Verkeersminister Camiel Eurlings
schrok van de filedruk in Nederland
toen hij na twee en een half jaar
toeren door België, Frankrijk en
Duitsland hier ook in de rij mocht
aansluiten. Eurlings vraagt zich af
waarom de mensen dit accepteren.
‘Waar is de drive van: er kan wel
degelijk iets aan gedaan worden!’
Minister Eurlings: ‘Als je dan weer dag in, dag uit in Nederland bent, schrik je van de gigantische filedruk hier. Zelf sta ik tien uur per week in de file, minstens… We moeten een cultuuromslag maken en stoppen met gediscussieer over bijvoorbeeld verbreding van snelwegen. Nu hebben we gezegd: afgelopen daarmee, we gaan het doen ! Daar wordt drie en een half miljard euro voor weggezet. Een giga-bedrag.’
Tot zover de doortastende taal van de minister. Dan nu de cijfers. Dit jaar dragen Nederlanders via accijnzen en btw op diesel, benzine en lpg alleen al 8,7 miljard euro bij aan de inkomsten van het rijk. De accijns op een liter benzine gaat overigens binnen anderhalf jaar omhoog tot 62,9 procent. Maar daar blijft het niet bij. Automobilisten en transportondernemingen vullen de schatkist ook nog met aanschafbelasting voor nieuwe auto’s (BPM), motorrijtuigenbelasting, eurovignet (vrachtwagens) en btw over nieuwe en gebruikte auto’s, autoverhuur, verkeersopleidingen (vrachtwagens) en reparatie plus onderhoud.
Bij elkaar opgeteld haalt het rijk dit jaar 17,2 miljard euro binnen aan verkeersbelastingen.
Daar staat 5,8 miljard aan investeringen in asfalt en spoor tegenover. ‘De prijs-kwaliteitverhouding is al jaren zoek’, aldus Bovag directeur Koos Burgman. ‘Het snelwegennet is in de kern nog vrijwel hetzelfde als in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Hier en daar zijn er wat extra rijbanen aangelegd maar dat is het dan wel.
In de afgelopen decennia was en is de auto de melkkoe van het rijk. De investeringen in infrastructuur blijven steeds fors achter bij de inkomsten die het rijk heeft uit automobiliteit. Men geeft dat geld liever uit aan andere zaken, die niets te maken hebben met het oplossen van het bereikbaarheidsprobleem.’
Met dat giga-bedrag valt het dus wel mee of tegen. We moeten inderdaad, zoals Eurlings zegt, dit niet meer voetstoots accepteren ! Als we gaan rekenen vanaf 1970 dan had er een slordige extra 400 miljard euro in ons wegennet geïnvesteerd moeten worden. Met dat bedrag kunnen alle files in Nederland eindelijk opgelost worden. Hoeft de spitsheffing niet ingevoerd te worden, is de slogan Nederland Distributieland eindelijk van toepassing en het scheelt de burger en het bedrijfsleven bakken met geld en zeeën van tijd. Wie heeft er de drive voor een proefproces ?
Sorry, ik kom dagelijks in Belgie en Duitsland en kan niet zeggen dat het daar zoveel beter is (mn Dortmund, Brussel en Antwerpen. Maar verder, helemaal gelijk, het wordt eens hoog tijd dat er eens flink geinvesteerd gaat worden in het nederlandse wegennet. In plaats van al die idiote plannen als carpoolstroken, ritsen, snelheidsbeperkingen en wat dan al niet meer.
[1] Of je nu in Belgie of in Nederland in de file staat maakt niets uit natuurlijk, file is file. Maar wanneer Nederland 400 kilometer file heeft staan staat er bij ons 250.
Snelheidsbeperkingen zijn erg nefast. verkeersspecialisten hanteren een paar leugentjes, zoals dat files door snelheidsverschil zouden veroorzaakt worden. Files worden door drukte veroorzaakt. Hoe sneller je rijdt, hoe minder files. Net als met electrische spanning, vervoert een smalle weg aan hoge snelheid evenveel verkeersstroom als een brede weg aan lage snelheid.
Rekeningrijden is alleen om geld op te halen voor exploitatiekosten+winst. Die winst kunnen ze dan lekker aan leuke projectjes uitgeven. De beloofde vermindering van files hopen ze te bereiken door een vermindering van het aanbod als gevolg van de beprijzing. Dit zal achteraf niet zo blijken te zijn wat dan weer een reden is om de prijs te verhogen. En ondertussen komt er geen milimeter asfalt bij.
