De goudprijs is het afgelopen jaar $ 130 per ounce gestegen (27 %).

Verschillende financiële goeroes voorspellen een financiële crises waardoor goud op het punt staat in prijs te verdubbelen. Los ervan of je het allemaal gelooft, een deel van je spaarcenten in goud beleggen, kan geen kwaad.

Een recente verwijzing die we ontvingen *), verwees naar de nieuwsbrief van Harry Schultz. Harry is de nestor onder de “hard-money” adviseurs. Hij heeft in het verleden grote naam gemaakt door zijn juiste voorspellingen. (Wat geen garantie is voor de toekomst.)

Een jongere collega van Schultz, Peter Brimelow van Marketwatch, beschrijft de recente adviezen van Schultz. En hij citeert enkele delen van het Schultz advies:
Shultz’s latest letter, just in, is absolutely apocalyptical: “A financial tsunami is upon us,” he says, caused by lax credit and complications introduced by Wall Street’s derivatives craze.

Among other interesting ideas raised by Schultz in his intense, somewhat terrifying introduction: “recession, possibly depression; bank failures; exchange controls; housing prices down by 50%; credit card company failures; money market fund dangers; tripling of U.S. jobless numbers; federal bail-outs for Fannie Mae”.
“If you have not already done so, take immediate measures to safeguard your assets against the global derivative crisis … Most urgent is close out time deposits, buy non-U.S. government bonds.”

In other words, Schultz is saying the U.S. banking system is threatened.
… This is not a time to seek profits, but to protect what U have … Portfolio diversification is essential in troubled times.”
Exposure to gold shares and bullion should be a minimum of 35-45% of your total portfolio, with at least 10% in physical gold bullion and coins, and/or very rare coins … ”
. While Rome burns, gold will smash through its old unadjusted-for-inflation $850 high on the way to $1,600, & who knows how far beyond …”

Wel, klinkt aardig voor een vrolijke Kerst!
Doe er mee wat je denkt dat goed is, maar leg het niet zonder nadenken naast je neer.
Het hele artikel van Peter Brimelow kun je vinden bij:
tinyurl.com/29fey4
*) Met dank aan Ivo Cerckel

46 REACTIES

 1. WAAR bestaat die Schultz van? Rampen(zalige) nieuwsletters schrijven nietwaar?

  De "markt" fluctueert immers ALTIJD, en soms of vaak veel heviger dan anders. Maar wat is de trendlijn op de langere duur zeg 10,20, of dertig jaar … en achteruit of vooruit … uiteindelijk steeds OMHOOG of niet soms?

  Overigens, Schutltz heeft plenty om over te schrijven … De junkbonds, de Savings en Loan debacle, de derivaten handel, te veel en te makkelijke crediet, te weinig en te schaarse crediet. Valuta speculaties, malversaties, liquiditeit … noem maar op …

  Overigens in goud beleggen loont alleen als je het in tonnen doet en de sultan van Brunei bent, anders kan je je haast net zo goed bij de belastingen deponeren …

  In ieder geval voor Schultz is er nooit een vuiltje aan de lucht, maar als je hem gelooft des te meer.

 2. en als je echt op veilig wil spelen dan investeer je niet in goudaandelen maar dan haal je het goud fisiek in huis. als de markten echt zouden instorten kan het oo, gebeuren dat het bedrijf/bank verantwoordelijk voor je goudaandelen ook overkop gaat en dan heb je waardeloos "goudpapier"

 3. De dollar moet instorten, omdat de VS in chaos moet zijn, wil de regering meer macht grijpen.
  De dollar stort in, alles gaat slecht (er wordt natuurlijk niet gekeken waar het door komt) en America wordt in de North American Union gepraat met zijn eigen grondwet enz.

 4. Nou, als de stront toch de ventilator raakt…

  Dan heb ik liever een tuin vol met ingegraven vloeistoftanks voor benzine en diesel en een stapel houtblokken.

  Goud kun je niet vreten… en op gouden sieraden zit dan ook niemand te wachten…laat staan industriele toepassing als microchips e.d., dan wachten mensen wel met een nieuwe computer kopen..
  Je vervangt dus het ene waardeloze papieren goedje voor het andere…

  Terwijl je hout kunt stoken voor huiselijke warmte.
  Bij boeren kun je diesel ruilen voor eten.
  En benzine verpatsen of zelf gebruiken om mobiel te blijven en handel te doen..

