Een vaak gehoord argument voor het
bestaan van een overheid is om het
recht te handhaven en criminaliteit
te bestrijden. Zonder een degelijke
wetshandhaving zou het land al snel
vervallen in chaos en criminaliteit.
Probleem is echter dat ook hier het
hemd nader is dan de rok.
Justitie maakt zich namelijk drukker
om verticale fraude dan om het welzijn
van de burgers.

De directeur van Ultrascan, de 47-jarige oud-bankdirecteur Frank Engelsmans, zegt het volgende over Justitie: ‘De top van Justitie is alleen geïnteresseerd in verticale fraude – burgers die de overheid oplichten. Van horizontale fraude – burgers die burgers oplichten – hebben ze nauwelijks verstand. Terwijl die juist enorm toeneemt.’

Ultrascan is een recherchebureau dat in opdracht van bedrijven en vermogende particulieren onderzoek doet naar grote fraudeaffaires. Verspreid over 69 landen stuurt Ultrascan Advanced Global Investigations circa 3200 experts aan waaronder 51 rechercheurs.
Particuliere recherchebureaus krijgen tegenwoordig veel meer belangrijke informatie boven tafel dan de bevoegde opsporingsautoriteiten.

Justitie loopt volgens Engelsman achter de feiten aan. De toekomst in horizontale fraude zijn anonieme organisaties die met behulp van internet wereldwijd opereren en zich voortdurend aan de omstandigheden aanpassen. Denk hier aan Nigerianen met hun ‘419 – er staat een grote som geld op u te wachten’ fraude en Roemeense fraudeurs met hun state-of-the-art pinfraude bijvoorbeeld.

Daarnaast onttrekken afpersingszaken zich vaak geheel aan de waarneming van de autoriteiten. Slechts af en toe komen ze aan de oppervlakte – denk aan Willem Holleeder. Engelsman noemt Holleeder ‘een snelle leerling’ maar hij was slechts een kleine speler. Afpersing is in Nederland uitgegroeid tot een aparte industrie waar vooral gezwegen en betaald wordt. De meeste zaken komen niet naar buiten, bijvoorbeeld omdat het gaat om bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen die liever betalen dan dat ze geconfronteerd worden met negatieve publiciteit.

‘De overheid zal zich veel flexibeler moeten opstellen om de groei van de nieuwe criminele netwerken aan te pakken’ zegt Engelsman. ‘Deze organisaties boeken enorme successen waardoor ze een aanzuigende werking op nieuwe deelnemers hebben. Dit vereist een nieuwe aanpak maar de ambtelijke hiërarchie staat zoiets in de weg.’

Los van de bureaucratie en de focus op verticale fraude werkt de overheid soms ook vrolijk mee aan het verslechteren van de omstandigheden waardoor oplichting sneller voorkomt. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse woningmarkt. Dit is door de inmenging van de overheid hét voorbeeld van een niet-functionerende vrije markt. De overheid sponsort verkwistende activiteiten en biedt kansen aan vriendjespolitiek.
De huizenprijzen zijn in Nederland explosief gestegen, door de hypotheekrenteaftrek en de bemoeizucht van de gemeentes. Vooral in Amsterdam is er een bizarre markt ontstaan, waarbij gemeenteambtenaren op de ondernemerstoel gaan zitten en meebeslissen over de bouw van de Zuidas en de uitbreiding van Schiphol.
Door deze kunstmatig ontstaande schaarste nemen de horizontale fraude en woekerprijzen hand over hand toe.

Als de overheid zich zo graag wil toeleggen op verticale fraude dan is het beter om de schijn van veiligheid voor alle burgers te laten varen. Geef ruim baan aan particuliere recherchebureaus en gespecialiseerde crime-fighters. De burger krijgt vervolgens waar voor zijn geld. En met het schrappen van een groot deel van het inefficiënte justitiële apparaat, is hij bovendien nog een stuk goedkoper uit.

7 REACTIES

 1. Het deel over "afpersing" doet me denken aan het boek van Walter Block, "Defending the Undefendable"*)
  Daarin:
  "Afpersing is het "aanbod" tot handel.
  Meestal "stilzwijgen" tegen "geld". Een aanbod dat wel/niet geaccepteerd kan worden".
  Moet dit strafbaar zijn? Als datgene waarmee gedreigd wordt niet strafbaar is? Bvb de vrijheid van meningsuiting.

