Ambtenaren. Het zijn gevoelige types. Tussen het koffiedrinken, vergaderen, vakantie-vieren en al die andere noodzakelijke dingen door, zijn ze ook wel eens druk. Écht druk, vooral met het belasten van burgers. Sommige burgers plegen daartegen, meestal op ludieke wijze, verzet. Dat moet natuurlijk bestreden worden. Keihard aanpakken, die NUKUBU’s. (Jargon voor nutteloze kut burgers).

Dus als er eens een burger is die een humoristische wijze ziet om protest aan te tekenen, dan wordt deze burger direct keihard aangepakt. Zoals je zou willen dat ze dat ook met allerlei randgroep-tuig zouden doen.

Nu.nl schrijft:
Een inwoner van Buren is voor 220 euro beboet omdat hij de gemeente beledigde via betalingsverkeer. Op de acceptgiro’s waarmee hij gemeentebelastingen betaalde, schreef de man termen als ‘dieven’, ‘ratten van de maatschappij’ en ‘landverraders’.

Nadat de man de grievende opmerkingen aan het adres van de gemeente Buren herhaalde, deed Buren aangifte wegens smaad. Voor een andere krachtterm die hij gebruikte is hij woensdag niet veroordeeld. Volgens de rechter is de term ‘potverteerder’ geen belediging. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de man al eerder op internetfora de gemeente beledigd had.

De man betaalde zijn gemeentelijke belastingen in termijnen van tien euro, waardoor het aantal acceptgiro’s flink toenam. Volgens een gemeentewoordvoerder kwam er op deze manier een stroom van beledigingen binnen.

(Linkje staat hier)

Deze uitspraak biedt natuurlijk aanknopingspunten. Gezien het feit dat er nu wettelijk bepaald is dat de term ‘potverteerder’ géén belediging is, zal ik voortaan iedere transactie die ik aan de overheid doe van die term laten vergezellen.

Het idee om dit inderdaad in termijnen te doen lijkt me geen slecht plan, met de huidige electronische betalingsmogelijkheden een kleine moeite.

Nutteloos? Ja. Grappig? Ook wel. Het zou alleen jammer zijn als dit een eenmansactie zou zijn. Bij deze dus de oproep: betalen aan het rijk? Vergezel het van gezeik! (Betere slogans zijn welkom)

23 REACTIES

 1. Superstrakke aktie, ik heb er ook wel eens over gedacht om iets dergelijks te doen. Deze man verdient een lintje!!

 2. Wordt deze boete nu ook in termijnen van een tientje betaald?

  Wel een strakke actie.
  Deze precedent zal ik voortaan ook gebruiken.

 3. Mijn vriendin betaald al jaren de hondenbelasting in willekeurige bedragen tussen 5 cent en een euro, 80 euro kost z’n 200 overboekingen. Nooit een klacht gehoord, maar wij laten de POTVERTEERDERS altijd zoveel mogelijk moeite doen om geld van ons te stelen.

  Misdaad moet niet lonen!

 4. Weer zo’n nutteloos bericht dat de hardwerkende integere ambtenaar in een kwaad daglicht zet. Is de heer Winkelaar (die er ook nog schijnt bij te klussen als tuinman) wel op de hoogte van de werkelijkheid?

 5. "hardwerkende integere ambtenaar"

  Wie is het? Waar woont hij/zij? En is hij/zij beschikbaar voor interviews?

 6. [4] Je bedoelt de werkelijkheid dat deze man 220 Euro boete heeft gekregen? Ja hoor, daar ben ik van op de hoogte.

  Het bestaan van hardwerkende integere ambtenaren, zelf dat ontken ik niet. Helaas zijn deze altijd slechts vuilnisman of medewerker plantsoenendienst. Zodra ze een salarisschaaltje hoger komen wordt het tuig.

 7. Dat van die belastingen in termijnen van 10 gulden te betalen, hoe werkt dat precies zonder boetes en rente te moeten betalen? Zijn er leuke bepalingen in wetboeken waarmee je ze lekker kan sarren (links graag)? Ambtenaren die ik persoonlijk ken verzekerden mij dat alle cliche’s en vooroordelen over ambtenaren waar zijn. Sterker nog, de realiteit is nog erger. Er zijn ambtenaren die de spreekwoordelijke uitzondering zijn op de regel, en deze situatie bevestigt de juistheid van de regel.

 8. [4] Inderdaad, ik snap het echt niet waarom iedereen zo’n hekel aan ambtenaren heeft. Meer dan de helft doet toch niks?!

  Offtopic: waar blijft de beloofde reactie op het successierecht-topic?

  Heb daar zojuist nog een paar actuele linkjes toegevoegd die kenmerkend zijn voor de eminente kwaliteit van de staatsdiensten en de bijna sacrosancte integriteit van de mensen die ons die diensten leveren.

 9. [5] Sorry, dat kan niet: die staat op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten en is overgebracht naar het museum.

 10. China!!

  Is dus./. tussen: de 2e en 20e eeuw: Never/Nix/nooit wat geworden met dat LAnd! Dit? Vanwege de Mandarijnen! of te wel: (vanwege de dominantie van een) Ambtenaren-klasse zonder weerga!

  Zo zie je maar weer! je kunt van de Geschiedenis leren!?

  WIj zijn echter NU (pas)toe aan onze Era!!:

  The dawning of the age of the Civil serveant!!

  Over 20 eeuwen Lullen we verder??

 11. Als je nu de tekst ‘landverrader’ letter voor letter overmaakt, zou het dan wel toegestaan zijn? Kost je 12 overboekingen, maar dat is toch geen probleem.