 5. [4] Precies, das de reden dat ik 1000liter olie in de garage heb, waarop mijn oude Mercedes perfect loopt. Start weliswaar lastig dan, maar als tie warm is rijdt gelijk op diesel. Bij de eerste beste echte crisis zijn de pompen binnen 2 dagen uitverkocht. En als de stroom uitvalt stook ik ook hout en kun je de vijver gebuiken voor drinkwater. Zorg er ook voor dat je voldoende munitie in huis hebt en minstens 3 vuurwapens. Makkelijk te verkrijgen als je lid van een schietclub bent.
  Goud ik een crisis is totaal nutteloos. Brandstof, water en munitie om te eten bij elkaar te halen en je te beschermen tegen struikrovers. Thats it!

 6. [4] [5] Natuurlijk, als je plek hebt om voldoende consumptie artikelen op te stapelen, moet je dat niet laten.

  In de hongerwinter hebben wij overigens dank zij een aantal "gouden tientjes" heel wat etenswaar (veel) bij de boeren kunnen halen.
  Als je wil reserveren voor de crisis, dan zou ik toch ook goed in de voorraad opnemen.

 7. [6] Niet geheel nutteloos.

  Omdat het nu ook niet geheel nutteloos en waardeloos is.
  Zelfs in een crisis hou je hoop op betere tijden en geef je een verwachtingswaarde aan dat goud.

  Stel dat jij veul goud hebt maar geen benzine om ergens te komen… dan wil ik best een kilo goud ruilen voor een liter of tien benzine….;-)
  En vindt jij dat te gek dan kun je gan lopen/fietsen of liften…

  En omdat de ‘goud-marktinfo’ dan veel beperkter is kunnen handige jongens extra verdienen aan het spul, mits ze adem/eten hebben die crisis te doorstaan.

  Crisis of niet, marktprincipes blijven overend.

 8. Het blad ondernemen had hier laatst een leuk artikel over. Goud doet het goed. Maar niet omwille van haar monetaire waarde.

  Goud doet het goed, maar platinum en vooral zilver deden het nog beter. Olie doet het ook goed. Hout, staal, koper en andere grondstoffen ook.

  Essentie is dat door toegenomen economische wereldproductie (vrijwel) alle grondstoffen het beter doen. Ook goud dus.

  We moeten hier eens ophouden goud te zien als iets anders dan een grondstof. Het merendeel van de goudmarkt betreft ook industrieel goud en goud voor de sieradenindustrie. En dit aandeel stijgt elke dag.

  Trek het artikel breder. Wie wil investeren in iets wat goed zit, moet/kan investeren in grondstoffen, want de wereldeconomie zal de komende 25 jaar nog hard doorgroeien.

  Financials zitten nu even slecht, maar wie nu wil overstappen is echt al te laat en zal zijn verlies moeten nemen. (En over enige tijd zullen de financials het wellicht weer beter doen dan de grondstoffen.)

 9. [8] Er is nu inderdaad wel wat aan te verdienen ja. Maar denk eraan, als je tijdens een crisis fysiek goud in huis hebt loop je een enorm risico als je jezelf niet kunt beschermen. Zeker als ook blijkt dat je noodrantsoenen hebt. Bv, als ik dan kom met munitie en honger heb, is het resultaat dat jij dood bent en ik goud en eten heb!
  An armed society is a polite society!

 10. [12] Inderdaad, maar: als eenling leg je het af tegen een goed georganiseerde groep. Hoeveel vuurwapens je ook hebt.
  Daarom is het verstandiger in groepsverband samen te werken met behoud van zoveel mogelijk individuele vrijheid.

  Niet voor niets zijn collectivistische samenlevingen in de geschiedenis van de mensheid de regel: die veegden de rest met grof geweld van tafel. De Maya’s en Azteken kenden een soort religieus communisme. Zwaar inefficient uiteraard maar door hun hoge organisatiegraad verpletterden ze de buren.

