De Nederlandse belastingbetalers, zowel gezonde als chronisch zieken, gaan er per 1 januari 2008 op achteruit in besteedbaar inkomen.
Per 1 januari 2008 wordt de no-claimregeling van 255 euro aan zorgkosten afgeschaft en wordt een eigen risico van 150 euro ingevoerd.

Verzekerden die voorheen per jaar minder dan 255 euro aan zorgkosten maakten, kregen het overgebleven deel na afloop van het verzekeringsjaar terug. Dit vervalt nu! Met de komst van het eigen risico dient iedere Nederlandse burger de eerste 150 euro aan ziektekosten zelf te betalen. Dat is precies het gemiddelde bedrag wat per persoon per jaar aan ziektekosten gemaakt wordt! Daarbovenop moeten mensen dus gemiddeld nog 1200 euro per jaar premie betalen.
Zowel de chronisch zieken als de relatief gezonde burgers van Nederland gaan er op achteruit door deze nieuwe regeling, omdat ze nu moeten gaan bijbetalen. Daarnaast blijven de premies voor ziektekostenverzekering jaarlijks omhoog gaan.

Belastingbetalers worden door deze maatregel dus verplicht meer voor hun ziektekostenverzekeringen te betalen, zonder dat hier nieuwe diensten of betere verzekeringen tegenover staan. Dit is een vorm van indirecte belasting zonder noodzaak en zonder duidelijk doel. Het is een direct gevolg van de onbeperkte drang van de overheid om over de hoofden van burgers op een onnodige manier geld uit te geven. Belastingbetalers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan ziektekostenverzekering uitgeven.

Wil jij dit ook?
Via de niet-politieke community Belastinglobby.nl kan iedereen Belastinglobbyist worden en wekelijkse acties tekenen:
www.belastinglobby.nl

12 REACTIES

 1. Die no-claim regeling was een goede regeling. Het voorkwam dat je voor elk wissewasje de deur plat loopt bij de huisarts.
  Dat de zorgverzekering verder onder druk komt te staan door de vergrijzing is een feit.
  Volgens mij kan er nog wel bezuinigd worden op de zorg. Ik heb mijn twijfels of een aantal onderzoeken wel echt nodig is of een vorm van werkverschaffing voor de medische sector. Ik heb de indruk dat men niet altijd 100% bezig is met het belang van de patiënt maar ook met eigen belangen.
  De bureancratie en het aantal managers schijnt ook de pan uit te rijzen dus hier drastisch in snijden is noodzakelijk.
  Verder moet er géén zorg meer verleend worden aan chronische wanbetalers.
  Ook niet in noodgevallen; het is een eigen keuze en dus eigen verantwoordelijkheid.

 2. Kan iemand toelichten wat het (meetbare) effect is van deze belastinglobby? Online petities tekenen geeft misschien een goed gevoel aan de ondertekenaars, maar wat levert het werkelijk op? Het huidige (linkse/rechtse) beleid zal pas wijzigen als de politici bang worden. Niet eerder. Kijk maar naar hoe het ging rond Pim Fortuyn. De huidige wantoestanden in de zorg (verzekering) komen vooral door het ontbreken van marktwerking en het verplicht solidair moeten zijn met heel veel profiteurs in de zorg.

 3. @GB: De huisarts valt buiten het eigen risico en viel ook buiten de no-claim.
  De huisarts heeft dus niets gemerkt van het feit dat de hypochonders een zorgverzekering hebben met een no-claim of een eigen risico.

 4. Daarbovenop moeten mensen dus gemiddeld nog 1200 euro per jaar premie betalen.
  Je vergeet het grootste deel, namelijk de 6,5% premie over je bruto loon tot 31.000 euro.
  Wat natuurlijk absurd is. Een verzekeringspremie heffen via de inkomstenbelasting. Also het veel duurder is om iemand zijn been te repareren die 30.000 euro verdiend i.p.v. iemand die 10.000 euro verdiend. Kosten zijn gelijk maar de premie niet. Dat krijg je als de (rover)heid zich er mee bemoeid en niet de markt.

