Een gebruikelijke manier in China om te vragen hoe het met iemand gaat, is: “Heb je al gegeten?”

Het geeft aan hoe belangrijk eten in China is.

Als je nog niet hebt gegeten gaat het slecht. Heb je wel gegeten, dan gaat het goed.?

Maar wat eten Chinezen nou precies?
Chinezen eten bijna alles wat kan lopen, vliegen of zwemmen. En dan ook nog bijna alle lichaamsdelen, inclusief de organen en ingewanden.
Jaarlijks worden in China ongeveer 10 miljoen honden, voor het vlees, van het leven beroofd, hondenvlees heeft volgens Chinezen ook nog eens een positieve effect op je lichaam (Yang).
Kattenvlees heeft een opwarmende effect en is weldaad verhogend. Maag, darmen en billen van het beestje worden gegeten en de rest is afval.

Chinezen zijn opportunisten wat het eten betreft. Goed voor het overleven van de Chinees natuurlijk, want een kieskeurige eter legt m.i. daar snel het loodje. Maar goed, ik moet natuurlijk uitkijken wat ik schrijf, want ik ben fysiek niet in China geweest.

Zullen Chinezen hun eetpatroon, mede door de naderende Olympische spelen, veranderen?
Zie je het voor je? Een Chinees, lachend als een boer met kiespijn, kauwen op een klef broodje van McDonald’s of een naar karton smakend kippetje van KFC Kentucky Fried Chicken met dichtgenkepen neus wegwerken?.
Maar het is best mogelijk dat al deze nieuwe soorten voedsel goed aanslaan bij de ‘nieuwe’ en ‘moderne’ Chinezen.

En wat zullen de Chinezen vinden van al onze ‘lekkere’ westerse drankjes? Wijn, whisky, rum, gin, jenever en natuurlijk alle verschillende soft drinks!
Jammer dat de Amerikaanse kredietcrisis de markten onzeker maakt, maar je zou toch denken dat voor de lange termijn belegger China veel kansen biedt!
Als half China straks een klef broodje van de Mac eet en liters Coca-Cola slempt, dan zou je toch denken dat je deze aandelen zeker in je beleggingsportefeuille moet hebben

8 REACTIES

 1. Dit stukje getuigt van weinig culinair en economisch inzicht.

  Culinair omdat de suggestie gewekt wordt dat alleen chinezen alles van het dier eten, zoals ingewanden en organen.
  Nederlanders doen dit echter ook, alleen die verwerken het in frikandellen. Een ander fris voorbeeld van de nederlandse eetcultuur is het rijkelijk verorberen van dieren die zich voeden met rottende, in water gedumpte kadavers, oftewel palingen.

  Wat betreft het eten van honden en katten moet de schrijver maar eens uitleggen wat hier, buiten de cultureel bepaalde zieligheidsfactor, zoveel anders aan is dan om konijnen of koeien te eten.

  Economisch gezien is het stukje ook niet echt actueel, omdat het lijkt alsof de schrijver niet weet dat fastfoodketens zoals KFC al volop vertegenwoordigd zijn in China. KFC is in Azie een van de populairste fastfood ketens, al jaren. Dus als je erin wilt gaan beleggen, ben je al ruimelijk te laat.

 2. Eten de Chinezen ook al frikadellen? Een lekkere gerookte paling is toch niet te versmaden? Mits je om geloofsredenen het dier onrein vindt? Dat een paling af en toe een lijkje pikt is toch niet erg? De binnenwateren moeten wel schoon blijven!

  Ik beweer niet dat het eten van honden en katten zielig is! Is het een leugen als ik zeg dat Chinezen vreemde eters zijn? Maar ik val ze er niet op aan! Ik vind het zelfs lekker.
  Maar het verschil in culinaire gewoontes is toch duidelijk! Of zijn 1 miljard Chinezen reeds massaal aan de Cola en de friet gegaan?

  En ik vroeg me af of het verstandig is om op de zéér lange termijn, i.v.m. dividend uitkering, het verstandig is om in dit soort fondsen te beleggen?? Maar volgens jouw kennis zijn we dus te laat? En het artikel was meer met een knipoog bedoeld, maar dat had ik dan wel even moeten vermelden! Ja, toch?

  Nog wel vriendelijk bedankt voor je reactie![1]

 3. Lekker Chinezen ! Ja, inderdaad! Ondanks de ontelbare keren dat ik Chinees heb gegeten, kan ik het nog steeds waarderen. En dat de Chinezen ongeveer alles eten, klopt ook. Dat doe ik ook, net zoals de meeste van mijn mede-Europeanen. En ik ben er nog nooit ziek van geworden. Ik heb echter nog nooit hond of kat gegeten. In China werd in het verleden van een hond soms een medicinale soep gemaakt. Dit werd als medicijn tegen astma gebruikt. Niet zozeer om van het vlees te genieten. Het eten van katten is mij onbekend. Niet onbekend is mij het eten van katten tijdens de 2e wereldoorlog in Nederland. En jagersvrienden verzekeren mij dat een kat en een haas, na gevild te zijn, heel moeilijk uit elkaar te houden zijn. Zeker als de poten eraf zijn gehaald. De smaak schijnt ongeveer identiek te zijn.
  De schrijver van het stukje kan rustig naar China gaan en daar chinees gaan eten, hij kan zelfs buitengewoon kieskeurig zijn en toch een aantal keren per dag genieten.
  In de Chinese grote steden struikel je over de zaken van McDonald en KFC. Deze bedrijven zijn altijd overvol. Je vind er zelfs groepjes gepensioneerden die daar van hun koffie, thee en een versnapering genieten en ondertussen deze bedrijven soms op een bejaardensoos doen lijken. Kortom McDonald en KFC zijn volledig geintegreerd in het Chinese grote stadsleven.
  Onze drankjes kennen de Chinezen al geruime tijd. Wijn en whisky zijn populair, Trouwens de Chinezen produceren zelf al heel lang een aantal uitstekende wijnen, waaronder hun beroemde gele wijn.
  Bier ? Het lokale Qing Tao bier is minstens zo goed als het Nederlandse Heineken. Vrijspreker, liefst de volgende keer wat minder negatief over China. Ik heb echter de indruk dat dit voortkomt aan kennis over het land. Gewoon er een keertje gaan kijken. De grote steden zijn echt moderner als de onze, de Chinezen zijn daarbij ook nog aardige en gastvrije mensen, dus gewoon er een ticket naar toe kopen en zelf gaan kijken.
  Investeren in China ? Ja, zonder meer doen! De Chinese aandelenmarkten staan een beetje los de de Amerikaanse, dus bij een investering aldaar heb je nauwelijks te maken met de problemen op de Amerikaanse markt.

