Het kerstfeest is sterk verbonden met VREDE.
Daarom is het vandaag wel relevant onderstaande inscriptie op het Vrijheidsbeeld te overwegen.
Vrede en persoonlijke vrijheid gaan immers hand in hand

Not like the brazen giant of Greek fame,

With conquering limbs astride from land to land,

Here at our sea-washed, sunset-gates shall stand

A mighty woman with a torch, whose flame

Is the imprisoned lightning, and her name

Mother of Exiles. From her beacon-hand

Glows world-wide welcome; her mild eyes command

The air-bridged harbor that twin cities frame.

“Keep ancient lands, your storied pomp!” cries she,

With silent lips. “Give me your tired, your poor,

Your huddled masses yearning to breathe free,

The wretched refuse of your teeming shore;

Send these, the homeless, tempest-tost to me,

I lift my lamp beside the golden door!”

Emma Lazarus, “The New Colossus” [1883]
Inscription on the Statue of Liberty
———————————————————-
De wereld was goed op weg in 1883 maar is jammer genoeg weer afgeweken.
Wat een mooie droom als eens alle grenzen weg en alle overheden geminimaliseerd zijn.

30 REACTIES

 1. Wat een mooie droom als WAARHEID eens de bovenhand zou halen op VRIJHEID.
  De droom kan dan misschien zelfs bewaarheid worden.

 2. Ik dacht dat ik een redelijk stukje engels kon lezen maar de strekking hiervan ontgaat me hier toch een beetje.
  Wie helpt deze ongeletterde;-)??

  [1]

  Waarheid en vrijheid zijn juist de twee begrippen (die met dank aan 8 jaar Bush) behoorlijk onderhevig zijn geraakt aan erosie.

 3. [3] The title of the poem and the first two lines refer to the Colossus of Rhodes, one of the Seven Wonders of the Ancient World. The poem talks about the millions of immigrants who came to the United States (many of them through Ellis Island at the port of New York) and the identity of the United States as a declared immigrant nation.

  Prachtig gedicht toch?

  Ik lees dat achter de ‘keep’ een komma hoort te staan. Daardoor wint de zin nog meer aan kracht, wordt het een echte aanklacht (tegen de Europese slagvelden, de Europese tirannie. De ergste slagvelden zouden nog volgen, Lazarus wist niet half hoe voorspellend ze was)

 4. [4]

  Kijk alweer wat geleerd! Nu is het kwartje wel gevallen.

  De VS is in de kern natuurlijk een prachtig land.
  Een land dat werd opgebouwd door met hongerdood bedreigde agrariërs en berooide avonturiers tot het machtigste land ter wereld. Je kunt daar alleen diep respect voor opbrengen en daar doen enkele zwarte bladzijden (oorspronkelijke bewoners en slavernij)uit het verleden niks aan af.

  Jammer dat het nu verworden is tot zowel letterlijk als figuurlijk volgevreten land waarbij de vrijheid ondergeschikt is geworden aan de dollar en macht. De val van Rome dient zich ook daar aan.
  Ik geef ze nog hooguit 10 jaar als economische en 20 jaar als militaire grootmacht.

 5. [5] Heel mooi land, de VS.
  En van die tekst krijg ik een brokje in de keel.
  Maar voorspellen is altijd lastig…
  Het CDA was een paar jaar geleden ook ‘afschreven’ door de PvdA.. 😉

 6. GEEN droom misschien … maar wel goed genoeg …

  En de Amerikanan geven nog steeds twee-en-een-halve keer MINDER uit aan "overheid" als de machtwellustige Europese shitsjialisten …

  Nog minder uitgeven is helemaal een gekkemans droom …!

 7. [5]
  Volgevreten zijn ze niet GB, de gemiddelde working class Amerikaan is financieel slechter af dan twintig jaar gelden. De upper class misschien. In feite zijn de Amerikanen slachtoffer van de steeds toenemende schuldenberg.

  Na het feestje komt de kater en dat is nu.

 8. [8]

  Toch misschien een teken dat de "vrije" markt zoals die in de VS na het vallen van de muur en de USSR is ontstaan niet werkt??

 9. [6]

  Het CDA was een paar jaar geleden ook ‘afschreven’ door de PvdA.. 😉

  Nog maar eens een teken hoe wereldvreemd die PvdA-ers eigenlijk wel niet zijn.
  Het CDA is een machtfactor en zal dat altijd blijven hoe jammer ik dat ook vindt.

 10. [8] LOELKOEK .. ik woon al dertig jaar GELIJKTIJDIG aan beide oevers van de grote haringvijver ..

