Dat mag niet zo maar. In Nederland mag je niet meer zelf beslissen.

De Nederlandse overheid wilde weer eens een cadeau geven aan ouders van schoolgaande kinderen. Maar de EU tikte op de vingers. Dat mag zo maar niet. Eerst voldoen aan alle regeltjes.

En de Nederlandse regering zei natuurlijk meteen: “Ja baas.”

Maar we maken onze belofte toch waar. Wij zijn slim! We kunnen de regels omzeilen door de mensen zelf de boeken te laten kopen. En dan kunnen (belasting)geld rechtstreeks aan die ouders uitkeren. Of dat dan overeenkomt met de werkelijk gemaakte kosten, zien we later wel. We geven dan waarschijnlijk iedereen 308 euro belastinggeld terug. Dat er dan mensen te veel of te weinig krijgen, moet dan maar.
Dit heeft dan tevens het voordeel dat er weer een heel leger ambtenaren aan het werk gehouden kan worden.

Dit is weer het zoveelste voorbeeld van het verlies aan eigen vrijheid waarvoor de Nederlandse politici gezorgd hebben. Het ergste is nog dat de politici nog steeds hard werken om nog meer vrijheden prijs te geven.
Let op hoe stil zij zich nu houden over de ratificatie van de Hernoemde EU Grondwet, en hoe we plotseling geconfronteerd zullen worden dat het ding geratificeerd IS in de Staten Generaal.
En daarna wordt het weer moeilijker om de dictatuur terug te draaien.
En het Nederlandse brave volk laat dat gewoon gebeuren!

4 REACTIES

 1. Kome de dictatuur ga ik bij de doodseskaders. Want God weet dat de intellectuelen de eersten zijn die tegen muur gaan. Het linkse professoren rattentuig is van mij 🙂

 2. Mwah, belastingteruggave is toch positief. En kost ook minder bureaucratie lijkt mij.

  Natuurlijk, nog beter zou zijn om die belasting überhaupt niet te heffen, maar dit is dan toch the-next-best-thing zou ik zeggen.

 3. Wat een onzinnig stuk. Blijkbaar heeft de schrijver geen flauw benul van inkoop en de zin en onzin van Europees aanbesteden.

  Tip 1:
  Zoek maar eens uit wat een normaal professioneel inkoopproject kost aan tijd. Zet daarna de termijnen voor een openbare procedure er maar eens naast (kan in 40 dagen).

  Tip 2:
  Lees de publieke verontwaardiging er nog maar eens op na wanneer er NIET Europees wordt aanbesteed en er sprake is van vriendjespolitiek.

  Tip 3:
  Bedenk eens hoeveel meer belasting wij zouden betalen wanneer er niks meer professioneel ingekocht zou worden.

  Naar mijn mening is de zogenaamde Europese aanbesteding slechts de zondebok om te verbloemen dat de besluitvorming veel te traag is. Het is wat tijd betreft nog steeds mogelijk om Europees aan te besteden maar als je niet weet wat je in de markt moet zetten (en dat is hier het probleem) dan valt er niks aan te besteden of professioneel in te kopen.

 4. Ik vrees dat Hub toch moet toegeven dat de Europese Unie in dit geval griezelig dicht in de buurt kwam van een positieve invloed op de vrijheid in Nederland. De aanbestedingsregel had het bijna onmogelijk gemaakt om een privéuitgave om te zetten in een collectieve uitgave. Het nieuwe systeem, waarbij belastinggeld aan de burgers wordt uitgekeerd, is beter dan het eerst voorgestelde, omdat het nu op z’n minst nog aan de burger vrijstaat om zelf uit te maken hoe de boeken gekocht moeten worden. Is de burgen in staat om de boeken voor een prikkie over te nemen van iemand, dan kan hij het verschil netjes in z’n zak steken. Onder het oorspronkelijke plan was dat niet mogelijk geweest, en dat had een grotere directe subsidie voor de uitgevers betekend.

  Dat is trouwens het kwalijkste aan het hele plan. De uitgevers drukken hele sjieke vierkleurenboeken die een vermogen kosten, en ze drijven de prijs op omdat de leraren die de boeken uitzoeken er zelf niet voor betalen. Maar aangezien we in Nederland op zich vrije schoolkeuze hebben kun je je voorstellen dat als dat al te zeer de pan uitrijst, een uitgever opstaat die ouderwets goedkope zwartwitte paperbackschoolboekjes gaat uitgeven, en dat scholen ermee gaan zwaaien dat ze die boeken gebruiken en dus goedkoper zijn. Gebeurt dit niet, dan geven mensen er blijkbaar niet al te veel om. Dat hele mechanisme wordt helemaal de nek omgedraaid op het moment dat de bekostiging van schoolboeken gecollectiviseerd wordt, en dat is het kwalijkste aan de hele zaak, naar mijn mening.

  http://liberaliter.blogspot

Comments are closed.