OK u weet het, ik weet het. Iedereen in dit land weet het. De olieprijs gaat omhoog.

Dat is dus best rot als je weet dat je koopkracht toch al niet echt vooruitgaat terwijl het economisch zo goed schijnt te gaan.
Zou het dan een idee zijn om een heeeeel klein beetje koopkrachtcompensatie van onze onvolprezen pluchepoepers te vragen?

Koopkracht compenseren?
Ben je nou helemaal gek geworden? Je moet die olieprijs in samenhang met alle andere maatregelen zien en…. ook kijken of het een strenge of zachte winter wordt. Als het een zachte winter wordt dan is het dus niet nodig de KuBu te compenseren. En van te voren compenserten is al helemaal geen optie. Dus KuBu mondje dicht en gewoon blijven betalen.

Ondertussen lieve mensen is het een feest langs de snelwegen. Ik heb nog nooit zo weinig radarcontrolles gezien als de afgelopen weken. Ik hoop dat de minister nog heel lang haar poot stijf houdt. Doe ik dat ook op mn gaspedaal.
Tegelijkertijd Is de zendelingen missie terug uit de Antillen. Zeer respectloos gedrag van die PVV meneer. Maar wat heeft hij het gelijk aan zijn zijde. Alleen dat mag je natuurlijk niet hardop zeggen. Dat is niet politiek correct. Hij had beter zijn hoofd kunnen buigen voor die corrupte “bestuurders”. Dan pas was hij de held geweest. Wedden?

En verder…. is er eigenlijk niet zoveel gebeurd deze week. Ja… Amerika. Barack Obama en die dame met die man die geen sex heeft gehad met die andere mevrouw. Ingewikkeld land hoor. Maar wel leuk om te zien dat Obama de eerste race won.
Mevrouw Jager wordt dikker en doet u de hartelijke groeten. Ik heb een serie “Friends” gekregen. Ik kom thuis en het enige dat ik nog op de tv zie is “Friends” Wie wil me ontvoeren? Ik ben Friends helemaal kotszat en ik vind scheiden ook zo rigoreus. De ontvoerder moet wel aan een paar eisen voldoen. Bij voorkeur mijn leeftijd, vrouwelijk geslacht, houdt van een glas wijn en een leuk gesprek. Vindt azijnpissen een gezellige hobby en staat open voor nieuwe ervaringen. Eigen vervoer zou makkelijk zijn, maar ik heb ook een auto. Dat maakt de ontvoering al een stuk makkelijker.
Op naar het weekend waarin ik mijn griep zal uitzieken.

20 REACTIES

 1. nachtwaker

  OK u weet het, ik weet het. Iedereen in dit land weet het. De olieprijs gaat omhoog. Dat is dus best rot als je weet dat je koopkracht toch al niet echt vooruitgaat terwijl het economisch zo goed schijnt …

  De overheid (de staat) slokt alles op !,
  als een-eeuwig- huilend tekortkomend kind,die nooit voldoende"snoep" krijgt..

  Normaal zou -zonder-overheidsinterventie
  ,de burger NU econom. voordeel hebben ,
  datgene wat ie nb.zelf heeft opgebracht!
  econom. voordeel?
  Dat voordeel heeft de staat opgevreten..

 2. Was natuurlijk ook een geniale zet om onze eigen gasprijs aan de buitenlandse olieprijs te koppelen… alleen voor de eigen burgers, uiteraard. Export ging voor een fooi, zoals altijd bij de Nederlandse Sinterklazen.

 3. [1] "OK u weet het, ik weet het. Iedereen in dit land weet het."
  —–
  "Dat voordeel heeft de staat opgevreten."

  OK Nachtwaker. Je ebt gelijk dat iedereen de eerste zin weet.

  Hoe komt het dan dat "nieman" (?) de tweede zin weet?

  Wat kunnen we doen om het weten ook voor de tweede zin te verwezenlijken?

 4. Huh vrouwelijk en JOUW LEEFTIJD? Jij moet wel ERG JONG zijn Jager 🙂

 5. Prachtig, als je de grafiek van de prijsontwikkeling ziet, snap je dat dit geen normale marktwerking kan zijn! Immers is de vraag niet zo explosief gestegen(met 150-200%), dus zou de oliemarkt een ‘vrije’markt zijn, zou de prijs allicht gestegen zijn, echter niet zo absurd. Dit is gewoon het gevolg van speculanten die momenteel vet geld verdienen met futures op olie…

  Het is een prachtig goedje om me te handelen, zoiets als chemo voor een kankerpatient, je wil de teringtroep eigenlijk helemaal niet nodig hebben, maar uiteindelijk betaal je elke prijs!

