Vorige week in Italië viel na twintig maanden
de regering-Prodi. Nadat zij in het zadel
kwamen, slaagden zij erin in no time hun populariteit
te verspelen.
Door het voortdurende en onbegrijpelijke geruzie
tussen de meer dan honderd man sterke ploeg
ministers en staatssecretarissen. Door het verhogen
van vele belastingen en het jagen op belastingontduikers.
Verder lieten zij veel dingen zoals ze waren. Bijvoorbeeld
de duizenden tonnen vuilnis in de straten van Milaan.
Ondertussen neemt binnen de samenleving de walging
tegenover de “kaste” van de politici alleen maar toe.
Aangewakkerd door boeken waarin alle geldverspilling
en persoonlijke verrijking breed worden uitgemeten.
Of door de felle aanvallen van een bekende komiek
en logger Beppe Grillo.

Beppe Grillo trekt elke dag honderdduizenden bezoekers naar zijn bijtende en spottende weblog. Hij is de zoon van een Noord-Italiaanse industrieel en werd zo’n 15 jaar geleden bekend in Italië door in z’n theatershows het zwaard op te nemen tegen de heersende krachten in Italië en de verschillende machtsspelletjes. Grillo schudde de mensen wakker en wees hen op situaties en misstanden binnen de politiek en de maatschappij. Vaak volgde later eindelijk een rechterlijk onderzoek naar deze misstanden.

Nu staat Beppe Grillo niet alleen meer in zijn kritische commentaar op Italie, maar heeft zich omringt met een grote groep mensen, van kritische wetenschappers en diverse deskundigen tot de man in de straat.
Tot op het hoogste niveau houdt men zich met de komiek bezig. President Napolitano waarschuwde vorig jaar voor “het gevaar van anti-politiek”. Ex-premier Romano Prodi zei in een tv-show: “Je kunt niet een land regeren alsof het een komische show is […] democratie wordt gerund door politieke partijen.” Schrijver Umberto Eco spreekt van “een inval van de barbaren” refererend aan Grillo’s beledigende taal. Grillo noemde de ex-premier “Valium-Prodi” en Silvio Berlusconi “de psycho-dwerg”.

Via zijn blog mobiliseerde Grillo 330.000 sympathisanten voor Vaffanculoday (sodemieter-op-dag). Ze demonstreerden in 153 steden tegen het aanblijven van 23 parlementariërs die veroordeeld zijn door de rechter. Grillo: “De deelnemers aan de Vaffanculo-day, lenen hun stem aan niemand, ze zijn hun eigen megafoon: burgers die zelf politiek bedrijven.”

Daarna sloeg Grillo opnieuw toe. In zijn blog riep hij zijn fans op om burgerlijsten te formeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2008. “Kandidaten die voldoen aan de voorwaarden krijgen een certificaat van transparantie van beppegrillo.it”, zo schreef hij op zijn website. Twee voorwaarden: je mag geen lid zijn van een politieke partij en je mag geen strafblad hebben.

Opiniepeilers meldden dat 17 procent van de Italianen op Grillo zou willen stemmen, en dat 33 procent het zou overwegen als het kon. Sindsdien vragen parlementariërs zich nerveus af wat de komiek van plan is. Zelf heeft hij altijd herhaald dat hij zelf geen politieke partij wil beginnen.

Benieuwd hoe Grillo nu weer van zich laat horen met mogelijk nieuwe verkiezingen en Berlusconi’s aangekondigde ‘Mars op Rome’ in het vooruitzicht.

2 REACTIES

  1. Ex-premier Romano Prodi zei in een tv-show: "Je kunt niet een land regeren alsof het een komische show is […] democratie wordt gerund door politieke partijen."

    Zou er een land zijn waar de politiek nog een grotere komedie is als Italie?
    Hoeveel regeringen hebben hun periode sinds de ww2 al volgemaakt?

  2. wat dacht je van 3 van de 62?

    5 regeringen zaten langer dan 3 jaar.

    vergelijk: NL 9/27

Comments are closed.