woensdag, 16 januari 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Geen belastinggeld meer naar publieke omroepen.

De publieke omroepen zijn in het midden in de vorige eeuw opgericht om maatschappelijke zuilen een eigen stem te geven. Politici gebruikten zo de omroepen voor het verkondigen van hun standpunten, en proberen dat anno 2007 nog.

Het in standhouden van een dergelijke gesubsidieerde publieke omroep is volstrekt achterhaald, en respectloos naar belastingbetalers.

Door het einde van de verzuiling, de komst en het marktaandeel van de vele commerciële omroepen en door het internet, is de rechtvaardiging voor verzuilde omroepkanalen komen te vervallen.

De publieke omroep wordt voor twee derde uit belastinggeld en voor een derde uit reclame gefinancierd. Ieder jaar weer 875 miljoen euro. Al dat geld gaat naar een aantal omroepclubs met elk een klein aantal medewerkers. Toch wordt de helft van de directeuren van publieke omroepen, vaak ex-politici, meer dan de minister president betaald.
Het maatschappelijke zuilenstelsel zoals dat tot in de jaren ’70 bestond is ondertussen verdwenen. De publieke omroepen hebben een sterk terug lopend bereik en zijn nog steeds in zuilen opgedeeld, met gesubsidieerde geldverkwisting tot gevolg.
De financiering door belastingbetalers van dit verouderde omroepbestel, moet worden stopgezet.

Wil jij dit ook
Via de niet-politieke community Belastinglobby.nl kan iedereen
Belastinglobbyist worden en wekelijkse acties tekenen.
www.be

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Belastingen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Frenkelfrank schreef op : 1

  Toen veronica als eerste nederlandse commerciële zender gratis(!) hun diensten aanbood, was de overheid er snel bij om dat te stoppen (via boycot op de kabel en anders maatregelen, waardoor Veronica uit moest wijken naar Luxemburg, de "u-bocht constructie"). Gelukkig kan de overheid niet alle ontwikkelingen stoppen, dus misschien dat de staatsomroep ook gaat verdwijnen op termijn.

 2. R. Hartman schreef op : 2

  "Toch wordt de helft van de directeuren van publieke omroepen, vaak ex-politici, meer dan de minister president betaald."

  Als mijn informatie klopt krijgt een Mattjijs van Nieuwkerk (wie? Oh ja, VARA, De Wereld Draait Door) zo’n ¤ 400.000 op jaarbasis. Het zijn dus niet alleen de directeuren…

  En vergeet de in 2000 gefiscaliseerde, niet afgeschafte, Omroepbijdrage niet, product van de Nazi’s, die tot 2000 in Gestapo-stijl geïncasseerd is blijven worden: www.hetvrijevolk.com… (PDF).

 3. Egor van Elven schreef op : 3

  Het lijkt wel alsof net als het koningshuis de publieke omroep in nederland heilig is. Je mag er niet aankomen, en het zal, koste wat kost, blijven bestaan.

  Het is natuurlijk wel een mooie baantjesfabriek voor uitgerangeerde politici, dat is zo.

 4. Nico schreef op : 4

  Ttja, uitgerangeerde of mislukte (of beide) politici moeten toch ergens naar toe worden afgevloeid

 5. Wilco schreef op : 5

  Waarom is er nog steeds geen radiozender die geen nieuws uitzend?!

  Ik wil muziek!

 6. echtedemocatie schreef op : 6

  De publieke omroep wordt voor twee derde uit belastinggeld en voor een derde uit reclame gefinancierd.

  Eens, dat belastinggeld hoeft niet meer naar de Hilversumse staatsomroepen.

  Een tussen-oplossing zou kunnen zijn om 1 van de 3 netten over te houden, zonder omroepen, villas en miljonair bestuurders en presentatoren, en daar dan die paar programmas die nog enigzins als ‘publiek’ zouden kunnen worden betiteld uit te zenden, als een soort PBS(sinterklaasintocht, ingrijpende documentaire over ex-minister herfkens, teleac cursus burgercontacten voor Rotterdamse gemeenteraadsleden etc)

  Maar zsm moet het mijns inziens gewoon helemaal weg inderdaad dat subsidieren en we hebben al 10 tv netten en ontelbare radiostations met reclame…

 7. Peter schreef op : 7

  De publieke omroepen zouden net als bv.Ajax met aankomende tv sterren moeten gaan werken.
  Die werken nog voor normale salarissen.
  Als ze opgeleid zijn en willen meer verdienen gaan ze lekker met een transfer prijs naar de commercielen.

  Op die manier kunnen ze ook hun eigen broek ophouden.
  Houd ze lekker jong met nieuwe ideen ook.

 8. R. Hartman schreef op : 8

  [7] Het is helemaal geen taak van de staat om voor ‘amusement’ te zorgen. Dat kan de vrije markt veel beter. Ook jouw aankomende tv sterren zouden door de belastingbetaler gefinancierd worden, en derhalve gewoon subsidiesponsjes zijn.

  Als ze echt kunnen acteren breken ze commercieel ook wel door (hoewel dat gezien het niveau van de diverse soaps niet eens een vereiste is). Er is maar één moreel verantwoord standpunt t.o.v. de staatsomroep: opheffen.

 9. Kropotkin schreef op : 9

  [8] Het is idd niet de taak van de staat om amusement te verzorgen. (de staat heeft eigenlijk weinig tot geen taken uit te voeren). Waarom ik dus mee moet betalen aan de salarissen van Knevel, Niehe en van Nieuwkerk is mij een raadsel. Dus moreel en principieel volledig mee eens …

  maar toch, als er dan alleen de zouteloze brij van de RTL&SBS beeldvulling overblijft dan zal ik een aantal pittigere programma’s van de zgn linkse omroepkerk wel missen …

 10. reiny schreef op : 10

  als het concurentie vervalsen is krijgen ze problemen met EU regels.
  Net als vliegveld Eelde, mag niet