te kunnen verdienen. Zonder vennootschapsbelasting zou hij dit product op de markt brengen. Echter, dankzij de vennootschapsbelasting is het nu opeens verstandiger om dit niet te doen.

Doet hij het toch, dan zal hij zijn prijzen in ieder geval hoger maken dan in een systeem zonder belastingen. Belastingen zijn voor de ondernemer namelijk een kostenpost, en die mogen de consumenten uiteraard betalen (plus de BTW erover natuurlijk).

Dan is het dus niet gek dat producten tegenwoordig voornamelijk in het buitenland worden gemaakt. Je zou als producent wel gek zijn om in Nederland te produceren, met zijn hoge lonen, hoge lasten en enorme fiscale druk.

Het gevolg van dit alles is dat de economie veel kleiner is dan hij zou kunnen zijn, dat er dus waarde vernietigd is. Waarde die niet te becijferen is, maar gegarandeerd duizenden banen kost. Belastingheffing vernietigt banen.

Het is de aard van belastingheffing dat het niet alleen rechtstreeks geld kost, maar ook nog eens waarde vernietigt, en zelfs levens kost. Omdat wij in Nederland zo veel belasting betalen op de aanschaf van nieuwe auto’s, rijden wij hier gemiddeld in veel kleinere en oudere auto’s rond dan bijvoorbeeld ons buurland Duitsland. Juist die kleinere, oudere auto’s zijn minder veilig dan de nieuwere, grotere modellen. Een overheid die BTW én BPM heft over de aanschaf van extra airbags in uw nieuwe auto mag wat mij betreft trouwens nooit meer zeuren over verkeersveiligheid, maar dat terzijde.

Waar je ook kijkt, belasting kost altijd méér dan je denkt. Door de inkomstenbelasting wordt een uitkering genieten aantrekkelijker. Overdrachtsbelasting maakt dat mensen niet snel dichter bij hun werk gaan wonen, accijnzen op brandstof zorgen dat alles dat transport nodig heeft duurder wordt, enzovoort, enzovoort.

Het afschaffen (of minimaal drastisch verminderen) van de belastingen zou dus meer voordelen hebben dan je op het eerste gezicht wellicht denkt. Zo veel, dat iedereen er dusdanig op vooruit zou gaan, dat mensen lachend zouden betalen aan bedrijven die diensten aanbieden die nu nog onder het staatsmonopolie vallen. Als bonus hoeven we ons dan ook niet meer te ergeren aan al die onzin die nu uit Den haag komt. Alleen dat al zou de geluks-index in dit land met tientallen procenten doen stijgen.

20 REACTIES

 1. Winst ¤ 100,000.00

  VpB ¤ (25,000.00)

  Reserve ¤ 75,000.00

  Dividend ¤ (75,000.00)

  Saldo ¤ 0.00
  ============

  Prive
  dividend ¤ 75,000.00

  Belasting ¤(18,750.00)

  Netto ¤ 56,250.00
  ============

  Van de winst verdwijnt dus 43.75% in de zakken van de grootste ondernemer van dit land.

 2. You Took the Words Right Out Of My Mouth. Nooit gezegd maar wel gedacht; een kleinere auto (betuttel- of keutelblik) is gevaarlijk en typisch iets voor NL. Eeuwig en altijd de bemoeizucht van NLse overheid die indirect bepaalt in welke auto men mag rijden. Mits je echt gefortuneerd bent of diep rood wilt staan, dan mag je voor belachelijk veel geld in een Edel Karosse rijden. En dat weiger ik dus, want dan krijgt de overheid precies wat hij wil. Echt tuig onze overheid. Niet dat ik bloedgeil ben op een stuk blik, maar de bemoeizucht van de overheid met de linkse plannenmaker bij de Ministeries komen me aardig de strot uit!

 3. Om het heeeeeeel kort te zeggen. Van uw bruto salaris is aan het einde van het jaar zeker 80% direct of indirect bij de (lokale, centrale en straks supranationale) overheid terecht gekomen.
  Maar goed, die doet er dan ook heeeeeeele goed dingen mee. Mag ik een emmertje?

