Kleinere pensioenfondsen lijken de dupe te worden van de veranderingen in wet- en regelgeving. Verzekeraar Generali werkte deze constatering uit tijdens het recent door de verzekeraar georganiseerde Pensioenseminar: ‘Heeft uw pensioenfonds nog toekomst’?’

Zo denkt De Vries, hoofd afdeling Toezicht herverzekerde pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank, dat er van de 720 pensioenfondsen naar verwachting over vijf jaar nog 450 à 500 over zijn. Volgens hem zijn er nu al ongeveer 120 in liquidatie. Europese regelgeving heeft de vermogenseisen voor volledig herverzekerde pensioenfondsen verzwaard. Ook zijn met name de rapportage-eisen toegenomen. Zo geldt de nieuwe kwartaalrapportage voor elk pensioenfonds. De Nederlandsche Bank toetst al enkele jaren bestuursleden op integriteit en deskundigheid. Momenteel is het zo dat de collectieve deskundigheid van het bestuur adequaat dient te zijn. In de toekomst worden verschillende eisen nog verder ingevuld. Dan wordt getoetst op een adequate ‘over all’ deskundigheid van elke individuele bestuurder.
aldus InFinance.

Blijkbaar worden vanwege steeds meer regelgeving ,steeds meer pensioenfondsen opgedoekt.
We zeiden het al vaker: als we nog meer regelen, hoeft er niets meer geregeld te worden.
Hoe dat te rijmen valt met meer concurrentie en betere keuzemogelijkheden voor de deelnemers is voor mij een grote vraag. En hoe zit het dan met de doelstelling van Neelie?

Een nog grotere vraag is het punt dat de SP onlangs opbracht: een groot Nationaal Pensioenfonds voor iedereen. Ik zie het al voor me als er straks nog 6 pensioenfondsen over zijn: dan is er toch bijna geen concurrentie en is het veel eenvoudiger en beter voor het algemeen belang om alles maar bij elkaar te gooien. Met de ziektekosten verzekeraars is dat nu al bijna zo gebeurd.
Kortom, beste Vrijspreker lezer, let op uw saeck: begin met uw eigen potje op te bouwen, buiten het pensioen gebeuren om, want dat hoge pensioen wat u nu denkt op te bouwen; of dat straks nog veel waard of van u is, betwijfel ik.

5 REACTIES

 1. Eén groot pensioenfonds voor alles, is in feite de eerste stap naar het storten van onze pensioengelden naar de AOW.

  De komende bosbelasting doet dit in overigens feite deels al.

  Wél nog een klein lichtpuntje. Het is nu wel toegestaan om als ondernemer je pensioen in een eigen BW te storten ipv pensioenfonds.

  Eigen potjes bouwen kan ik verder enkel ondersteunen. Je spaart wel netto, maar je rent ook zo de grens over indien nodig.

 2. Inderdaad, uiteraard regel je je pensioen privé.
  Aan dit regime vertrouw je nog geen centl laat staan je oude dag.

 3. Wie op z’n 20e begint met sparen voor het EIGEN pensioen in EIGEN Beheer. Kan zelfs ruimschoots voor de 65e verjaardig met pensioen..

 4. nachtwaker aan meneer overnight

  Kortom, beste Vrijspreker lezer, let op uw saeck: begin met uw eigen potje op te bouwen, buiten het pensioen gebeuren om,. ….

  ik denk ,dat u hiermee bedoelt ; let op
  uw "portemonnee ",begin met uw eigen persoonlijke privepensioenregeling met
  eigen keuze-en pers. handtekening op vrije contractbasis buiten het staats(collectief)pensioen gebeuren om,….

  Immers het pensioengebeuren is nu een
  open (onbetrouwbare )"speelbal" der politici ,terwel bij een partikulier
  (evt. anoniem)pensioenregeling je naar
  de rechter kan voor contractbreuk…..

Comments are closed.