  Maar dit is een crisis die enorme gevolgen kan hebben. De US importeert nu al 50% van zijn olie(eind 1970 nog vrijwel olieonafhankelijk) Ze pompt daarmee meer en meer dollars in de wereldeconomie, naarmate de prijs stijgt, nog meer dollars de wereldeconomie in voor het zwarte goud. Die dollar is juist daardoor steeds minder waard… Mocht die dollar echt omvallen(nu al hebben de centrale banken waarhuizen vol van die dollar-troep waar ze geen flikker mee kunnen, maar trouw blijven steunen omdat de dollar immers een devies is die zogenaamd de waarde van hun munt moet waarborgen)((hahaha, what a fucking joke!)) dan flikkert dus niet alleen de dollar, maar ook de pleuri, de juan, de yen.. Jawel, 1928 all over! Uw spaartegoeden en pensioenen naar de klote..

  De oplossing is om de burger een vrije hand te geven om zijn energievoorziening op een alternatieve wijze te gaan voldoen. De technieken zijn er zo langzamerhand, echter blijft wetgeving DE beperkende factor voor de daadwerkelijke overschakeling naar meer duurzame energie! Om een voorbeeld te noemen, Duitsland heeft voor zijn enorme succes aan windenergie slechts een ding hoeven doen.. namelijk de energiebedrijven in Duitsland(u weet wel, die ‘vrije markt’jongens zoals de Nuon) verplichten om geproduceerde windenergie af te nemen. Oftewel, burgers/investeerders zijn degene die in Duitsland inmiddels z’n 27.000 Megawat(goed voor ruwweg 10% vd geconsumeerde electriciteit in Duitsland) aan windmolens hebben opgesteld.. Jawel, nul subsidie van de overheid! De meerprijs van de geproduceerde windenergie wordt verrekend met de consument en apart op de rekening aangegeven. Bedraagt enkele tientje per jaar en daalt momenteel snel, aangezien windenergie goedkoper(!) wordt geproduceert dan gas of (gesubsidieerde) kolen en kerncentrales…

 6. [6] Windenergie is alleen zo vervelend als de wind niet waait. Kortom, naast ieder windmolenpark moet alsnog een conventionele centrale staan als ‘back-up’ voor de vele windstille dagen.
  Gevolg: twee keer investeren, dus 2 keer zo duur.

 7. Niet alleen is de stijging van de olieprijs fataal voor de dollar en daarmee indirect voor de wereldeconomie, echter is olie ook de reden waarom wij kunnen leven zoals wij leven… Als u bv weet dat het 3 maal zoveel energie kost om voedsel te produceren dan het voedsel aan energie bevat en u beseft dat de enorme groei van de wereldpopulatie een direct gevolg was en is van de ongeloofelijke voedselproductie die wij kunnen realiseren met het gebruik van fossiele brandstoffen (voor de mechanisatie van de landbouw, de verwerking van voedsel, het vervoer wereldwijd vooral van de US naar de rest van de wereld en daarnaast de meststoffen die toch echt ook geproduceert worden met behulp van..jawel olie!)dan begrijpt u dat olie (lees energie) DE cruciale link is in wat wij momenteel ‘welvaart’noemen…

  Ik zou hier nog vele voorbeelden kunnen geven waarom olie z’n bepalende factor is in ons leven.. Ik ben echter er 200% van overtuigd, dat al het gelul waar overheden zich mee bezigen in het niet vallen tov het belang van energie! Vergist u zich niet, het gaat niet om CO2 of de boompjes en de beestjes, die zijn er nog lang nadat wij pleite zijn! Het draait hier simpelweg om het overleven van bijna 7 miljard mensen, die zonder voldoende energie simpelweg niet allemaal kunnen overleven…

  Dus nogmaals, in mijn visie MOETEN overheden energie als prioriteit stellen. Zowel voor het gevaar van een gigantische monetaire crisis, als simpelweg het overleven van enkele miljarden mensen.. Uiteraard, zou het ideaal zijn als er geen overheid was, aangezien ik er van overtuigd ben dat juist om deze crisis te bezweren de initiatieven van miljoenen mensen nodig zijn, die vervolgens door miljarden mensen kunnen worden opgevolgd(zonder de verstikkende belemeringen van overheden), echter is dat een utopie momenteel…

 8. [7] Precies! Of als het te hard waait.