  En dan nog iets, is het eigenlijk toegestaan je belastingen contant te betalen? Grote zak dubbeltjes en stuivers, lijkt me wel wat!

 12. [10] Tot aan de Opium wars met de Britten die vervolgens China allerlei verdragen opdrongen met hun "gunboat diplomacy" stond China in alle opzichten ver op ons voor, zeker in economisch opzicht.
  Maar ook filosofisch/maatschappelijk. Wie bv. Balanced Discourses van Xu Gan leest, leest ideeen die we hier pas sinds de Verlichting kennen. Xu Gan schreef ze evenwel reeds omstreeks 200 AD. Juist West Europa heeft 1000 jaar stilstand gekend tijdens haar zg. Middeleeuwen.
  E.e.a. neemt niet weg dat China wellicht nog verder had kunnen staan zonder hun keizerrijk en bijbehorend ambtenarenapparaat. Maar in elk geval stonden ze ondanks alles in alle opzichten mijlen voor op het Westen.
  Maar sinds de 19e eeuw hebben 7 buitenlandse mogendheden (Britten, Fransen, Duitsers, Italianen, Amerikanen, Japanners en Portugezen) het land de facto bezet en uitgemolken. Pas na WO II heeft China zich van hen kunnen verlossen.
  Pas toen het land zelf de tijd rijp achtte begon het te onderhandelen met de WTO. Vanuit Chinees oogpunt waren daar dus al 2 eeuwen mee bezig. Het begon nl. allemaal met door de strot geduwde handelsverdragen (inclusief verdragshavens etc.) en eindelijk ca. 170 jaar later werd er een verdrag gesloten waar ook China vrijwillig een handtekening kon onder zetten zonder dat m.n de Fransen en de Britten eerst Beijing nog eens moesten platbranden.
  De wereld kloeg dat de WTO onderhandelingen zo lang aansleepten, maar ze besefte niet hoe lang ze eigenlijk ECHT aansleepten. De Chinezen keken dan ook niet op een jaartje meer of minder: daarvoor was het belang te groot. Zeker voor een land waar men niet redeneert in jaren maar in dynastieen.
  En nu eindelijk maken ze een come back. Het zal niet lang duren of China heeft ons weer ingehaald. In in het licht van ’s lands 5000 jaar lange geschiedenis, stellen die 2 eeuwen dat het Westen eventjes (a.g.v. flink wat geweld) de bovenhand had, niets voor.

  Ni bu dasuan xuexi hanyu ma?

 13. [11] Wat nou, "toegestaan"?
  Geld is geld, toch? Dus als ze die zak weigeren krijgen ze mooi niks.Ze kunnen je i.i.g. moeilijk voor de rechter slepen omdat je weigert te betalen; zij weigeren dan immers te ontvangen?

 14. Kim,

  Heeft die rechter "dieven" wel als belediging aangemerkt? Zou wel hypocriet zijn, want hoe kun je nu de vaststelling van een feit als beledigend kwalificeren?

  Overigens vraag ik me af hoe je veroordeeld kunt worden wegens smaad als je je uitsluitend beperkt hebt tot belediging. Smaad is heel iets anders. En belediging valt onder FoS (Freedom of Speech). Is geen geweld, doet geen pijn. Indien toch, is het kennelijk waar (wie de schoen past, en zo). Die rechters van tegenwoordig zijn ook al niet meer te redden, maar dat zal geen verbazing wekken.

  Maar voor boetes onder ¤300 kun je meen ik niet in beroep…

 15. Het postkantoor is de plek om contant je belasting te betalen.

  Overigens, wie betaald al die acceptgiro’s/ postversturing/controle op betalingen e.d.?
  ‘Ze’ doen de ‘innings-target’ omhoog en budgeteren de belasting om de inningskosten te compenseren…en nemen nog wat ‘mensen’ aan die op ‘vuige’ acceptgiro-teksten moeten controleren 😉

  Beter is, naar de mensen van het HJC te gaan en belastingoptimaliteit te bereiken.
  Of ook een uitkering aan te vragen/ambtenaar te worden…
  That’s the way it is…

 16. [15] Hoi Bep, heb jij (goede) ervaringen met het HJC? Twijfel al ’n tijdje om er langs te gaan…

 17. Die NUKUBU verdient natuurlijk een maatje om niet al te eenzaam te zijn. En hier issie… de ONSTAPA, wat staat voor ONbekwame STAats PArasiet, meervoud bekt beter als ONSTAPA’s. Da’s andere koek dan tapas.

 18. [4]

  Veel ambtenaren doen werk dat voor veel Nederlanders als nutteloos, vrijheidsrovend en zelfs hinderlijk wordt ervaren. (De meeste Nederlanders hebben nooit mogen stemmen over de macht van ambtenaren.)

  Als jij nuttig werk doet voor de maatschappij, zoals verpleegkundige of brandweerman, dan heeft niemand daar natuurlijk een probleem mee.

  Kim ergert zich waarschijnlijk aan de bureaucraten op ministeries en gemeentehuizen, die problemen verzinnen en dan slechts twee oplossingen kennen: herverdelen of verbieden. Mensen die andere hardwerkende mensen het leven zuur maken.

 19. Wat is er mis met een mening over iemand propageren die onbedoeld wellicht onwaarheden bevat (AKA smaad)?

  In België betekent smaad ook het volgende:
  ‘daden, woorden, gebaren en bedreigingen die gericht zijn tegen overheidspersonen in functie’

 20. [18] LSP = Linkse Socialistische Partij…
  Zijn die blond of zo? Pleonasme, toch?

 21. [21] heu zo zien die jongens het niet hoor, R. Hartman: ze zijn zó links dat ze de "gewone" socialistische partij rechts vinden, vandaar 🙂

Comments are closed.