 4. Dank je voor de extra informatie. Nogmaals het was niet mijn bedoeling negatief te zijn over China. Eerder zou je kunnen stellen dat als China verwesterd en Chinezen onze ‘slechte’ gewoontes overnemen ze ook met westerse problemen krijgen te maken, zoals bijv. het dik worden (vooral bij kinderen) met al zijn bijkomende kwalen. Eerder zou je kunnen zeggen dat ik negatief ben over het Westen!
  Maar de vraag was eigenlijk ook; biedt een dergelijke ‘verwestering’ van China mogelijkheden voor een belegger? Ik ben mijzelf niet helemaal zeker en misschien kom ik met deze vraag als mosterd na de maaltijd. Daarom kijk ik ook liever naar de lange termijn beleggingen in China.
  [3]

 5. [4] Overigens kun je, zeker in Shanghai, prima westers eten.
  Zowiezo zijn ze in Noord China erg op het westen gericht. Maar goed, ook het Chinese eten is over het algemeen van prima qualiteit!
  KFC’s en Mac’s zijn zoals al hier boven werd genoemd helemaal ingeburgert, en een (heel klein) deel van de jeugd begint ook al dik te worden.
  Wat Expat schreef is waar, gewoon een keertje naar China gaan. Alleen bedenk wel even dat vrijwel niemand er al fatsoenlijk engels spreekt (behalve in de hotels), al begint ook hier de jeugd het te leren.

 6. Dat Chinezen alles zouden eten is eveneens een mythe. Zei Maxima onlangs nog dat DE Nederlander niet bestond, nou DE Chinees bestaat al helemaal niet.
  Een Manchurier en een Cantonees hebben fysiek, cultureel, taalkundig en gastronomisch ongeveer zoveel met elkaar gemeen als een Zweed met een Italiaan.
  M.n. Cantonezen staan erom bekend alles te eten wat vliegt, uitgezonderd vliegtuigen en alles wat 4 poten heeft m.u.v. de tafel. Zij eten ook honden inderdaad. Maar elders in het land, in Beijing bv. doet men dit niet. Het kan wel, maar dan in een Koreaans restaurant (en overigens is dit best lekker maar nou ook weer niet zo bijzonder, vergelijk het met mals rundvlees).
  Inmiddels zijn KFC en McDonalds (in die volgorde) razend polpulair onder de Chinese jeugd en … hun ouders. Onder kantoorpersoneel is overigens Subway erg in opkomst. Ook Coke en Pepsi (dit laatse bij KFC’s) worden op grote schaal geconsumeerd. En wie niet alleen westers maar ook elitair wil doen, gaat met zijn vrienden koffie drinken bij Starbucks, en betaalt er gewoon zoveel als hier. In China is het prijspeil veel lager dan bij ons en dat geldt eveneens voor de fastfood ketens, al zijn die er relatief duur t.o.v. de de markt maar toch goedkoper dan hier. Maar Starbucks koffie is er ook in absolute termen duur. EUR 2,50 voor een kop.
  Goed, hij is zowel groter als lekkerder dan die bij McDonalds van 60ct of die van KFC voor 55ct.
  Inkopen doet men graag bij Walmart en "Jialefu" (Carrefour), alsook bij Seven 11 voor de snelle kleine last minute inkoop en voor de meubltjes is het chique om naar Ikea te gaan (werkelijk, dat is daar een statussymbool onder jongelui).
  Chinezen drinken normaal locaal bier. Hun bekendste en grootste merk is Tingtao bier uit de stad Qingdao, een voormalige verdragshaven op het Shandong shiereiland waar destijds m.n. de Duitsers de dienst uitmakten. Het zijn ook zij die er destijds het bierbrouwen introduceerden en dit uiteraard volgens het Reinheitsgebot.
  Maar in trendy bars in wijken als Sanlitun (in Beijing) of Xintiandi (in Shanghai)drinkt de jeugd toch vooral graag Westerse import: vnl. Heineken, Carlsberg, Bud, San Miguel en Tiger en daar betalen ze dan graag 2 tot 3 euro voor neer.
  Wat beleggen betreft zie ik China als de VS een eeuw geleden. Voor de lange termijn zeer veelbelovend maar het zal een bumpy ride worden en m.n. op dit moment lijkt de markt me behoorlijk overgewaardeerd en rijp voor een forse correctie. Daarna instappen m.h.o.o. de lange termijn (bv. als je nog 30 jaar hebt tot je pensioen) lijkt me geen slecht idee. Maar op de korte termijn is de kat uit de boom kijken m.i. verstandiger dan zomaar halsoverkop in te stappen na de recente te snelle stijging die resulteerde in onrealistisch hoge waarderingen op dit moment.

Comments are closed.