 4. [2]
  Precies. Er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk weglekt naar de klojo’s in Den Haag. Een mooi voornemen voor 2008 en beyond. Belastingontwijking via Cyprus bijvoorbeeld. Zorg er voor dat je geen DGA meer bent. Oude auto op de zaak >15 jaar. Emigreren. Voor wie het echt zat is, zijn er wel wat opties..

 5. ja, alle info is nuttig maar dat kan toch ook via Zwitserland, Panama of een ander belasting paradijs??

 6. Tja, ik denk niet dat het echt wat voor mij is eerlijk gezegd. Ik ben geen ondernemer, ik heb alleen een klein kapitaal aan gok geld dat ik fiscaal aantrekkelijk wil wegstoppen dan lijkt een Zwitserse bankrekening voor mij een betere optie.

 7. Ik denk dat als heel nederland geen inkomstenbelasting en nog wat belastingen niet moest betalen, zou iedereen hier rijk zijn, en ook snel nog rijker.
  Alleen, probeer dat maar eens te vertellen aan iemand die jarenlang heeft geloofd in de goedheid van de overheid.

 8. Wie geeft de overheid het recht om ons het geld uit de zak te kloppen?? Het is toch allemaal een gevolg van jarenlang indoctrineren en hondsbrutaal toeslaan. Totaal overbluft en zonder na te denken betalen we aan één of andere clown die zich overheid noemt. Doen ze er ook echt iets voor terug? Mag ik het oneens zijn als ze mijn geld verkeerd besteden? Mag ik weigeren, zonder sancties? De overheid is een lichaam met een groot uithoudingsvermogen. Val je dood, dan nog lachen ze! [8]

 9. [1] "Van de winst verdwijnt dus 43.75% in de zakken van de grootste ondernemer van dit land."

  Ondernemer? Maffiabende zal je bedoelen!

 10. Ik ben voor een prestatieloon voor ministers, dat zou pas bakken belastinggeld schelen.

 11. [4] "Emigreren. Voor wie het echt zat is, zijn er wel wat opties.."

  TADAA, daar horen we het uit de mond van een libertarier zelf.

 12. Uitstekend artikel Kim.
  Belasting betalen en dan nog over alles is ongelooflijk, vooral omdat iedereen dit pikt. Maar ja, je wordt geindoctrineerd dat belasting ontduikers, zwartwerkers criminelen zijn. Je verhuurt je kennis en/of lichaams kracht en verdient daarmee je inkomen. Dan zijn er struikrovers die dit willen afpakken maar nog wel zo vriendelijk zijn dat je er iets van mag houden,en dat heet de Belastingdienst.

 13. "In plaats van de investering had hij dat geld ook op een bankrekening kunnen zetten, en dan ongeveer 5% rente ontvangen."

  Daar betaal je dus nog belastingen op: 2% inflatie.
  5% rente per jaar wordt dus eigenlijk 3 percent aangroei.

 14. Intro into libertarianism, anarcho capitalism, and the methods to divorce yourself from the state as much as possible, without achieving PT status, which is hard for people with spouse or children.

  [http://www.lulu.com/browse/…]

  Jeff.

 15. [12]
  Dus je bent tóch in staat om mijn bijdragen te lezen ! Een beter begin van 2008 kan ik mij niet wensen.

  Even ter zake: ik heb het niet voor niets op de laatste plaats gezet. Deze optie wordt ook wel ‘stemmen met de voeten’ genoemd. Gelukkig zijn er ook de andere, niet door jou gecopieerde methoden om immorele mensen zoals ambtenaren de duimschroeven aan te draaien.

 16. [14]
  De 2% inflatie is wat de boeven ons wijsmaken. De werkelijke inflatie loopt tegen de 8%.
  Dus je geld krimpt jaarlijks met 3%.

 17. Misschien moeten ze geld drukken van krimpvrij papier? Scheelt zo weer een paar procent. [18]

 18. Bestaat er ook zoiets als overbelasting? Of weet de overheid precies hoe ver ze moeten gaan?

Comments are closed.