Die uitkering wordt voorgesteld door de Belastinglobby*).

En hoewel we het in 95 % van de gevallen met die nuttige organisatie eens zijn, moeten we in dit geval een groot vraagteken plaatsen. Hoe leuk het ook is om die 1000 euro te krijgen.

Wat zou er immers gebeuren als de overheid nu aan 7 miljoen gezinnen ieder die duizend euro “schenkt”?
Voor de gezinnen zou dat in eerste instantie goed uitkomen. De koopkracht wordt vergroot of hersteld. De uitgaven kunnen toenemen en het bedrijfsleven gaat weer meer verdienen. Allemaal positief.
Echter, waar haalt de overheid dat geld vandaan?

Daarvoor zijn twee mogelijkheden. Ze kunnen het halen uit de belastingen. Dan praten we dus over geld dat ze eerst van productieve mensen hebben afgedwongen. Je kunt het gestolen geld noemen dat ze dan gaan uitdelen; ieder gezin wordt dan een heler. Zelfs al kun je zeggen dat het (een deel van) je eigen geld was.
Ze kunnen dat geld echter ook gewoon “bijdrukken”. Dan maken ze geld uit “dunne lucht”!. Ook dat zal in eerste instantie iedereen blij maken. Maar dan? Er is op deze site al vaker aangetoond dat door het domweg vergroten van de geldhoeveelheid, de inflatie gaat stijgen. De euro wordt minder waard, oftewel alles wordt duurder. Na enige tijd komen we dan weer in dezelfde of slechtere situatie terecht.

Conclusie: “niet doen!
Het ligt echter heel anders als ze iedereen 1000 euro belastingverlaging geven. Dan is het productief geld dat niet wordt afgepakt. Het kan dan dus productief blijven! Dit zouden we uiteraard van harte toejuichen!
——————————————————————————-
*) www.belastinglobby.nl/subsc…

6 REACTIES

  1. Van harte ben ik het eens met deze wijze, verantwoorde en economisch juiste stelling.

  2. Dit is net zo’n dom idee als dat de overheid waarde schept door de BPM / BVB. Door de weelde belasting op auto’s te verhogen zou de waarde van het NL wagenpark toenemen. Dus zouden we beter af zijn met hogere belastingen, en dus zou de overheid daardoor waarde scheppen. Onzin, de waarde van NL is onze productiviteit. De economische waarde van een auto neemt niet toe als deze duurder wordt gemaakt door de overheid. Idem dito maakt het niets uit of een gezin die 1000 euro krijgt of niet, want onze productiviteit neemt niet toe. Het is ofwel inflatie scheppend ofwel de zoveelste herverdeling. En in beide gevallen is het volgens mij juist contra productief. Want we verzanden wederom in zinloze discussies ipv echt waarde te scheppen.

  3. ja 7 miljard Die ze ook weer kunnen teruggeven. ja ik denk ook via belastingverlagingen het beste. dat zal de achterliggende gedachte zijn geweest, aangezien politici altijd denken dat ze het ‘ergens vandaan moeten halen’ dat kan: door het terugdraaien van die 7 miljard extra belastingen. Maar daar zijn ze niet zo goed in (schoolboeken, belastingdienst kafka hel)
    1000 euro per huishouden dat kunnen zelfs Bos en Balk zelf nog overmaken en dat is niet nivellerend want niet via belastingen of inkomensschijven.

    Overigens als wij allen 1000 euro krijgen en we kopen daar zeg even Nederlandse Kaas of 7 miljoen keer die fameuze Philips TV van, dan neemt het BNP / NL productiviteit toch wel toe? Anders had ik die 1000 euro wel gehad maar aan de belasting gegeven en was die 1000 euro besteed aan:
    huur van Herfkens of een gelijk-ethische collega elders, onderzoek naar beveiling ambassade Turkij ivm film van een policus, bijdrage Antillen etc. niet productief m.i.

Comments are closed.