  [9] Yaaa … Yaaa…., volgens een RUG promovendus, die in Tilbug bij (wijlen) de vaksbondsbugemeester stage liep, is de Verzorgingstaat NIET compatibel met het vrije markt mechanisme dus moet de laatste verdijnenen … Maarmisschien weet GB gewoon niet waaaar hij het over heeft …

 11. [8]

  Waar de mensen in Nederland geen flauw idee van hebben, en het zich ook niet kunnen indenken, is dat men in de VS al gauw meer en langer gaat werken als men meer geld nodig heeft. En men vaak twee of zelfs drie verschillende banen heeft.

  Het is zelfs heel gewoon dat een ingenieur bij (zeg maar IBM) die een ton verdient nog eens een derde of de helft er bij snabbelt, en in het kerstseizoen door voor een groot warenhuis als Sear Roebuck te werken … en dat zijn dan de professionals.

  Daaaaarom heeft in de VS (en Canada) het gemiddelde arbeidersgezin ook inkomsten uit gemiddelsd drie bronnen, en is werkloosheid nooooit zo’n ramp als hier … waar men ook nooooit op neergekeken wordt … Letterlijk iedereen is wel eens (tijdelijk)werkloos. Overigens de werkloosheidscijfer worden daaardoor ook met minimaal dertig procent overdreven … Waardoor bij een werkloosheid van 5% de arbeidsmarkt in feit oververhit is … omdat het defact op een 3% staat.

 12. Yaaa … Yaaa…., volgens een RUG promovendus, die in Tilbug bij (wijlen) de vaksbondsbugemeester stage liep, is de Verzorgingstaat NIET compatibel met het vrije markt mechanisme dus moet de laatste verdijnenen … Maarmisschien weet GB gewoon niet waaaar hij het over heeft …

  Als ik me puur tot de harde cijfers over de economische toestand van de VS op dit moment beperk heb ik toch mijn vraagtekens ACP.
  Na de val van de muur heeft het kapitalisme (of wat daar voor door moet gaan) mondiaal vrij spel gekregen maar sindsdien is het met de economische toestand in de VS niet echt beter gegaan.
  Dan heb ik het niet over de happy few maar over joe sixpack.

  Of moeten we kritiekloos met zijn allen achter de VS aan lopen??
  [11]

 13. [11]
  Zal allemaal wel, maar feit is dat de meeste Amerikanen nu harder moeten werken voor minder geld. Soit, het BNP is gegroeid maar de modus is dat niet. De salarissen die ik daar zag voor arbeidersjobs in Montana waren lager dan hier. Ze worden qua koopkracht gered omdat de wig daar veel lager is dan hier. Als de Europeanen in staat zijn om zoveel toegevoegde waarde te leveren dat het continent economisch goed overeind blijft terwijl de Amerikanen zich kapot moeten werken voor een vergelijkbaar inkomen, denk ik toch dat we het hier iets slimmer aanpakken. En dat Europa economisch gehakt van de Verenigde Staten zal maken als de belastingen hier verlaagd worden.

 14. "Of moeten we kritiekloos met zijn allen achter de VS aan lopen??"
  Dat gebeurt al.

  Centrale banken bepalen het economische beleid. Met een beetje geluk komt daar verandering in in de VS, waarna ‘we’ pas écht een goede reden hebben om de VS ‘achterna te lopen’.

  Overigens zijn er diverse fossielen van perkament die zeggen dat daar geen kans op is, omdat de enige die momenteel een verandering van het basiek foutieve monetaire systeem op het programma heeft staan de ‘onbetekenende’ ‘profiteur’ Ron Paul is. Ondertussen is deze ‘onbelangrijke’ figuur een grote bron van onrust binnen de Republikeinse partij, wiens andere kandidaten uit oorlogszuchtige lieden bestaat die er liefst nog een schepje bovenop doen. Oorlog is business ten slotte. Loosers..

 15. [12]
  (1) Drie banen… en dus 80 a 90 uur per week werken? In verhouding tot Europeanen beschikken Amerikanen over weinig vrije tijd en nauwelijks vakantie. Dit in ruil voor een vergelijkbaar inkomen. Niks tegen hard werken hoor maar dan wel tegen een dubbel inkomen. Niet een schlemielenbestaan zoals de gemiddelde Amerikaan.

  (2) Hoe komen ze dan aan die werkloosheidscijfers? Ik neem aan via het aantal aanvragen van welfare. En maak mij niet wijs dat ze daar nog achterlijker zijn dan hier en gaan uitbetalen als iemand nog inkomen heeft.

 16. [14]
  "..dat Europa economisch gehakt van de Verenigde Staten zal maken als de belastingen hier verlaagd worden."

