“De Heerser” (Il Principe) is een zeer bekend werk van de Florentijn Niccolò Machiavelli, waarin deze een soort handleiding geeft hoe men aan de macht kan komen en hoe men die macht vervolgens kan behouden. In de moderne tijd gaat het er iets minder direct aan toe, maar de PvdA heeft zo haar eigen methoden ontwikkeld om aan de macht te blijven, die duidelijk op deze handleiding zijn gebaseerd.

Eén van de strategieën die Machiavelli aangeeft om eenmaal verworven macht vast te houden is het plaatsen van regenten onder het volk, die de heerser gunstig gezind zijn. De PvdA heeft dat goed begrepen: als de populariteit, en daarmee op termijn de macht, van de landelijke partij daalt moet je de macht vasthouden op regionaal niveau. Hier heeft deze vriendenclub een prachtig mechanisme voor bedacht, dat vooral niet bij het volk bekend mag raken, anders werkt het niet meer.

Je geeft de burger het idee dat hij iets te bepalen heeft door burgemeestersreferenda te organiseren. Vervolgens laat je de commissaris van de koningin met een vertrouwenscommissie de kandidaten voorselecteren, en zorg je dat er alleen PvdA kandidaten overblijven. In Utrecht is het referendum faliekant mislukt, als gevolg van de klungeligheid waarmee de commissie wel erg doorzichtig te werk ging en de desinteresse van één van de kandidaten.

Maar men gaat het nog een keer proberen, dit keer in Eindhoven, waar men wederom uit twee kandidaten mag kiezen, waarbij deze kandidaten wederom van PvdA-huize zijn. “De PvdA’ers waren de twee beste kandidaten die voldoen aan de gevraagde capaciteiten.”, aldus voorzitter Gaby van den Biggelaar van de vertrouwenscommissie. Het zal de lezer niet verrassen dat Gaby eveneens van PvdA-huize is. “De vertrouwenscommissie beseft dat de keuze voor twee personen van dezelfde partij voor opschudding zal zorgen”, orakelt Gaby ook nog.

Dit laatste zal ongetwijfeld waar zijn. Zeker nu bekend is geworden dat in Utrecht aanvankelijk niet twee maar vier PvdA kandidaten op de shortlist stonden. Door een fout heeft er op de internetsite van de gemeente Utrecht namelijk tot dinsdagmiddag een verslag gestaan van een besloten vergadering van de gemeenteraad over het burgemeestersreferendum. Daaruit blijkt dat niet alleen de uiteindelijke twee kandidaten van PvdA-huize waren (Aleid Wolfsen en Ralph Pans) maar ook de nummers drie en vier.

Raadsgriffier Ad Smids liet het verslag onmiddellijk nadat hem opheldering was gevraagd van de site verwijderen. „Ik baal hier natuurlijk enorm van. Het heeft waarschijnlijk te maken met ons computersysteem. We zoeken dit tot op de bodem uit, want dit is erg vervelend. We zullen voorlopig even afzien van het digitaliseren van vertrouwelijke raadsnotulen totdat de techniek niet meer faalt.”

Natuurlijk is het altijd “de techniek” die faalt. Niet dus. Een erg vervelende eigenschap van computers is dat ze altijd gelijk hebben. Als de techniek dus in orde is en er toch ongewenste informatie wordt vrijgegeven ligt dat niet aan de techniek, maar aan de beheerders daarvan. En dat zijn mensen, en mensen maken gelukkig fouten (hopelijk niet te vaak). En door zo’n fout weten wij nu weer waarom onze regenten bepaalde informatie zo angstvallig voor ons verborgen houden.

In dit geval betreft dat dus informatie waaruit blijkt dat de PvdA, in navolging van Napoleon en Stalin, het standaardwerk van Machiavelli zowel koestert als weet toe te passen.

Bronnen:
www.nu.nl/news/1361204/11/E…
www.telegraaf.nl/binnenland…

12 REACTIES

 1. Het wordt steeds duidelijker en schandaliger hoe de politieke nomenclatura de baantjes onder elkaar verdeelt. En hoe slim ze er een soort democratisch tintje aan geven.

 2. De PvdA speelt het slim.
  Derze machtsgeile opportunisten hebben zich werkelijk in elke belangrijke bestuurlijke organen ingenesteld. Dit gaat ook gebeuren in de nieuwe EU-superstaat. Ook de mainstreammedia hebben ze stevig in hun handen.
  Het is natuurlijk om te schuddenbuiken van het lachen dat je in Eindhoven kunt kiezen tussen een PvdA-er of een PvdA-er.
  In Nijmegen waren de 4 meeste geschikte kandidaten dus een PvdA-er, een PvdA-er, een PvdA-er offff….een PvdA-er!
  Hoezo democratie??

 3. Maar je kan tenminste nog wel kiezen en dat is al heel wat!
  Dag meneer, u mag kiezen het linker of het rechterbeen eraf! [4]

 4. Als je als hoogopgeleide niet van standpunten of ideeën kan veranderen, dan riekt zoiets naar een vorm van autisme! [8]

 5. Hoger opgeleid betekend concreet zwaarder gehersenspoelt.

  Misschien ben ik dan wat slimmer of zo. Maar alle intellectuelen die ik hier in Nederland tegen kom heb ik kunnen betrappen op kwakzalverij en sofisme. Dat leren ze op de universiteit, en ze moeten er na afstuderen mee doorgaan om hun absurde studieschulden mee af te betalen.

  TBS en dwangverpleging voor een pedofiel bijvoorbeeld. Gewoon castreren helpt heel wat beter, en is duizenden malen meer economisch. Bovendien, die politici praten en denken alleen in termen van Geld, en gaan dan beslissingen nemen over oorlog en vrede.

  Valt het niet op dat vooral landverraders kans maken op een politieke carriëre? Nou, mij wel. Ik begrijp dat heel goed, dat heet: De Wraak op Willem de Zwijger.

  PvdA is in mijn ogen een papenmis voor Generaal Roothaan, net als het logo van de Vara en de vlag van Wallonië.
  http://nl.wikipedia.org/wik

 6. Alweer een PVDA-lachtertje. Kan er niet een hoogleraar geschiedenis / politocologie opstaan die even de PVDA door de jaren heen afgaat en laat zien wat voor een vieze machtspartij het is?

 7. Eindelijk een beetje slimme gasten met name metselaartje en hub

  deze is voor jullie ik ben een repper die de bergen doet verzetten

  Is ijs helemaal van Ijs
  of maakt de meester dat alleen
  maar kleine jongens wijs

Comments are closed.