 5. "Met de komst van het eigen risico dient iedere Nederlandse burger de eerste 150 euro aan ziektekosten zelf te betalen. Dat is precies het gemiddelde bedrag wat per persoon per jaar aan ziektekosten gemaakt wordt! "

  Dat lijkt me erg laag. Dat zou betekenen dat de totale ziektekostenplaatje van NL op ±2,4 miljard zou uitkomen. Terwijl in 2002 dit bedrag al op 36 miljard zat.

  Ik geloof onmiddellijk dat wanneer de private sector het zou overnemen deze kosten zouden kunnen halveren, maar dan nog kom ik rond de 18 miljard uit.

 6. [2] Goede maar moeilijke vraag. Om de effecten te meten, zou je een meetmethode moeten hebben. En die ken ik NOG niet.
  Wel is er een duidelijk effect van het "aantal".
  A.De "stemmer" ziet dat hij niet alleen is, en hij maakt zijn mening kenbaar. Doet iets
  B. Grotere aantallen kunnen weer anderen interesseren voor het onderwerp.
  C. De opsteller krijgt een idee of er iets "leeft" op dat gebied, en kan gestimuleerd worden voor meer acties, die misschien meer of ander effect hebben.
  D. Het kan op die manier helpen een "Fortuyn-reactie tot stand te brengen.
  E. ??????

 7. [3]

  Klopt Ivo, stom van mij! Gelukkig heb ik persoonlijk niet zoveel met de gezondheidszorg te maken. Alleen via mijn ouders zie en hoor ik wel eens dingen waar ik zo mijn gedachten over heb 😉

 8. reactie op DVB:
  Ja, Ik denk dat de site Belastinglobby, en zo zijn er meer belasting sites, in ieder geval 1 stapje verder gaat dan klagen of berusting. Alles begint klein, misschien blijft het klein, vele kleine initiatieven tezamen hebben toch een versterkend effect, op termijn dan. Wat ik erin lees is dat t een lange termijn insteek heeft, meer dan 1 x petitie tekenen op de marketingmachine stopbos.nl, etc er wordt een lobby gecreeerd en gepositioneerd, van belastingbetalers ofwel de mensen. Daar zit wel wat in die gedachte, want er is een lobby voor en door alles behalve voor hen die alle rekeningen mogen betalen van al die lobbys. Ik ben benieuwd wat voor plek internet verder gaat innemen de komende jaren in debat door de bevolking en ‘democratische besluitvorming’…

 9. Zorgverzekerrar zonder winstoogmerk prachtige manier van zakkenvullerij.De zorg in 2006 is becijferd op 45 miljard euro ik zelf zie het er niet vanaf! Wanneer wij de gulden weer terug hebben in onze portomonnee dat ziet een ieder de waarheid en niets dan de waarheid!Nu leven we in een maatschappij van 2 halen en 1 betalen, de reclame bladen staan er vol van niemand nog opgemerkt dat is dan de vergrijzing!
  Een remedie is je har verven blond geniet de voorkeur heeft het zelfde effect als grijs!!!

 10. [1] korte vraag:
  Een bezoekje huisarts had toch geen
  gevolg voor no claim…….

 11. Topmanagers zorgen ervoor dat het bedrijf meer omzet maakt maar dat doen ze dus ten koste van klantvriendelijkheid, zie ik dat goed?
  Het wordt steeds erger en erger, waar zijn we nu beland? Ik snap het niet meer. Je btaalt en betaslt en bataalt en dan zeggen ze doodleuk dat je de eerste 150 zelf mag betalen. Zullen we eens massal met letsel het zieknhuis ingaan?

 12. ok. en nu ff snel de spelfouten eruit gehaald:

  Topmanagers zorgen ervoor dat het bedrijf meer omzet maakt. En dat doen ze dus ten koste van klantvriendelijkheid. Pakjesbezorgers moeten bv. meer afleveren voor minder en met minder man. Zie ik dat goed?
  Het wordt steeds erger en erger, waar zijn we nu beland? Ik snap het niet meer. Je betaalt en betaalt en betaalt en dan zeggen ze doodleuk dat je ook nogeens de eerste 150 aan kosten zelf mag betalen. is dit geen ordinaire geldkloppperij? En we betalen al zoveel belasting op belasting op belasting. Plus ik geloof helemaal niks van de noodzaak voor de eco-tax.. Zullen we eens massaal met letsel het zieknhuis ingaan?

Comments are closed.