  Het is net de NS. Of het is te warm (rails zetten uit), te koud (ijs op de bovenleiding), te nat (gladde rails en bij kou ook nog stuifsneeuw waardoor de wissels vastvriezen), te droog (bermbrandjes door slecht onderhouden remmen) of te herfst (blaadjes op de rails).

  Kortom, echt plezier heb je er nauwelijks van. Gelukkig maar dat de milieumaffia die dingen nu ook al wil verbieden, vanwege landschapsvervuiling en ‘vogelgehakt’…

 9. Een utopie die hopelijk ooit nog eens tot stand komt, mijn god wat zou het leven beter zijn zonder de wettelijke vastleggingen van middelmatige ambtelijke mensen, die te weinig capaciteiten hebben om te doorzien dat niet elk probleem door hun kan worden opgelost, maar juist door individuen die af en toe het licht zien en een oplossing aandragen die velen zouden kunnen overnemen…als er inmiddels niet een of ander kutwetje bestond die daat juist onmogelijk maakt.. Maar goed, laat ik mij momenteel op het energievraagstuk richten en het liberale voor een andere keer bewaren:)

  De wereld is nu eenmaal momenteel platgeregeld door kutambtenaartje die denken dat zij weten hoe je zaken moet oplossen. Verschrikkelijk, maar een feit! Om het energieprobleem op te lossen heb je veel..veel..veel nodig. We praten hier niet over het wegwerken van wachtlijsten of weet ik wat voor een dom gelul. Dit is de kern waar het om draait!

  Alternatieve energie is allang niet meer alternatief… Het is essentieel. Hoe nu overschakelen? Wel, de inititatieven zijn er. Windebergie, zonnenenergie, biobrandstoffen allicht uit algen, je kunt het zo gek niet bedenken. Het is niet een kwestie van een, we zullen ze allemaal nodig hebben! (ik verwacht dat over een 20 a 30 jaar uiteindelijk het energievraagstuk duurzaam wordt opgelost door zonnenenergie te winnen in de ruimte, de meest efficiente manier van energie van de bron van alle energie op aarde) ((kernfusie en kernsplitsing zijn overigens de uitzonderingen)) Het gaat om de komende 20 jaar, hierin moeten wij drastisch ingrijpen om ons leven leefbaar te houden. De overheden die er jammergenoeg zijn, moeten op dit vlak simpelweg eenmaal de zaak loslaten. Enkel wegen vrij maken!(wegen vrijmaken die ze zelf hebben opgestopt) Oftewel, geen Nuon’s die hun eigen markt willen en zullen beschermen ten nadele van alternatieve energie. Geen vergunningen om iets op je dak te plaatsen of om een gigantisch gat in je tuin te graven voor een warmtepomp. Geen gezeik over milieu als er een bedrijf de halve noordzee wil volstoppen met druivende algencentrales voor biosdiesel (ok vergezocht, maar het gaat om het idee) Dat geeft de uiteindelijk, via marktwerking, de oplossingen waar de mens zijn creativiteit kan gebruiken om het probleem van energietekort kan oplossen.

  Jammergenoeg betwijfel ik dat het zo zal gaan…

 10. [8] ‘Dus nogmaals, in mijn visie MOETEN overheden energie als prioriteit stellen.’

  Wat denk je dat overheden nu doen dan?
  Zit ‘Amerika’ in Irak voor de perzische tapijten? Zit ‘China’ in Afrika om de regendans te leren? Etc.

  Het blijft gewoon ‘Darwin’, alleen de verpakking is opgeleukt.

 11. ah leuk, reaktie’s! 🙂

  Wel, ik snap wat jullie zeggen. Ik bedoel het niet lullig, maar jullie zitten ernaast.. Idd, de wind waait niet altijd en ook soms te hard(overigens komen er nieuwe modellen windmolens die wel kunnen draaien bij hogere windsnelheden) Momenteel produceren in west europa opgestelde windmolens ongeveer een derde van de tijd. Die 27.000 Megawat in Duitsland geeft dus gemiddeld 9000 Megawat energie. Duitsland heeft 120.000 Megawat aan opgesteld vermogen en een gemiddelde behoefte van ongeveer 100.000 Megawat. Windenergie levert dus ruwweg 10% van de Duitse electriciteitbehoefte. Voordeel is dat vooral overdag de wind waait… precies wanneer mensen over het algemeen actief zijn en dus energie nodig hebben. Hetzelfde geld voor seizoenen, herft en winter zijn windrijk en juist dan gebruiken wij veel electriciteit.