 11. Veronderstel er komt een crisis die vele malen erger is dan we allemaal vermoeden! Niemand, maar dan ook niemand weet werkelijk hoe de wereld er uit zal zien tijdens deze hypermoderne crisis. Mede omdat dit een crisis zal zijn die in de geschiedenis van de mens niet eerder is voorgekomen. Wie gelooft dat de huidige economie door kan blijven draaien zoals hij dat nu doet! Geld creëren uit het niets, leningen verstrekken die niet gedekt zijn, bergen met schulden enz. Je kan me veel wijs maken en degene die netjes de schoolbankjes hebben bezocht en zeer economisch onderlegd zijn, mogen roepen dat ze het allemaal weten.
  Maar het is een simpele vraag of goud t.o.v. geld in een dergelijke crisis situaties meer waarde heeft? Wat is geld waard als er een grote berg met schulden tegenover zullen staan? Wat is geld waard als er wagonladingen vol van worden bijgedrukt? Wat is geld waard als het hele systeem in elkaar dondert?
  Goud is en blijft in crisisjaren m.i. een zeer goed alternatief! Creëer eens wagonladingen vol met goud! Hoeveel schulden staan er tegenover goud? Wat is goud waard bij een totale (geld) crash? Niets? Nog minder dan geld?
  Ik denk dat er al veel slimme jongens met geld zijn die reeds beleggen in fysiek goud. En die schreeuwen dat echt niet van de daken.

 12. [2]

  Dat datcht ik ook maar om goud te kopen valt niet mee. In Nederland moet je ook nog eens 19 % btw betalen. In Luxemburg
  waar je geen btw betaalt moet je het in het land in depot van de bank laten.!!

  Wannes

 13. [10] Ja, Armin, dat klopt. Het enige verschil met de meeste grondstoffen is echter dat in een klein volume, een grote "waarde" zit en het dus redelijk eenvoudig te transporteren is. Bvb om het als ruilmiddel te gebruiken.
  De "waarde" is wat een ander je ervoor wil geven. In dollars en euro’s blijkt die "waarde" te stijgen.

 14. [16] Shop eens in Antwerpen of Brussel. Gouden Maple Leafs, contant te betalen. Geen ID, cash en geen BTW.

 15. Heb net met AbnAmro gebeld en daar kun je fysiek goud kopen. Over goud wordt geen BTW betaald. Alleen moet je wel eerst een rekening openen bij de bank. Als je goud ergens anders koopt zou ik wel voorzichtig zijn. Ik las eens dat bijvoorbeeld Amerikaans goud niet echt zuiver was!?[16]

 16. [15] Als er een crisis is heb je niets aan goud. Niemand wil het dan hebben. Net zomin als zilver en staal. Goud als uitvluchtoord heeft net zo weinig zin als enige andere grondstof.

  Het heefte nkel zin indien jouw lokale economie klapt en jij je geld op tijd weggesluist hebt. Maar dat kan dan makkelijker met andere middelen dan goud.

  Als echter de totale wereldeconomie een financiele crisis krijgt, zal in goud zitten je ook niet helpen. Immers, jij moet dan ook gewoon je rekeningen betalen, en moet dan ook je goud tegen dumpprijzen van de hand doen. Als een economisch systeen gaat, gaat alles en als het economisch systeem de wereldeconomie betreft helpt niets.

  Gelukkig hoeven we daar niet bang voor te zijn. Fiannciele bellen zullen blijven knappen, maar uiteindelijk leven we met 6 miljard mensen die elke dag voedsel willen, huizen willen, willen rijden, werken, etc. Dat enorme potentieel zal zorgen dat de wereldeconomie enkel opwaards zal gaan indien je verder kijkt dan de korte termijn.

  Beste advies is kies je sectoren. Grondstoffen (waaronder goud, maar ik zou me zeker niet beperken, daar er andere zijn met een hoger rendement) zijn dan momenteel een goede belegging, maar dat is de afgelopen 20 jaar niet altijd zo geweest en ga er ook niet vanuit dat wie nu in goud zit over 10 jaar op rozen zit. De kunst is telkens op tijd verplaatsen en vooral goed spreiden.

 17. Waar kan de kleine man aan en van goud komen,zonder dat zijn hele doopzeel geligd wordt?

 18. Volgens mij komt het niet zover dat de crisis zal betekenen dat het overal vechten voor je leven wordt. Het zal wellicht wel zo zijn dat mensen tijdelijk geen geld meer hebben omdat het niks meer waard is geworden door inflatie.
  Dan is goud heel handig.
  In een scenario waarin er te weinig voedsel is moet je zorgen dat je geweren hebt, en eventueel zo veel mogelijk voedsel en brandstof.