[3] Files oplossen door het verkeer te verminderen dus.
Hoe idioot kan je zijn?
Wat dacht je van een dokter die een slecht doorbloed been wil genezen door de bloedtoevoer te verminderen?
[2]
"Maar wanneer Nederland 400 kilometer file heeft staan staat er bij ons 250."
Ach, wij lopen nu eenmaal altijd achter tov Nederland
[4] Ow dus dat is de oplossing: de economie stoppen zodat er geen economische problemen meer zijn. Of, zoals Stalin al zei: "Death solves all problems: no man, no problem."
Wat dat betreft zijn de linksen de beste politici om de file op te lossen.Voor je het weet zit onze economie op het niveau Albanië. En dus geen files!De echte oplossing? Al het spoor asfalteren, en toegankelijk maken voor vrachtwagens en bussen. Dan heb je in één klap een landelijk netwerk voor goederenvervoer (tot in de stad!), en een veel flexibeler netwerk (met talloze private bus-maatschappijen) voor het OV.Probleem opgelost.
Bram Meulblok [14] reageerde op deze reactie.
Geld zat in Nederland.
Als je al die nieuwe auto’s op de weg ziet, dan denkt de regering dat rekening rijden en extra accijns makkelijk kunnen.
Niemand gaat voorals nog de barikkades op.
[2]
Als elektro specialist krijg ik de kriebels van je vergelijking.
Het is de hoeveelheid stroom die dikkere leidingen nodig heeft en de snelheid van spanning is een constante en is gelijk aan de lichtsnelheid. Je doelt op de hogere spanning van hoogspanningsleiding waardoor rekenkundig de stroom lager wordt. De capaciteit, uitgezonderd de verliezen blijft echter gelijk.
De mens is als natuurkundig begrip niet om te turnen tot een ADHD-achtig sprinkhaan om later weer terug gevormd te worden.
Capaciteit wordt altijd verhoogd door snelheid. Als voorbeeld; Schiphol heeft een koffertransportsysteem waarvan de capaciteit enige jaren terug verhoogd is door een veel hogere snelheid.
De koffers halen nu een snelheid van bijna 70 km/h. Alleen zo kunnen ze in die kelders de capaciteit bedienen die nodig is.
Alleen de bochten moeten misschien nog verbeterd worden omdat Schiphol ook bekend staat als de luchthaven met de hoogste aantal zoekgeraakte koffers.
Of komt dat omdat hemelsbreed A’dam west met al haar kansenwijken hier niet zo ver vandaan ligt?
Dus mocht het schuim in je, in het buitenland gekochte en netjes in de koffer verpakte, fles parfum staan, weet je nu waarom dit komt. 🙂
Ik weet niet wat voor een ‘electro-specialist’ je ben maar er klopt helemaal niks van.
De vergelijking die Bud maakt klopt wel degelijk. (wat niet direct wil zeggen dat het zo werkt, maar de vergelijking is duidelijk)
En de ‘snelheid van spanning’ in een leiding is niet gelijk aan de lichtsnelheid en de capaciteit van een leiding neemt ‘echt wel’ toe met de werkspanning..
[9]
[10]
Ik lul als een kip zonder kop na kippig zonder kop gelezen te hebben.
Je hebt gelijk dat het niet klopt.
Zal nogmaals het ING papiertje gaan halen.
[2] ‘verkeersspecialisten hanteren een paar leugentjes, zoals dat files door snelheidsverschil zouden veroorzaakt worden.’
Lijkt me volkomen juist.
Files worden veroorzaakt door remlichtjes. En door regelrechte blokkades (ongelukken, overigens helpt daar geen extra asfalt tegen)
De capaciteit van wegen neemt wel toe bij hogere snelheid, maar een auto moet onvermijdelijk afremmen. Je kunt nu eenmaal niet met 200 km per uur ’n Ikea binnenrazen.
Is het aanbod op een rijstrook >2200 voertuigen per uur, dan begint de remgolf. Zo gaan die dingen.
Mocht nu je conclusie zijn dat er dan maar extra rijstoken aangelegd moeten worden, dan heb je het mis.
Dan neemt de capaciteit ter plaatse weliswaar toe, maar elders neemt het aantal knooppunten toe. En dat geeft ook weer remlichtjes.
Het is gewoon niet simpel. Sommige problemen in de natuurkunde zijn niet simpel.
[12]
Met libertarisme wordt alles simpel
Comments are closed.