  Bwahaha. ‘hier verlaagd worden’..

  Spass beiseite. Ik begrijp niet helemaal waarom je Montana met Europa wilt vergelijken. Er wonen zo’n 1 miljoen mensen, en ze hebben meer vrijheid (minder overheidsbemoeienis) ofschoon ook daar overheidsbemoeienis contra-producties werkt. Waarom Europa van wie dan ook op welke manier dan ook gehakt zou moeten maken, is mij ook onduidelijk. Ik zit niet te wachten op deze collectivistische wensen. Waar ik wél op zit te wachten, is minder overheidsbemoeienis met mijn leven.

 17. [16]
  (1) punt is dat elke Amerikaan geconfronteerd wordt met de waanzinnige geldverkwisting van de overheid, gefaciliteerd door een geldsysteem dat z’n langste tijd heeft gehad. Dáár zit het probleem.

 18. [18] die geldverkwisting is hier nog groter. Dat kan het dus niet zijn; ik denk inderdaad dat het geldsysteem aan vervanging toe is. Probleem is dat je met liquiditeit zit. Geld moet een dekking hebben. Echter geld wordt ook gebruikt om de dekking te waarderen. Een kip-en-ei probleem dat in de goede oude tijd werd opgelost door geld=dekking te stellen dus munten van edelmetaal.
  Nu zitten we met fiduciair geld, in feite dus geld zonder dekking anders dan door de kredietnemer. terug naar de gouden standaard kan niet meer, er is domweg te veel gecreëerde waarde.
  Weet jij een alternatief?

 19. Misschien gewoon een paar nullen weghalen en daarna geld weer koppelen aan goud?? [19]

 20. [20]

  Daarmee alleen ben je er niet. In de VS heeft men de laatste jaren systematisch het loon van de middenklasse uitgehold ten faveure van een stinkend rijke coöperatieve kliek.
  Daarmee bedoel ik vooral de bankenkliek met aan het hoofd de FED. Deze verschrikkelijke financiële superstaat binnen de gewone staat kiest steeds de kant van de superrijken ten koste van Jan Modaal.
  Met het uitwringen van die middenklasse is het leven uit de VS-economie gehaald. In de EUSSR is men op dezelfde manier bezig waarmee nog maar eens is bewezen dat alles uit de VS de grote plas overwaait.

  Wat dit betreft ben ik het dus eens met Andre in 15

 21. Maar kiezen Amerika en de EU met hun monetaire beleid niet (op dit moment) simpel de weg met de minste weerstand en hoeven daarbij geen enkele verantwoording af te leggen. De EU bracht een munteenheid uit (euro) die de helft minder waard is dan de oude gulden. Dus als ze helemaal doordraaien durven ze ook nog wel die paar overbodige nullen weg te halen. Ze zijn er gek genoeg voor en verwachten van ze kun je alles en niets!
  [21]

 22. [19]
  "Weet jij een alternatief?"
  Het geld zoals we dat nu kennen, is onder monopolistisch beheer. Het alternatief is om die markt vrij te geven en andere geldsoorten niet te verbieden, zoals nu wel het geval is. Op dat moment staat niets meer het in het leven roepen van geld dat op één of andere standaard is gebaseerd, in de weg.

  Er zijn in het afgelopen jaar diverse interessante discussies geweest op de Vrijspreker, maar ik kan ze even niet terugvinden. Allerlei opties zijn de revue gepasseerd, zoals een energie-standaard.

 23. [22]
  Inderdaad. Omdat het monopolisten zijn die de macht aan hun zijde hebben, kunnen ze doen en laten wat ze willen. Zie ook [23]

 24. [22]

  Maar kiezen Amerika en de EU met hun monetaire beleid niet (op dit moment) simpel de weg met de minste weerstand en hoeven daarbij geen enkele verantwoording af te leggen.

  Dan doen ze inderdaad maar vroeg of laat is de weg van de minste weerstand altijd de slechtste weg. Vroeg of laat komt de afrekening. Ik ben alleen bang dat de hoofdverantwoordelijken er weer mee weg komen met; "Ich hab es nicht gewusst". Jan met de pet is de lul en het spel is net als zo’n 70 jaar terug weer op de wagen.

  [19]

  Nu zitten we met fiduciair geld, in feite dus geld zonder dekking anders dan door de kredietnemer. terug naar de gouden standaard kan niet meer, er is domweg te veel gecreëerde waarde.