  Daarnaast wordt er momenteel naar oplossingen gezocht om windenergie op te slaan dmv luchtdruk in oude mijnen, electrolise, en zelfs dmv van water oppompen naar een hogen niveau. Juist om de pieken in ons gebruik te kunnen opvangen.

  Maar goed, alternatieve energie wekt schijnbaar(naast energie)((geintje)) ook weerstand op. Logisch, veranderingen doen dat nu eenmaal, nietwaar? Ik ben echter een groot voorstander van alle vormen van alternatieve energie en NIET vanwege het milieugelul, wat ik als hilarisch en typisch kortzichtig beschou. Daar zullen toekomstige generaties nog hard om lachen, al die politici en wetenschappers die elkaar nalullen en ‘doomsday’voorspellen. Als de kerk die zei dat de wereld het middelpunt van het heelal was. Allemaal gelul, maar energie, die hebben we nodig!

 12. [10] Je vergeet dat de overheid ook een (dure;-) marktpartij is, de marktpartij die (veelal geaccepteerd)geweld kan/mag gebruiken.

  Natuurlijk veranderen dingen, maar niet alles moet snel of is in één mensenleven te doen.(Trouwens, wat moet de volgende generatie dan ‘doen’?, niks?)

  Want andere (behoudende) marktpartijen willen niet veranderen of zelfs ’terug’.
  Het is een ‘gevecht’ op vele fronten.
  Dat houdt het leuk!

 13. He Bep, bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens, overheden(vooral de US) zijn heerlijk actief met energie…echter zijn ze vooral druk met fossiele energie!

  Ik vraag mij af hoeveel minder olie de US had hoeven importeren, uit die boevenstaten die toevallig vaak veel olie onder hun boevenvoetjes hebben liggen, als zij die vele honderden miljarden niet aan een op hol geslagen wapenindustrie hadden besteedt, maar aan windmolentjes 😉

  P.s. Een windmolen kost ongeveer $1500 aan 1 kilowat opgesteld vermogen. Hoeveel hebben de oorlogen in Iraq en Afghanistan de US gekost tot nu toe? Gokje, 500 miljard? Dat is 330.000 megawat aan windmolens, goed voor gemiddeld 110.000 Megawat aan electriciteitsproductie… dat is meer dan de totale vraag van Duitsland..nog steeds de het 4de grootste industrieland ter wereld.. Tja, tis maar net waar die overheden de prioriteiten leggen, nietwaar?

 14. Overigens ben ik absoluut geen voorstander dat de overheid als marktpartij gaat optreden, juist niet! Als je mijn verhaal leest, zie je dat ik juist geloof dat de oplossing is dat de overheid nu werkelijk, juist op het gebied van energievoorziening, even heel snel heel ver opzout en alle belemmeringen die ze ‘normaal’opwerpt bij elk gods te bedenken onderwep nu juist wegneemt! (aangezien ze er nu eenmaal momenteel zijn en ik ze niet in een paar jaar zie vertrekken, maar het energievraagstuk wel cruciaal is de komende 20 jaar)

 15. [6] Je speculanten argument is een fabeltje. Die gaan namelijk hard op hun bakkes als ze speculeren in opgeblazen lucht (als de reële olieprijs naar reële vraag zeg, 70 dollar zou zijn). Dat lijkt me niet logisch en ook niet houdbaar.

  Energiebedrijven "gewoon maar even zaken verplichten" ben ik niet echt voor.

  De oplossing draag je zelf (misschien onbewust?) al aan: "Bedraagt enkele tientje per jaar en daalt momenteel snel, aangezien windenergie goedkoper(!) wordt geproduceert dan gas of (gesubsidieerde) kolen en kerncentrales…"

  Dit is wat we noemen marktwerking.

 16. [16] Wel, die prijs van 70 dollar lijkt mij idd een juiste. Productiekosten varieren van 20 tot 40 dollar in de huidige velden. Maar goed, er zijn wel degelijk speculanten die de prijs opdrijven. De afgelopen 5 jaar is dat mogelijk geworden omdat simpelweg de productie steeds dichter bij de vraag komt en de marge van 10 a 20% overcapaciteit weg is. Daarnaast loopt de productie van veel velden(vooral in het westen) terug en moeten de raffinaarderijen meer olie uit vooral het midden oosten kopen om de vraag en productiecapaciteit te benutten. Dit betekent meer handel in olie, dus simpelweg meer mogelijkheden voor de speculant. Zoals ik al zei, olie is een essentieel goed, de prijs wordt toch wel betaald. Ideaal dus om te speculeren! Nu de marge tussen vraag en aanbod van olie verdwijnt..onstaan er woekerprijzen die voortkomen uit het speculeren, niet uit de normale marktwerking van vraag en aanbod!

