Het kan altijd weer gekker.

Om diverse redenen wil de overheid alles van u weten.

Alles? Ja, alles.

En als je ‘overheid’ heet, is dat makkelijker dan je denkt.

Je verplicht mensen en bedrijven gewoon om alles te vertellen, op straffe van een forse boete.Zo hebben we het CBS, ons statistisch bureau. Dit bureau is verzelfstandigd, maar blijft wel de overheidsmacht gebruiken om aan haar gegevens te komen. Als klein bedrijf, met grote omzetten, kost dat een hoop geld.

Alle relevante, bedrijfsgevoelige, data moet ik maar opsturen naar het CBS. In goed vertrouwen dat men daar dan inderdaad op een goede manier mee omgaat. Het kost wat, maar dan krijg je ook niets.

Het CBS stelt het heel mooi: “Op grond van het Intrastat-stelsel bestaat er voor natuurlijke of rechtspersonen die bij goederenverkeer tussen lidstaten betrokken zijn een verplichting (verordening (EG)638/2004). Informatie over het grensoverschrijdend goederenverkeer moet door Nederlandse ondernemingen rechtstreeks aan het CBS worden verstrekt. Ondernemingen die hun verplichtingen niet nakomen zijn onderworpen aan sancties.”

Kortom: als klein bedrijf moet je even al je data naar het CBS sturen. Kost een hoop tijd en geld, voor niks. En die exercitie mag je iedere maand herhalen. Alsof je niks beters te doen hebt. En uiteraard wordt de schuld naar de EU geschoven.

Gelukkig doet het CBS verder wel allemaal nuttige dingen, zoals vlinders tellen. (nee, ik verzin het niet, zie hier )

Het is natuurlijk al triest dat de overheid per definitie meer marge maakt (standaard 19%) dan de gene die het werk doet. Als ze daarnaast ook nog al dit soort eisen stellen, dan is het al snel duidelijk waarom het runnen van een bedrijf in Nederland een drama is.

Zeker als je het bedrijf eenmaal draaiend hebt. Er gaat geen dag voorbij of er komt wel weer één of andere instantie voorbij met eisen. Die altijd op hetzelfde neerkomen: wij willen uw geld. Zo heb ik de afgelopen tijd al de Buma-stemra over de vloer gehad (“U heeft toch niet stiekem een radio op uw kantoor?”), de belastingdienst uiteraard, bureaus voor afvalstoffenheffing, kopieer-heffing, kamer van koophandel, de brandweer, de arbeidsinspectie, je wordt er helemaal gestoord van. Ondernemer wordt je omdat je geen ambtenaar wilt zijn. Ondertussen word je toch gedwongen de hele dag ambtelijke molens te voeden. En als dank krijg je eind van de maand nog een forse rekening gepresenteerd.

Een bepaalde politicus kwam met de kreet dat dit land zo veel beter kan. En daar heeft hij gelijk in. Collectieve zelfmoord onder politici zou een héél goede eerste stap zijn.

18 REACTIES

 1. Hou op, schei uit.

  Ik heb zelfs geprobeerd te bellen met het hoofd van die tent om uitleg te vragen.
  Van iemand die je een boete van een paar duizend euri oplegd verwacht je toch tenminste de beleefdheid
  je telefoontje aan te nemen en een bedankje voor het betalen van zijn salaris 😉

  Nu krijg ik een e-mail met een internet link en zuig per maand een omzet cijfer uit mijn duim.
  Ik denk dat ik mij deze maand maar weer eens ga ‘vertypen’.

  Aan het gas met die gasten.

 2. o, nog iets.

  Dit alles uit naam der koningin.

  Dan vraag ik mij af waarom de koningin namens de bealstingdienst wel weet hoeveel ik omzet.
  En namens het CBS weet ze het niet?

  Wat is ze dan?

 3. Terwijl burgers en ondernemingen zich aan allerhande regels MOETEN houden lapt de overheid een goede registratie van haar uitgaven en inkomsten op een criminele wijze aan zijn laars.

  Hoelang pikken wij dat nog???

 4. Post van CBS verdwijnt bij mij ongezien in de vuilnisbak. Als ze omzetcijfers willen hebben, bellen ze de belastingdienst maar.

