Bureaucratie beperkt zich niet tot de overheid.
Ook in het bedrijfsleven zuigt red tape het
leven uit een onderneming.
Normale mensen veranderen in regelvaste
technocraten en levendige discussies over
echte thema’s worden met jargon overladen
Balkenendebrij.
Bestrijding van bureaucratie beperkt zich veelal
tot mooie woorden of een enkel seminar (!).

Dus ondanks zijn destructieve kracht en de algemene weerzin krijgt bureaucratie nooit de felle tegenstand die het verdient.

Waarom passen mensen zich aan en bevechten ze dit onheil niet ? Waarschijnlijk omdat bureaucratie gewoon een te groot monster is om door één individu te worden verslagen. Tenzij uiteraard die ene persoon het hoofd van een organisatie is. Uiteindelijk zijn het de leiders die de toon van een organisatie zetten door de waarden die ze kiezen en het gedrag dat ze demonstreren. Uiteindelijk zijn het de leiders die de macht hebben om bureaucratie in hun organisatie te laten eroderen.

Niet dat het zo eenvoudig is. Een totale overwinning is zeker in een corporate omgeving onmogelijk en de strijd zal continue door moeten gaan. Daarnaast zal het erkennen van bureaucratie in de organisatie al een shockeffect op het bedrijf hebben. Het is en blijft de interne vijand die voor je het weet weer stevig in het zadel zit.

Hoe kan de strijd aangebonden worden met bureaucratie ? Hier zijn drie aanvalspunten:

1. Maak het belachelijk.

Lach om iedereen die procedures invoert om het procedures invoeren. Schrap het woud van gewichtige titels en ga speciaal achter mensen aan die hun identiteit aan hun functietitel ontlenen. Maak een scene als iemand iets leegs of vaags zegt om een geschil te vermijden. Kweek een cultuur waarin de zin ‘zo hebben wij het altijd gedaan’ nooit meer uitgesproken wordt.

2. Geef vrijheid voor ideeën.

Sluit alle ruimtes waarin PowerPoint presentaties gegeven kunnen worden. Die presentatiepraktijk geeft bureaucratie echt alle ruimte door een idee met ceremonie en éénrichtingsverkeer aan te kleden. Wat je in plaats daarvan wilt, is een organisatie waarin ideeën vrijelijk opborrelen, overal en nergens. Van de cateringdame tot de financieel directeur. Een onderneming waarin de waarde van een idee niets te maken heeft met het aantal strepen op de schouder van de persoon. Maar alles met hun inzicht en creativiteit.
Zorg voor een sfeer waar mensen gewaardeerd en beloond worden die een enthousiaste en grenzeloze houding ten opzichte van ideëen hebben. Hou van de mensen die presentaties haten !

3. Laat mensen mislukken.

Metsel niet alles dicht maar geef mensen ruimte. Dat scheelt een hoop onnodige regelgeving en geeft meer verantwoording c.q. plezier in het werk. Een onderneming die riskante opdrachten aan zijn personeel geeft en zegt: ‘ zoek je grenzen op’ ademt een cultuur van betrokkenheid en avontuur. En dat straalt een belangrijke boodschap uit: dit bedrijf is geen machine en jij bent geen tandwiel.

6 REACTIES

  1. Stelletje dromers, dit zal nooit gebeuren:
    Oorzaak nummer 1 van bureaucratie is de walgelijke lafheid van de gemiddelde mens. Bang om anders dan anderen te zijn. Altijd alles voor het eigen hachje. Conformeren is toch veel makkelijker en veiliger dan respect hebben voor je eigen persoonlijkheid?

    Beter met z’n allen ongelijk hebben en verkeerd bezig zijn dan eenzaam gelijk hebben en op de juiste weg zitten. (om dan uiteindelijk ontslagen te worden…)

    Kortom: bureaucratie is het product van ons kuddegedrag.
    Vreselijk.

  2. Maar bureaucratie is een industrie op zich, het levert hoe dan ook geld op! Dus waarom zou men er iets aan willen veranderen? En je hebt gelijk als je zegt dat het een product is van kuddegedrag, want copieren is toch makkelijker dan zelf iets uivinden! We zijn net chinesen, alleen met nog slechtere producten.[4]

Comments are closed.