  Als gedreigd wordt met geweld, is het altijd immoreel.
  Zo is afpersing onder dreiging met geweld als je geen belasting betaalt, altijd immoreel.
  ————-
  *)vertaald: "Ter Verdediging" zie:
  http://www.terverdediging.nl

 2. [1]
  "Moet dit strafbaar zijn? Als datgene waarmee gedreigd wordt niet strafbaar is?"
  Nee. De afperser heeft informatie in de aanbieding die hij aan de hoogst biedende kan aanbieden. Als deze informatie de afgeperste (of eventueel anderen) wat waard is, dan zal hij er voor willen betalen, om schade te voorkomen die hij oploopt mocht de afperser zijn recht op vrije meningsuiting uitoefenen, in welk geval hij in het slechtste geval niets voor de informatie krijgt.

 3. Een economisch delict tegen de regering wordt ook al lang zwaarder gestraft dan een misdrijf tegen een andere burger.

 4. Deze Frank Engelsman met zijn Ultrascan (wat is het qua rechtsvorm, waar is het gevestigd?) is zelf een grote oplichter die mensen die het slachtoffer van fraude zijn de laatste centen aftroggelt met lege beloften. Met publiciteit, waar Engelsman zich graag op beroemt, wordt deze mooipratende charlatan alleen gesteund. Het is een parasiet op een -inderdaad- falend systeem. Terzijde, deze "47-jarige oud-bankdirecteur" beschikt niet over traceerbaar vermogen in Nederland.
  Het valt me tegen dat Vrijspreker deze notoire oplichter een forum geeft.

 5. [4]
  Het gaat niet over de persoon maar over zijn boodschap, die er niet minder valide door zou worden.

  Het ‘niet beschikken over traceerbaar vermogen in Nederland’ is een persoonlijke aangelegenheid die navolging verdient wat mij betreft.

  Grijp je kans om je beweringen te onderbouwen met feiten zou ik zeggen.

 6. [5]
  Engelsman/Ultrascan is niet ingeschreven in Nederland (ik doel op de KvK, etc.).
  Ik weet dat de man beloften verkocht voor veel geld aan kennissen van mij die serieuze bedragen waren verloren door fraude. Door de vergaande gevolgen van het verlies dachten zij niet al te rationeel en lieten zij zich verleiden door zijn bedriegelijke praatjes.
  Met geheimzinnigdoenerij en flirten met de illegaliteit, bewoog hij zijn klanten tot vertrouwelijkheid en geheimhouding. Facturen van Engelsman/Ultrascan werden betaald aan een buitenlandse rekening.

  Aan het eind van zijn ‘diensten’ zijn er over het algemeen geen middelen meer om de man zelf aan te pakken. Mensen zijn nadat zij met Engelsman/Ultrascan te maken hebben gehad immers minimaal door twee partijen opgelicht. En hij is, als aangegeven, wat lastig traceerbaar (hetgeen overigens een alarmbel zou moeten doen rinkelen voor je substantieel geld in iemand of iets investeert) en lijkt geen verhaal te bieden. Het is geen domme man; wel een gewetenloze oplichter die parasiteert op andermans ongeluk.

  Frank weet inderdaad waar hij het over heeft, want hij is zelf wat hij stelt te bestrijden. Net als een socialist presenteert Engelsman een omgedraaide realiteit. Hij parasiteert op het falen van het systeem.

 7. Need to buy cheap <a href=http://www.gp4runescape.com>runescape gold</a>,runescape money,runescape gp,rs2 item?We service cheap runescape gold,runescape money,RS2 Item at all server.
  <a href=http://www.gp4runescape.com>Buy runescape money</a>,buy runescape gold,buy runescape money,runescape items,buy runescape money and or.Need buy runescape gold,<a href=http://www.gp4runescape.com>runescape money</a>,runescape gp?We sell runescape money,cheap runescape money,cheapest runescape money,24/7 online support and fast delivery.<a href=http://www.gp4runescape.com>Runescape gp</a> is the most valuable currency in the game,your gaming experience will be enchanced by using it. We strive to offer the cheapest runescape gp,buy runescape gp now!

Comments are closed.