 5. [6] Ja, dat dee ik ook, en dat vin ik ook. Hoeveel van die clubs moet je bedienen?
  Tot er een kerel in naam der Keuniging een dwangunit in je handen geeft 😉

  Ik had wel zin in een rechtzaakje, maar mijn vennoot vond het een drol die maar gewoon doorgeslikt moest worden en niet om op kauwen..
  Dus nu doe ik gewoon (kleinzielerig) verkeerde omzet geven… een mens mot wat. 😉

 6. "Collectieve zelfmoord onder politici zou een héél goede eerste stap zijn."
  Daar zijn de lemmingen ook druk mee bezig. Alleen willen ze ons éérst ruimen…

 7. CBS, zijn dat niet de leugenaars die alles mooier maken dan het werkelijk is?
  Opgepoetste inflatiecijfers en dalende werkloosheid en minder WAO’ers, meer banen.
  CBS, heeft cijfers nodig van de ondernemers. Waarom? Misschien om te zorgen dat de leugen niet te extreem wordt? Zo zie je maar dat de leugenaar niet zonder de waarheid kan.
  Maar wat nou als de waarheid ook een leugen is!?

 8. [9] Volgens mij zijn dat de jongens die statistisch ‘bewijzen’ wat de politici willen horen.

 9. [6]

  Deed ik ook altijd toen ik mijn eigen bedrijfje had.

  Nooit iets van gehoord.

 10. Gelukkig worden de vlinders geteld. Waar zou je anders je geld aan uit moeten geven? Als je er serieus over nadenkt zit er dus een man of vrouw dit soort dingen in een computer in te kloppen en krijgt daar een salaris voor. Een echt mensensalaris. Voor vlinders tellen. Bukt u even?

 11. NACHTWAKER
  reactie uit artikel kim:
  Er gaat geen dag voorbij of er komt wel weer één of andere instantie voorbij met eisen. Die altijd op hetzelfde neerkomen: wij willen uw geld……

  GOED ARTIKEL KIM :als ondernemer zelfe
  ,voeg ik nog wat toe mbt cccp-staat.nl:

  1)>2500 euro cash in bv. auto(verklaren)
  2)lease auto >500km prive (controles.. )
  3)verwijderingsbijdrage (papier-diaree)
  4)Opmerkingen verkoop oP zondag(delict)
  5)"Verdachte cq te dure auto"(verklaren)

  Wat haat ik socialisme , die economische vrijheids-slopers!

 12. Ik heb vandaag een brief van het CBS gekregen. Wel heel toevallig!!
  Ik ben schijnbaat één van de 6000 adressen die dit keer geselecteerd zijn voor een onderzoek.

  De privacy wordt volledig gewaarborgd??

  Flikker toch eens een eind op zeg! Ik vertrouw het hele zaakje voor geen meter en zal ze dat ook wel duidelijk maken als ze aan mijn deur staan.
  Het is gewoon een ordinair verlengstuk van de overheid.

 13. Ik schrijf gewoon maar wat rare cijfers op. Dan zal het op den duur toch wel ophouden.

 14. Ik ben ook een ondernemer en krijg ook van die Focking enquete formulieren van het CBS. Met daarop kreten van: " De minister vidn het heel belangrijk dat hij overzichten krijgt over de stand van zaken over onze economie!" Voor mij is het inmiddels reuze feest deze forumulieren. Echt waar! Want die mongolen van het CBS controleren alleen maar op het feit OF (let op: OF!!!) ze dit forumulier retour krijgen! En kijken NIET naar de inhoud! Zo heb ik een keer ingevuld dat ik een export zou verwachten van 100 miljoen Pleuro voor het jaar 2004! Dat ik verwacht over het jaar 2000-nog-wat van plan was 2000 man personeel aan te nemen! Zie maar! gewoon ONZIN invullen en je hoort er nix van!!

 15. Als ‘men’ deze reacties leest concluderen ze dat er (te) weinig draagvlak is en er DAAROM méér geld naar het CBS moet om middels een campagne ‘draagvlak’ te creeeren
  😉

 16. "Dit bureau is verzelfstandigd, maar blijft wel de overheidsmacht gebruiken om aan haar gegevens te komen. Als klein bedrijf, met grote omzetten, kost dat een hoop geld."

  Dit is inherent aan de zogenaamde ZBO’s (Zelfstandige Bestuursorganen) of OBE (Off-budget Enterprises). Zie voor gezellig literatuur tav dit onderwerp oa.: http://www.googlesyndicated

Comments are closed.