NL-regering (7 jan): Nederland geeft 1,5 miljoen euro aan het Keniaanse Rode Kruis.

LSR: Libertarische Schaduw Regering: Natuurlijk klinkt het erg nobel om mensen in nood te helpen. Maar dat niet alleen, wij zijn daar ook een groot voorstander van.

Maar het is principieel onjuist om gestolen (belasting) geld voor welk goed doel dan ook te gebruiken. Het heeft voor de gever en voor de belastingbetaler ook geen enkele morele verdienste.
Bovendien heeft deze ingewortelde gewoonte tot gevolg dat de mensen bijna niets meer vrijwillig geven.

*) LSR: Libertarische Schaduw Regering: zie WOORDENLIJST


———————————

3 REACTIES

 1. Bovendien heeft deze ingewortelde gewoonte tot gevolg dat de mensen bijna niets meer vrijwillig geven.

  Precies! Hoe zielig, hoe erg ook, hoe klein de strijkstok ook mag zijn, hoe geweldig het doel ook is, hoe mensen ook smeken of bedelen.
  Een deel van de binnen geharkte belastingcenten worden ongevraagd verder geschonken aan allerlei goede doelen (tenminste dat beweert de staat) en vandaar dat ik geen geld geef aan goede doelen. Ik doneer reeds; namelijk via de staatsbende!

  Daarom zeg ik tegen de bietsers ook altijd dat ik reeds giraal heb overgemaakt en dan lieg ik niet!

  Wel erg dat de overheid zich bemoeit met dit soort zaken, want veel echte goede doelen kunnen hier namelijk behoorlijk de dupe van worden. Mede omdat veel mensen, net zoals ik, niet dubbel willen te betalen.

 2. Als hulporganisaties (…) het vervelend vinden dat mensen niets meer vrijwillig geven moeten ze dit probleem maar eens bij de staat aankaarten. Zo van: wij willen jullie subsidies niet, wij willen geen helers zijn. En laat ze dat dan ook maar eens breeduit in de MSM zetten.

  Maar ik vermoed dat men het wel prima vindt zo: gegarandeerde opbrengsten via de staat, geen conjunctuurgevoelige liefdadigheid. Dus heb ik er geen enkel probleem mee om buiten de staatsafpersing om niks te ‘schenken’.

  Daarbij is de door IIS al genoemde strijkstok in vele gevallen een reden om dit soort organisaties maar over te slaan.

  Overigens: Rode Kruis? Dat bestaat toch niet meer? Dat is ooit toch gewijzigd in ‘Rode Vierkant’, omdat moslims (wie anders) problemen hadden met de symboliek van dat kruis?

 3. [1] ik ben het met u eens, in een aantal opzichten.
  Maar wat mij stoord is dat u blijkbaar te gierig bent om dan gewoon een eurotje of 5 in z´n bus te gooien, omdat u al via de belasting al doneert. Maar het u dus blijkbaar niets uit maakt dat u niet zelf bepaalt waar naar toe. Ik denk dat het opzich geen probleem is dat wij als Nederland een donatie doen, maar wel waar die donatie heen gaat.
  En een beetje mens wil heus wel 5 euro meer betalen voor al onze hartpatienten en waterpompen in arme landen.
  En dat we ons niet op een site als deze gaan lopen ergeren etc. aan wat er allemaal niet goed gaat maar dat er een keer iemand opstaat die er echt wat aan doet.

Comments are closed.