 19. [12]
  Michel, ik begrijp je punt, en kan me er zeker in vinden.
  Maar jij moet toch ook een keer slapen anders wordt je na een paar dagen knettergek. Da’s pas crisis 😉
  Dus zul je ook bij verdediging moeten samenwerken, om het langer uit te houden. (vandaar de/een Staat 😉

  [13]
  Precies Lucifer, tegen georganiseerd geweld is het als eenling lastig vechten.
  Maar ook de toepassing van geweld, zeker georganiseerd geweld, is een analyse van vermeende kosten/baten.

  Van die Maya’s en Azteken weet ik (ook al;-) niets, maar ga ik een keer googelen… bedankt voor de tip.

 20. [20]
  Grondstoffen hebben natuurlijk wel zin.
  Als je maar een tegenpartij weet te vinden die er meer baat bij denkt te hebben dan wat jij er voor wilt vangen en.

  In Afrika zijn er mensen die STRONT of takjes verzamelen om vervolgens als brandstof te verkopen…..

  Crisis? pfffff…

 21. Hoe kan ik dan op tijd mij geld wegsluizen en met welke middelen?

  Tijdens een crisis zullen nog veel banken omvallen en waar blijft dan het geld?

  En in tijden van een crisis was ik niet van plan om ook nog maar een rekening te betalen. Wel moet ik voldoen aan mijn primaire levensbehoeften en zou ik die niet kunnen betalen met goud, maar wel met waardeloos papier!?

  Ik bestrijd niet wat je zegt en misschien heb je gelijk. Het is een beloning waard als je gelijk krijgt! Maar de huidige zeepbel is groter en erger dan ze ons wijs proberen te maken. Kan jij de gevolgen overzien? Weet je 100% zeker dat goud in tijden van een nieuwe en moderne crisis even waardeloos is als geld??

  En goud zou ik ook niet willen zien als een middel om rendement te maken, dan zit je behoorlijk scheef als dat je bedoeling is. Maar goud als veilige haven zien durf ik ook niet te garanderen. Maar ik persoonlijk zie goud als een middel om vermogen door een globale crisis te loodsen. Maar daar kun je lang een breed over blijven rede twisten.
  Wel grappig dat sommige lui, zoals bijv. Willem Middelkoop, een deel van hun vermogen hebben belegd in edelmetalen! Maar goed, die hebben er dan ook geen verstand van!
  [20]

 22. [24] ooo… In Nederland zijn er trouwens ook GROENE NEGERS die stront verzamelen en verkopen…. LOL

  Hoezo.. vooruitgang?

 23. [25] Vandaar dat geld/goud e.d. een produkt is.

  Het enige dat je ECHT kan doen voor jezelf is d.m.v. kennis en kunde jezelf nuttig kunnen maken voor anderen.
  Want dat zit in je hoofd/handen en kun je altijd meenemen.

  De rest is een perceptie op TIJD.

  Waarom zo angstig?
  Angst om GELD te verliezen zie ik altijd bij mensen die wat hebben ge-efrd en NIKS kunnen en bang zijn.
  Bij mensen met SKILLS en knaken kom ik dat niet tegen, omdat zij weten dat ze altijd wel weer een paar centen kunnen verdienen.

 24. [26]
  Stront, een goede bron van B12 voor (sic)GROENE NEGERS, zoals voor hardcore veganisten.
  Maar vertel eens Bep, ben jij niet gewoon een dame met een handvat?

  Retorisch.

 25. [1) Nederlandse banken hanteren een enorme marge tussen inkoop en verkoop.
  Koop het liever in het buitenland.

 26. [25] Je zegt zelf al dat in een enorme crisis banken kunnen valllen. Wat gebeurd er dan: mensen trekken hun geld weg bij banken. Maar dat niet alleen: ze verkopen hun papieren beleggingen (om dat ook veilig te stellen). Goud is op dit moment een papiere belegging voor 95 a 99% van de beleggers: ze beleggen via een beleggingsrekening, het goud ligt niet in een fysieke kluis.

  Wat gebeurd er dan met de goudprijs? Die klapt ook in elkaar.

Comments are closed.