  Waarom niet??
  Laat de geldhoeveelheid die is ontstaan door de kredietexplosie maar imploderen.
  Een harde maar enig juiste oplossing.
  Je herstelt de verhoudingen daarna toch gewoon naar nieuwe maatstaven en geldhoeveelheid. Goud en zilver wordt de dekking en wat is er mins met de nieuwe marktprijzen die er dan voor goud (2000/3000 euro??) en zilver (50 euro??) ontstaan. Ook nog eens leuk voor mezelf;-)
  Geld weer gewoon als onderpand in de bank en elke jaar controle op die voorraad door een onafhankelijke instantie.

 25. Hoeveel mensen werken zich op dit moment uit de naad? En waarom? Om geld te verdienen en daarmee leuke dingen te kunnen kopen. Niet om te sparen, want dat is een doodzonde, een lege (of nog beter, diep rood staan) bandrekening is goed voor ‘onze’ economie. Hoeveel mensen leefden met het idee om te sparen voor later!? Las op de Vrijspreker een commentaar van iemand die een miljoen gulden bij elkaar verdiend had en nu moest constateren dan deze miljoen gulden niet meer was dan een rijtjes huis. Dan denk ik, hoeveel is een miljoen euro straks nog waard? En waar moet ik nog in geloven? Sparen, hard werken, mooi huis, leuke auto, geweldige baan, kopen, verkopen,beleggen, investeren, nu, later!? Welke garantie biedt ons de vervloekte EU?? Of wil de EU ons duidelijk maken dat er helemaal geen later is! Echt solide komt het EU- zootje niet bij me over.

  De euro is morgen een stuiver. Lang leve de ECB.

 26. [26]

  Heel herkenbaar IIS.
  Ik zit met dezelfde vragen/onzekerheden.
  Hard werken en bezit vergaren wordt belast en ontmoedigd en parasiteren en schuld maken beloond. Waar doe je het allemaal voor?
  Wat doe je er tegen?
  Wellicht goud/zilver, werken buiten het "systeem" of je ook bekeren tot het tokkiedom;-)

  Die woonwagenbewoners, hells angels en andere onaangepaste lieden kun je niet verwijten dat ze geen heldere kijk op hebben op hoe te handelen in deze maatschappij.
  Wie is er hier nou gek en wie hebben er het licht gezien??

 27. Veel wordt er gesproken over beleggen in goud. De enige zwakke schakel van goud is m.i. de overheid. De overheid kan en zal altijd een vinger in de pap willen houden en manipuleert naar behoeven. Ik ben natuurlijk geen expert, maar dat hoef je eigenlijk ook zijn om te weten dat de overheid naar believen de boel naar zijn hand weet te zetten.

  Soms zijn de (tokkie)dommen, wonder boven wonder, net even weer slimmer dan de nuchtere of geleerde denker. Zelfs dolfijnen of apen weten soms beter te vertellen waarin te beleggen!
  Héél eerlijk, ik weet het soms ook niet meer. Daarom wacht ik lijdzaam af op wat gaat komen.
  Weet je wat ook ridicuul is; dat zelfs een bankrekening tegenwoordig een risicovolle belegging is. Toch allemaal van de zotte!!
  [27]

 28. [28]
  Veel wordt er gesproken over beleggen in goud. De enige zwakke schakel van goud is m.i. de overheid.

  Een groot pluspunt heeft het wel; de overheid kan het niet naar eigen behoefte bijmaken dmv drukpersen of wat nulletjes op de digitale rekening erbij zetten.
  Het is voor de oorlog in de VS wel gebeurt dan men het goud bij de particuliere burger heeft geconfisceerd.
  Kun je zien wat voor een vuile honden het zijn.

  Zelfs dolfijnen of apen weten soms beter te vertellen waarin te beleggen!

  En de mensen met macht (=voorkennis) natuurlijk. Het enigste wat je kunt doen is alle "adviezen" van de gehele media en financiële naast je neerleggen en je eigen primaire gevoelens en boerenverstand gebruiken.

  Héél eerlijk, ik weet het soms ook niet meer. Daarom wacht ik lijdzaam af op wat gaat komen.

  Kom op IIS; don’t worry be happy! Een groter deel van de mensen op aarde wordt nog veel harder uitgebuit dan jij en ik.
  Je moet niet alleen naar boven kijken (de CEO’s) maar ook naar beneden (het kind dat tapijten knoopt voor $1 per dag). We zitten met zijn allen nog ruimschoots aan de goede kant van de streep.
  Soms zou ik trouwens ook wel eens willen dat ik hier iets makkelijker mee om kon gaan.
  Ik zie mensen rond mij heen die van niks weten en zich nergens druk over maken.

  Ik denk dat de klap bij die mensen trouwens wel iets harder aan zal komen

Comments are closed.