  Idd, het zou ideaal zijn als er marktwerking mogelijk was bij windenergie. Echter juist de energiebedrijven hebben een monopolie op het energienet! (privatisering van de energiemarkt is simpelweg gelul, net zoals de NS. Zolang je geen railnet ter beschikking wordt gesteld, of tegen exorbinante voorwaarden, zien wij alleen treintjes van de NS over onze sporen kruipen…marktwerking? Bullshit!) Om dat monopolie te verbreken en ALLE producenten van electriciteit toe te staan, dient de overheid het monopolie die ze zelf in het leven hebben geroepen dmv afspraken(lees wetten) over het beheer van het energienet, weer te doorbreken.

  Het energienet moet voor iedere producent toegankelijk worden! Juist dan kan er pas uberhaupt marktwerking dmv het opwekken van alternatieve energie optreden. Laat ik het simpel zeggen, stel jij zet een windmolen in jouw tuin en produceert extra electriciteit die jij graag zou verkopen…(dus niet alleen je eigen gebruik reduceren, maar daadwerkelijk verkopen aan zeg de buurman) Momenteel zou jij dat niet kunnen! Dat is het probleem wat opgelost dient te worden door energiebedrijven (die het energienet ‘mogen’ beheren) te verplichten om iedere producent toe te staan…

 17. Dan zou het bv mogelijk zijn dat 1000 huishoudens besluiten om hun electriciteit niet langer te gaan kopen bij de nuon’s van deze wereld, maar die zelf op te wekken. Hoe? Je richt een BV op met 1000 aandelen(vrij verhandelbaar), nominale waarde 2000 euri. Stel die worden allemaal verkocht aan particulieren, wat resulteert in een EV van 2 mln euris. De BV investeert in een windmolen van 1,5 megawat, kostprijs 1,8 miljoen. Daarnaast investeert de BV in een electriciteits opslagsysteem. Zeg dmv electrolise wordt overtollige electriciteit omgezet in waterstof, wat dmv een brandstofcel weer in lelectriciteit wordt omgezet wanneer de vraag er is. Kostprijs 200.000 euris. De BV heeft als doel elke participant te voorzien van stroom en daarnaast stroom te leveren aan de markt conform marktpijs.

  Een huishuoding in NL gebruikt ruwweg 3000 kwh stroom per jaar, benodigd dus voor eigen gebruik is 3 mln kwh aan productie. Wat levert de 1,5 Megawat molen aan stroom? stel hij opereert een derde van de tijd tegen 80% van zijn vermogen(reel, u mag het opzoeken als u het niet gelooft) 1500 kwh * 0,33 * 0,7* 365d * 24h = 3,46 mln kwh …

  Oftewel, de BV kan stroom leveren aan de participanten en heeft een overschot van ongeveer 0,5 mln kwh die zij tegen zeg 12 cent verkoopt op de markt. Opbrengst 60.000 euris. Die wordt gebruikt voor het onderhoud aan de molen die een levensduur heeft van 20 jaar.

  Oftewel, een investering van 2000 Euro kan elke participant stroom voor 20 jaar opleveren… hoeveel betaalt u per jaar aan uw stroomrekening?

  Is dit alle mogelijk? JA! Technisch en economisch… Dan komen we bij de wetgever.. Dan wordt het minder.. Hoe zit dat met milieubelasting? BTW? Wel, als u een biefstuk in uw keuken bakt, die is dan meer waard, toch? Betaalt u dan btw? mmm, nee, u levert een dienst u uzelf! ohoh, zou de overheid alleen daarom al deze mogelijkheid willen tegenhouden? Antwoord u zelf.
  Dan de beheerder van het netwerk.. Denkt u dat de Nuon het leuk vindt als er massaal dit soort initiatieven door burgers(lees consumenten) wordt geinitieerd en uiteindelijk allemaal zelf hun stroom opwekken?

  Dat is wat ik bedoel dat alternative energie allaang mogelijkheden biedt, maar vooral en bovenal de overheid(met hun bek vol over milieu en dat soort geblaat) de grootste belemmeraars zijn! GDVD!! Rot nou eens op stelletje achterlijke klootambtenaren en laat ons dit zelf regelen!

Comments are closed.